Katılım Sigortacılığı ve BES

“Kısmi çekişin BES’e kazandırılmasını olumlu buluyorum”


Kısmi çekiş hakkı bir ihtiyaç olduğunu söyleyen Katılım Emeklilik Genel Müdürü Ayhan Sincek, “BES’e böyle bir özellik kazandırılmasını olumlu buluyorum. Bu uygulamayla BES daha güçlü bir hale geldi” dedi.

BES’te kısmi çekiş hakkının şartlarıyla ilgili bilgilendirmelerde bulunan Katılım Emeklilik Genel Müdürü Ayhan Sincek, “Sistemde en az 5 yıl bulunmanız gerekiyor, belirli bir birikim tutarına erişmeniz gerekiyor. Her koşulda bu parayı alamıyorsunuz, 3 koşulda bu parayı talep edebiliyorsunuz. Ev almak için, evlilik için ve doğal afet sonucunda etkilenmiş bir bölgedeyseniz başvurabiliyorsunuz. Bu durumlarda belirli belgelerin ibraz edilmesi gerekecek ve koşullar sağlanıyorsa para talep edebileceksiniz” diye konuştu.

‘BU UYGULAMA BİR İHTİYAÇTI’

Sincek, sözlerini şöyle sürdürdü: “Biz kısmi çekişten önce zaten beklenmedik durumları göz önünde bulundurarak hem süreyi hem de avantajları kaybetmemek için birden fazla planın açılmasını tavsiye ediyoruz. Hatta birikimin sadece bir BES’ten ziyade 3 veya 4 BES’e eşit şekilde dağıtılmasını tavsiye ediyoruz. Bu uygulama da bir ihtiyaçtı ve birkaç yıldır konuşuluyordu, düzenleme yapıldı ve Temmuz itibarıyla insanlar bu haklarını kullanabilecekler.”

 ‘BES DAHA GÜÇLÜ BİR HALE GELDİ’

Bu konuda çok ciddi bir evrak yükünün olduğunu da belirten Sincek, “Bu uygulamaya çok büyük bir teveccüh olacağını düşünmüyorum ama konjonktür gereği de nakde ve krediye erişim özellikle bankalarda çok zor. Bu uygulamaya bir araç kredisi ile ilgili bir düzenleme gelseydi çok yoğun talep gelebilirdi. Biz aslında banka değiliz ama burada kişi bir kredi işlemi gibi kendi parasını talep ediyor ve bunun ciddi bir operasyon yüküyle karşı karşıya geleceğiz. Açıkçası bu çıkan kısıtlı uygulamayla çok büyük bir çıkış beklemiyorum. Ama 900 milyar lira toplam fon büyüklüğü var. 5 yılını dolduran ve 100 bin liranın üzerinde birikimi olan kredi de yokken ev almak isteyenler için iyi bir fırsat olabilir. Bu bir ihtiyaçtı ve BES’e böyle bir özellik kazandırılmasını olumlu buluyorum. İhtiyacı olanlar bankada fonlama yapamıyorsa buradaki hakkını kullanırlar. Bu uygulamayla BES daha güçlü bir hale geldi” şeklinde konuştu.



Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir