Katılım Sermaye Piyasası

S&P: 2024’te küresel sukuk ihracının 170 milyar dolara ulaşması bekleniyor


Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Standard&Poor’s (S&P), küresel sukuk ihracının bu yıl 160 milyar dolar ila 170 milyar dolar seviyesine ulaşmasını beklediğini bildirdi.

S&P Global Ratings’in “Sukuk Görünümü 2024: İhtiyatlı Bir Şekilde İyimser” başlıklı son raporunda, küresel sukuk ihracının 2023 yıl sonundaki 168,4 milyar dolar ve 2022’deki 179,4 milyar dolardan 2024’te yaklaşık 160 milyar-170 milyar dolara ulaşacağı öngörülüyor. 

Derecelendirme kuruluşunun söz konusu rapora ilişkin açıklamasında, bazı temel İslami finans ülkelerindeki artan finansman ihtiyaçları ve küresel likidite koşullarının gevşemesi sayesinde küresel sukuk ihracının, 2024’te 160 milyar dolar ila 170 milyar seviyesine ulaşmasının beklendiği kaydedildi.

Küresel sukuk ihracının 2023’te, bir önceki yıla göre yüzde 6,1 düşüşle 168,4 milyar dolara gerilediği bildirilen açıklamada, ihraç hacmindeki düşüşün temel olarak Suudi Arabistan’ın bankacılık sistemindeki sıkılaşan likidite koşullarından ve Endonezya’nın düşük mali açığından kaynaklandığı, ancak düşüşün döviz cinsinden sukuk ihracındaki artışla bir miktar telafi edildiği aktarıldı.

Özellikle 2023’ün sonuna doğru faiz oranlarının orta vadeli gidişatına ilişkin daha iyi görünürlük, 2022’ye kıyasla 2023’te üçte bir oranında artan döviz cinsinden sukuk ihracına fayda sağladı. 

Açıklamada, dijitalleşmenin, sukuk ihracını kolaylaştırarak bazı fırsatların önünü açabileceği ancak bunun, yasal belgelerin uyumlaştırılmasını ve İslam hukukunun standartlaştırılmış bir yorumunu gerektireceği belirtilerek, İslami finans kurumlarının ilgili standardı benimsemesinin, sukuk araçlarının niteliğini ve risk özelliklerini önemli ölçüde değiştirebilmesi nedeniyle orta vadede ihraç hacimlerini azaltabileceği kaydedildi.

Faiz oranları geniş anlamda destekleyici olacak

“Faiz oranlarının 2024’te geniş ölçüde destekleyici kalmasını bekliyoruz. Fed, faiz oranlarını piyasaların beklediğinden daha geç düşürebilecek olsa da, devam eden ekonomik dönüşüm programları göz önüne alındığında, çekirdek İslami finans ülkelerindeki finansman ihtiyaçları yüksek olmaya devam ediyor. Suudi Arabistan ve Vizyon 2030 programının 2023’te ihraçları artırdığını ve 2024’te de bunu sürdüreceğini belirtmekte fayda var.”

Güçlü büyümenin bir diğer alanı ise 2023 yılında ihraç hacimleri düşük bazdan da olsa artmaya devam eden sürdürülebilir sukuk oldu. İslami finans, karbon ayak izini azaltmayı hedefleyen petrol ihraç eden ülkelerde yoğunlaşmaya devam ederken S&P, sürdürülebilir sukuk ihracındaki artışın devam edeceğini öngörüyor. 

“Benzer şekilde dijitalleşmenin sukuk ihracını kolaylaştıracağından bazı fırsatların önünü açabileceğini düşünüyoruz. Ancak bu, yasal belgelerin uyumlaştırılmasını ve şeriatın standartlaştırılmış bir yorumunu gerektirecektir.”



Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir