Katılım Finans ÜrünleriKatılım Sermaye Piyasası

Hisse senedinin halka arzına katılmak caiz midir?


Borsada halka arz, son günlerde gündemden düşmeyen konuların başında geliyor. Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) tarafından onaylanan şirketler halka arz oluyor. Peki, bir hisse senedinin halka arzına katılmak caiz midir? Borsada halka arz olan şirketin hisse senedini almak caiz mi?

Pay (hisse) senedi, anonim şirketlerin mali varlıkları üzerinde mülkiyet hakkını temsil eden kıymetli evraktır. Bu senede sahip olan kimse, pay oranına göre şirketin kâr ve zararına ortak olur. Pay senedi almanın dini hükmü, bu senedin temsil ettiği şirketin faaliyet alanı ve finansal gelirleri ile bağlantılıdır.

Buna göre faaliyet alanı ve finansal gelirleri İslam’a göre meşru olan şirketlerin pay senetleri alınıp satılabilir. Ancak faaliyet alanı faiz, kumar, içki, domuz ürünleri gibi dinen yasaklanan işlemlerden oluşan ve/veya portföyünde tahvil, faizli devlet bonosu, vadeli mevduat vb. faizli finansal işlemlerden kaynaklı gayrimeşru kazançları olan şirketlerin pay/hisse senetlerini alıp satmak caiz değildir.

Söz konusu pay/hisse senetlerinin dinen meşruluğunun araştırılıp ona göre hareket edilmesi, bu senetleri alıp satmak isteyen kişilerin sorumluluğundadır. Bu konuda Katılım finans ilkelerine göre yatırım kararlarını veren bireysel ve kurumsal yatırımcıların söz konusu ilkelere uygun faaliyet gösteren şirketler arasından seçim yapabilmesi, şirketlerin bu alandaki farkındalıklarının artması ve katılım finans sektöründeki fonlama imkanlarından daha fazla yararlanabilmeleri amacıyla Borsa İstanbul tarafından katılım endeksleri oluşturulmuştur.

Sonuç olarak, halka arz olan pay/hisse senetlerini yukarıda bahsedilen katılım endeksi çerçevesinde değerlendirilerek alınıp-satılması uygun olacaktır. Zikredilen katılım endeksine uygun hisselerin halka arzlarına iştirak edilebilir.


Bir yatırımcı, halka arza katılmak istediğinde mutlaka arz olan şirketin katılım endeksine uygun olup olmadığını kontrol etmesi gerekmektedir. Halka arz olan bir şirket, katılım endeksine uygun olmaması durumunda bu halka arza katılmak caiz olarak görülmemektedir.

Halka arz olan şirketler tarafından yayınlanan Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) Onaylı İzahname’de yer alan “Borsa Görüşü” sayfasında katılım endeksine ilişkin uygunluk bilgisi yer almaktadır.

Aynı zamanda halka arz sürecinde şirket tarafından yayınlanan “Katılım Finans İlkeleri Bilgi Formu”nda şirketin ilgili kriterlere uygunluğuna ilişkin detaylı bilgi edinebilirsiniz.

Katılım Endeksi ile ilgili daha detaylı bilgi için “Katılım Endeksi” sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.





Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir