Biyografi

Prof. Dr. Monzer Kahf kimdir?


1940 yılında Suriye’nin başkenti Şam’da doğdu, ilk ve orta öğrenimini Şam eğitim enstitüsünde tamamladı ve 1962 yılının Haziran ayında Şam Üniversitesi’nden lisans (Ticaret alanında lisans) derecesi aldı.  Doktorasını ise University of Utah (Salt Lake City, US)’ da ekonomi üzerine tamamladı.

1967’de Suriye’deki Birleşmiş Milletler Planlama Enstitüsü’nden ‘Sosyal ve Ekonomik Planlama Yüksek Diploması’ aldı. Temmuz 1992’de en iyi Üniversite Mezun Öğrenci olarak Suriye Cumhurbaşkanı ödülünü aldı.

Fıkıh ve İslami ilimler alanında da güçlü bir eğitim alan Kahf, Ürdün Yarmouk Üniversitesi İslam Ekonomisi ve Bankacılığı Yüksek Lisans Programı’nda İslam Ekonomisi ve Bankacılığı Profesörü, İslam Kalkınma Bankası (IDB) Cidde İslami Araştırma ve Eğitim Enstitüsü’nde (IRTI) Kıdemli Araştırma Ekonomisti ve Araştırma Bölümü Başkanı olarak görev yapmıştır.

Suudi Arabistan, Suriye, Amerika, Kanada, Nijerya ve daha bir çok ülkede İslami finans ve bankacılık, İslam hukuku, zekat üzerine çalışmalar yapan kurumların açılmasına katkıda bulunan Kahf, bu bölgelerde İslami bankacılık ve finans üzerine modüller geliştirdi.

Çalışmalarına serbest olarak California’da devam eden ve Hamad Bin Khalifa University’de İslam iktisadı üzerine dersler veren Kahf’ın, zekat, vakıflar, İslami finans ve bankacılık ve İslam iktisadının diğer alanlarında çalışmaları ve kitapları bulunmaktadır.

Monzer Kahf, şu anda İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi İşletme ve İktisat Fakültesi İslami Finans ve İslam Ekonomisi profesörüdür.

Kahf, 2001 yılında İslam Kalkınma Bankası (IDB) İslam Ekonomisi Ödülü’ne ve İKAM tarafından 2020 yılında İslam İktisadı Araştırma Ödülü’ne layık görüldü. İngilizce, Arapça ve biraz Fransızca bilmektedir.



Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir