Katılım Sigortacılığı ve BES

Teysir modeli İslam aleminde olumlu karşılık buldu

SEDDK Katılım Esaslı Düzenleme Daire Başkanlığı tarafından orta doğuda gerçekleştirilen ziyaretlerde Teysir Modeli hakkında olumlu geri bildirimler alındı.

Sigortacılık ve Özel Emeklilik Düzenleme ve Denetleme Kurumu Katılım Esaslı Düzenleme Daire Başkanlığı tarafından Birleşik Arap Emirlikleri, Kuveyt, Katar, Bahreyn gibi ülkelerin İslami sigorta şirketleri ile düzenleyici otoritelerine ve AAOIFI’ye Teysir Modeli’nin tanıtımı için ziyaretler gerçekleştirildi.

Yapılan ziyaretlerle ilgili olarak kurum internet sayfasında aşağıdaki ifadelere yer verildi;

“Kurumumuzun orta doğuda gerçekleştirdiği ziyaretler esnasında Birleşik Arap Emirlikleri, Kuveyt, Katar, Bahreyn gibi ülkelerin İslami sigorta şirketleri ile düzenleyici otoritelerinden ve AAOIFI tarafından aldığımız olumlu geri bildirimler ziyade memnuniyete vesile olmuştur. Ülkemize özgün modelin tanıtım faaliyetlerine ve İslam âleminde kabulüne vesile olacak çalışmalara aralıksız devam edilmektedir.”

21/04/2022 tarihli Teysîr Modeline ve Katılım Esaslı Diğer Faaliyetlere İlişkin Sektör Duyurusu (2022/4) ile düzenlenen “Teysir Modeli” ülkemize özgü bir katılım sigorta modelidir.

19 Aralık 2020 tarih ve 31339 sayılı resmi gazetede yayımlanan “Katılım Esasları Çerçevesinde Sigortacılık ve Bireysel Emeklilik Faaliyetlerine İlişkin Yönetmelik” ile katılım esaslı faaliyette bulunmak isteyen şirketlerin taşıması gereken asgari koşullar ilişkin genel çerçeve çizilmektedir. Bu bağlamda, uygulanacak modelin ihtiva ettiği prensiplerle uygulamasının uyumlu ve tutarlı olması şartıyla farklı katılım sigortacılığı modelleri uygulanması mümkün bulunmaktadır.

Mahiyetinin sade ve uygulamasının kolay olması nedeniyle sözlük anlamı “kolaylaştırma” manasına gelen “Teysîr” modeli de bu uygulama biçimleri arasında yer almaktadır. Dayandığı fıkhi ilkelerle uygulaması tutarlı olan Teysîr modeli istilahi anlamda; danışma komitesi nezaretinde dinen meşru olan konu ve risklerin
teminat altına alındığı, finansal varlıkların katılım esasları çerçevesinde yönetildiği sigortacılık uygulamasını ifade etmektedir.

Bu kapsamda Teysîr modelinde aşağıda belirtilen üç temel prensip yer almaktadır;

  1. İslami kurumsal yönetişim mekanizmasının kurulması (danışma komitesi, katılım uyum birimi, katılım iç denetim mekanizması),
  2. Dinen meşru olmayan konu ve risklerin teminat altına alınmaması,
  3. Finansal varlıkların katılım esasları çerçevesinde yönetilmesi.

Teysîr modelinde, sigortalılara teknik kar dağıtılması da mümkün bulunmaktadır. Ancak, Teysîr modelini uygulayan şirketçe Tekafül modelinin uygulandığı yahut “diğer modellerden daha fazla katılıma uygun” bir model uygulandığı vb. tarzda bir algıyı oluşturacak şekilde tanıtım, ilan, açıklama vb. faaliyetinde bulunulması, ilgili mevzuata açık bir aykırılık ve rekabetin ihlali olarak değerlendirilecektir.

Yapılan Ziyaretlerden Bazı Fotoğraflar
Birleşik Arap Emirlikleri

 

Kuveyt

 

Katar

 

Bahreyn




Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir