Katılım Sigortacılığı ve BES

BES’e olan ilgi her geçen gün artmaya devam ediyor


Kuruluşundan beri önemli bir gelişme gösteren BES, 20’nci yılını doldurdu. EGM verilerine göre toplam fon büyüklüğü 709 milyar liraya yükselirken katılımcı sayısı 8 milyon 682 bine ulaştı. 

Sektör, Tamamlayıcı Emeklilik Sistemi’nin faaliyete geçmesiyle BES’e olan ilginin artacağını ve BES’in tam anlamıyla tabana yayılacağını öngörüyor.

Kuruluşundan beri önemli bir gelişme gösteren Bireysel Emeklilik Sistemi (BES), 20’nci yılını doldurdu. 2001 yılında yürürlüğe giren 4632 sayılı Bireysel Emeklilik Tasarruf ve Yatırım Sistemi Kanunu ile hayata geçirilen BES’in, 20 yılda devlet katkısı dâhil toplam fon büyüklüğü 700 milyar lirayı aştı. Bireysel Emeklilik Kanunu’nda yapılan yasal düzenlemeyle birlikte Ocak 2013’te devlet katkısının uygulanmaya başlaması, Ocak 2017’de OKS’nin hayata geçmesi, Temmuz 2021’de BEFAS’ın faaliyete geçmesi, Mayıs 2021’de 18 yaş altının sisteme girmesi, Ocak 2022’de devlet katkısının %25’ten %30’a çıkarılması gibi avantajlar da BES’in gelişiminde dönüm noktası oldu.

TOPLAM FON BÜYÜKLÜĞÜNDE HEDEF 1,3 TRİLYON

Emeklilik Gözetim Merkezi’nin (EGM) 2 Ocak 2024 verilerine göre Bireysel Emeklilik Sistemi’nde toplam fon büyüklüğü 709 milyar liraya yükseldi. Toplam fon büyüklüğünün 628 milyar 960 milyon lirası katılımcılardan gelirken sistemdeki devlet katkısı 80 milyar 216 milyon lira oldu. Sistemdeki toplam katılımcı sayısı ise 8 milyon 682 bin kişi oldu. Yine EGM’nin açıklamış olduğu verilere göre Otomatik Katılım Sistemi’nin (OKS) toplam fon büyüklüğü ise 53,7 milyar liraya ulaştı. Katılımcı sayısının 7 milyon 305 bin olduğu sistemde sertifika sayısı ise 10 milyon 731 bin olarak kayıtlara geçti. Kuruluşundan itibaren önemli bir gelişme gösteren BES’te toplam fon büyüklüğünün 2024’ün ilk yarısı için 1 trilyon lira olması hedeflenirken 2024 yılı sonunda ise toplam fon büyüklüğünün 1,3 trilyon liraya ulaşması bekleniyor.

TES İLE FONLAR DAHA HIZLI BÜYÜYECEK

2024-2026 yıllarını kapsayan Orta Vadeli Program’da ve Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanlığı’nın (SBB) hazırladığı, 2024- 2028 dönemini kapsayan 12. Kalkınma Planı’nda da yer alan uygulamalardan olan Otomatik Katılım Sistemi’nin işverenlerin de katkısı ile ikinci basamak emeklilik sistemine dönüşeceği Tamamlayıcı Emeklilik Sistemi ile fonların daha hızlı büyüyeceği öngörülüyor. 2024 yılı son çeyreğinde hayata geçirilmesi planlanan Tamamlayıcı Emeklilik Sistemi ile BES’e olan teveccühün daha da artması, BES’in tam anlamıyla tabana yayılması ve sürdürülebilir büyümesinin sağlanması hedefleniyor.

BES’TE HAYATA GEÇECEK UYGULAMALAR

BES’in 20 yılda geldiği noktaya ilişkin son veriler, Sigortacılık ve Özel Emeklilik Düzenleme ve Denetleme Kurumu (SEDDK) tarafından paylaşıldı. Paylaşımda, “Katılımcıların evlilik, konut alımı, eğitim, doğal afet durumlarında kısmi ödeme sağlayarak yanında olacağımız, BES’in en güvenilir yatırım aracı olarak algılanacağı, fon büyüklüğünün GSYH’nin %10’una ulaşacağı, katılımcıların refah seviyelerinin korunacağı bir emeklilik sistemi planlıyoruz. Bu doğrultuda, ülkemizle birlikte BES’in büyümesi için yapılan çalışmalara ara vermeden devam edeceğiz” ifadelerine yer verildi. Paylaşımda ayrıca; sistemdeki birikimlerin bankalara teminat olarak gösterilmesi ve uygun koşullarla finansmana erişim imkânı, kısmi ödeme alma hakkı, Tamamlayıcı Emeklilik Sistemi, engellilere yönelik özel emeklilik uygulaması, 25 yaş altı üniversite öğrencilerine yönelik uygulamalar, BES kesintilerinin sadeleşmesi, emeklilik dönemindeki ödeme opsiyonlarının çeşitlendirilmesi gibi hayata geçecek uygulamalar da yer aldı. Hayata geçecek bu uygulamalarla BES’e olan ilginin daha da artması öngörülüyor.

TÜRKİYE SİGORTA BİRLİĞİ:

“TES’İN FAALİYETE GEÇMESİYLE BES’İN TAM ANLAMIYLA TABANA YAYILMASI VE SÜRDÜRÜLEBİLİR BÜYÜMESİ DE SAĞLANMIŞ OLACAK.”

BES’e olan teveccüh ile ilgili değerlendirmelerde bulunan Türkiye Sigorta Birliği (TSB), şu ifadeleri kullandı: “Bu yıl 20’nci yaşını kutlayan BES, finans sisteminin en etkili araçlarından biri olarak başarılı performansıyla vatandaşların yüzünü güldürmeye devam ediyor. BES’teki fon tutarı ve katılımcı sayısı artışının istikrarlı bir şekilde devam ettirilmesi için son dönemde konut alımı, evlilik, üniversite eğitimi ve doğal afet durumlarında kısmi çekiş hakkı tanınması ve katılımcıların finansal ihtiyaçlarını karşılarken birikimlerinin temlik edilmesine olanak sağlanması, vatandaşın BES’e olan ilgisini daha da artırmakta. BES şeffaf ve güvenli bir sistem olmasının yanı sıra uzun vadede enflasyonun üzerinde sağladığı getirileriyle vatandaşların en önemli tasarruf araçlarından biri olma ve ekonominin çok ihtiyaç duyduğu yatırım ve istihdam kaynağı yaratma misyonunu başarıyla sürdürmekte.”

‘BES’İN KAPSAYICILIĞI ARTACAK’

BES’in kapsayıcılığının artacağını öngördüklerini belirten Birlik, “OVP dışında 2024 yılı Cumhurbaşkanlığı Yıllık Programı’nda BES’in geleceğine yönelik bazı maddelere yer verilmiştir. Bu maddeler hayata geçtiğinde BES’in kapsayıcılığının sürdürülebilir biçimde artıracağı öngörülmektedir. OKS’nin işveren katkısıyla TES’e evrilmesinin dışında OKS’de fon çeşitliliğinin katılımcıların farklı risk algısı ve tercihlerini dikkate alacak şekilde artırılması ve 25 yaş altı üniversite öğrencilerinin BES’e katılımlarını ve sistemde kalmalarını teşvik edici uygulamaların hayata geçirileceği belirtilmiştir” ifadelerine yer verdi.

‘BES TAM ANLAMIYLA TABANA YAYILACAK’

Birlik, açıklamalarına şu şekilde devam etti: “2024-2026 dönemini kapsayan Orta Vadeli Program’da (OVP) en dikkat çeken başlıklardan biri de BES’te yapılacaklar olarak öne çıkıyor. Özellikle de İkinci Basamak Emeklilik Sistemi’nin kurulması oldukça kritik öneme sahip. Bu hususta Otomatik Katılım Sistemi’nin işverenlerin de katkısı ile ikinci basamak emeklilik sistemine dönüşeceği Tamamlayıcı Emeklilik Sistemi’nin (TES) 2024’ün son çeyreğinde hayata geçmesi hedefleniyor. TES’in faaliyete geçmesiyle BES’in tam anlamıyla tabana yayılması ve sürdürülebilir büyümesi de sağlanmış olacak. TES’in dışında OVP’de BES’e ilişkin yer alan farklı bir madde kapsamında ise, BES fon türlerinin katılımcıların birikimleri için daha fazla katma değer üretecek şekilde yeniden tasarlanacağı, devlet katkısı getirilerinin artırılmasını, kesintilerin sadeleştirilmesini sağlayacak düzenlemelerin yapılacağı ve bu kapsamda, BES’in cazibesi artırılarak sistemdeki fon tutarı ve katılımcı sayısında artış sağlanacağı belirtilmiştir. Bu kapsamda gerekli aksiyonlar sektörümüz tarafından takip edilmektedir.”



Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir