Katılım Sigortacılığı ve BES

Zorunlu trafik sigortasında yeni dönem başlıyor

Sigortacılık ve Özel Emeklilik Düzenleme ve Denetleme Kurumu (SEDDK) zorunlu trafik sigortası için hazırladığı iş planının ilk bölümünü devreye aldı.

Resmi Gazete’de yayımlanan kararla birlikte, Karayolları Motorlu Araçlar Zorunlu Mali̇ Sorumluluk Sigortasında Tarife Uygulama Esasları Hakkındaki yönetmelikte değişiklik yapıldı.

Zorunlu trafik sigortasında yeni poliçe sistemi yürürlüğe girdi. Sicili temiz sürücüye indirimli, riskli olanlara da zamlı tarife uygulanacak. Zorunlu trafik sigortasında basamak sayısı 7’den 9’a çıktı.

Trafiğe kayıtlı tüm araçlar için zorunlu bir poliçe türü olan trafik sigortasında yapısal sorunların çözümü ve sürdürülebilir fiyatlama için Sigortacılık ve Özel Emeklilik Düzenleme ve Denetleme Kurumu (SEDDK), ilgili paydaşlarla birlikte hazırladığı yol haritasının ilk adımını attı.

Sürücüye göre prim sistemi

Yapılan değişiklikle iyi sürücünün ödüllendirildiği, kötü sürücünün daha fazla prim ödeyerek cezalandırıldığı 9 basamaklı sisteme geçiş yapıldı. Çok riskli sürücüler için 0. basamak ve 7. basamakta olup 5 yıldır kaza yapmayan iyi sürücüler için 8. basamak sistemi ile hem daha hakkaniyetli bir uygulamaya geçiliyor hem de sürücü davranışlarının disipline edilmesiyle trafik kazalarının azaltılması amaçlanıyor.

Kırmızı ışık, şerit ve hız ihlali ile trafik levhalarına uymayanlar da ağır kusurlu sayılacak.



AYLIK ARTIŞ ORANLARINDA İNDİRİM

Hayata geçen dinamik basamak sisteminde hasar/prim oranlarında revize yapılırken azamî primlerdeki aylık artış oranı Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın Orta Vadeli Program’da belirttiği enflasyon hedeflemesine paralel şekilde değiştirilerek %4,75’ten %2’ye düşürüldü ve hükümetin enflasyonla mücadelesine katkı sağlandı.

YERLİ VE MİLLÎ ÜRÜN KULLANIMI TEŞVİK EDİLECEK

Hasarlı araç onarımında Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın yerli ve millî üretim vizyonu kapsamında hayata geçireceği orijinale eşdeğerliği belgelendirilmiş parçaların kullanımı teşvik edilecek. Eşdeğer parça kullanımı halinde hasar maliyetlerinde yaşanacak düşüş tarifeye yansıtılacak ve baz tarifede indirim yapılacak. Ayrıca başta Türkiye’nin otomobili TOGG olmak üzere %100 elektrikli araç sahiplerinin zorunlu trafik sigortası fiyatlaması aşamasında pozitif bir ayrışma yapılarak %10 prim indirimi uygulanacak.

SİGORTALI VE ACENTEYE DESTEK

Zorunlu trafik sigortası ödemelerinde kolaylık sağlamak amacıyla isteğe bağlı olarak en az 6 taksit imkânı getirilirken taksitle ödeme olması halinde şirketlerin sigortalıya %10 olarak sunduğu ek teminat uygulaması %20 olarak revize edildi. İptal edilen poliçelerde ise asgarî acente komisyonu olarak alınan tutar 32 TL’den 200 TL’ye yükseltildi.



Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir