Ekonomi ve FinansRaporlar

Bahreyn, İslami finans düzenlemelerinde dünya çapında ilk sırada yer alıyor


Bahreyn, ICD-LSEG İslami Finans Kalkınma Raporu’nun bu yılki sayısında İslami Finans Düzenlemelerinde küresel olarak birinci sırada yer aldı.

Rapor, İslami finans sektörünün son on yılda geçirdiği dönüşümü ortaya koyuyor.

Küresel sektörün 2022 yılı performansının değerlendirildiği rapor, niş bir pazar olarak başlayıp rekabet avantajı kazanan ve birçok ülke ve bölgeye yayılan İslami finans sektörünün son on yılda geçirdiği dönüşümü ortaya koyuyor.

Orta Doğu’da gözle görülür bir büyüme kaydeden rapor, İslami bankaların sürdürülebilir finans uygulamalarında da bir artış olduğunu ve bunun da ESG ve sürdürülebilir yatırımları kapsayan yeni çerçevelerin geliştirilmesine yol açtığını belirledi.

IFDI göstergesi

İslami Finans Kalkınma Göstergesini (IFDI) temel alan rapor, İslam Kalkınma Bankası Grubu (IsDB) Grubunun özel sektör geliştirme kolu olan İslami Özel Sektörü Geliştirme Kurumu (ICD) ve Londra tarafından ortaklaşa hazırlandı. Stock Exchange Group (LSEG), dünyanın önde gelen finansal piyasa verileri ve altyapısı sağlayıcısıdır.

Raporun bulguları, dünya çapında 136 ülkeden alınan istatistiklerin analizinden elde edildi ve finansal performans, yönetişim, bilgi, sürdürülebilirlik ve farkındalık olmak üzere beş göstergeye göre karşılaştırıldı.

Raporda fintech, dijital bankacılık ve yapay zeka (AI) ortaya çıkan temel trendlerden bazıları olarak sıralandı ve bu trendler, 2022’ye kadar olan on yılda İslami bankacılığın gelişimi üzerinde önemli etkiler yarattı.

Çevrimiçi etkinlikler

Bahreyn; Asya, Orta Doğu ve Avrupa’nın önde gelen ülkeleri arasında yeni dijital bankaların açıldığı bir ülke olarak tanınmasının yanı sıra, temel kriterlerde de yüksek dereceler elde etti. Bahreyn, merkezi Bahreyn’de bulunan İslami Finans Kurumları Muhasebe ve Denetim Organizasyonu (AAOIFI), İslami Bankalar ve Finans Kurumları Genel Konseyi (CIBAFI) ve Uluslararası İslami Finans Piyasası (IIFM) tarafından düzenlenen çevrimiçi etkinliklere ev sahipliği yapma konusunda gösterdiği artışla takdir edildi.

Bahreyn Merkez Bankası İslami Finans Kurumları Denetleme Direktörü Khawla Ahmed Hasan İbrahim şunları söyledi: “CBB, uluslararası en iyi uygulamalarla uyumlu bir düzenleyici çerçeveyi uygulamaya koyarak sağlam, şeffaf ve dinamik bir İslami finans sektörünü teşvik etmeye kararlıdır. İslami finansta inovasyonu ve büyümeyi desteklemek, yatırımcılara ve benzer kurumlara, özellikle fintech, kripto varlıkları, yönetişim ve sukuk gibi alanlarda Krallığın finansal hizmetler sektöründe başarılı olmaları için destekleyici bir ekosistem sağlamaya devam edecek.”

Bahreyn Ekonomik Kalkınma Kurulu Finansal Hizmetler İş Geliştirme İcra Direktörü Dalal Buhejji şunları söyledi: “Bu başarı, özellikle İslami bankacılık söz konusu olduğunda Bahreyn’deki finansal ekosistemin kalibresinin bir kanıtıdır. Nominal GSYİH’ye en büyük katkıyı sağlayan finansal hizmetlerdeki sağlam dayanağıyla desteklenen Bahreyn, İslami Finans kuruluşlarının yanı sıra şeriata uygun ürün ve hizmetler sunan fintech’lerin ve yeni kurulan kurumların ihtiyaçlarını karşılamak için benzersiz bir konuma sahip.”

Gelişmiş finansal hizmetler

Bahreyn’in gelişmiş finansal hizmetler sektörü, başlangıcından bu yana hem insan yeteneği hem de endüstri düzeyinde İslami finansın gelişmesine yardımcı olan bir ortamı besleyerek yenilik yapmaya devam etti.

Bahreyn, İslami Finans Kalkınma Raporu’nda küresel olarak 4’üncü, Orta Doğu ve Kuzey Afrika’da (Mena) ise 2’nci sırada yer aldı. Bahreyn ayrıca İslami Bankacılık alanında Körfez’de 1’inci, İslami Finans Yönetişimi alanında ise dünya çapında 3’üncü sırada yer aldı; bu da düzenleme, kurumsal yönetim ve Şer’i yönetişim konularındaki mükemmelliğini gösteriyor.



Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir