Katılım Sigortacılığı ve BES

Emeklilik şirketlerine 2 yeni fon yetkilendirilmesi verildi


Merkezi Alacağın Devri Fonu Duyurusu ile sistem paydaşlarının farklı risk düzeylerinde fon ihtiyacının karşılanması amacıyla fon ünvanında “katılım” ibaresi bulundurmak kaydıyla iki adet “temkinli değişken” veya “muhafazakar değişken” unvanlı fon yetkilendirilmesine karar verildi.

Sigortacılık ve Özel Emeklilik Düzenleme ve Denetleme Kurumu’nun (SEDDK) 30.11.2023 tarihli kararıyla Merkezi Alacağın Devri Emeklilik Yatırım Fonunun (Fon) kurulması kararlaştırılmıştı.

SEDDK tarafından, Anadolu Hayat ve Emeklilik’in faiz hassasiyeti aranmayan Alacağın Devri Fonunu; Türkiye Hayat ve Emeklilik’in ise katılım esaslı Alacağın Devri Fonunu kurmasına karar verilmişti.

FON ÜNVANINDA KATILIM İBARESİ BULUNMALI

22.01.2024 tarihinde “Merkezi Alacağın Devri Fonu Duyurusu” başlıklı yeni bir duyuru daha yayınlandı. Duyuruda; sistem paydaşlarının farklı risk düzeylerinde fon ihtiyacının karşılanması amacıyla biri katılım esaslı finans ilkelerine göre yönetilmek ve fon ünvanında “katılım” ibaresi bulundurmak kaydıyla iki adet “temkinli değişken” veya “muhafazakar değişken” unvanlı fon yetkilendirilmesine karar verildiği belirtilmektedir.

Fon’un risk değerinin 1-2 aralığında olacağı ve fonun portföyüne sadece yerli sermaye ve para piyasası araçlarının dahil edileceği, yabancı sermaye ve para piyasası araçlarına yatırım yapılamayacağı ifade ediliyor.

Bu fonların toplam gider kesintisi oranı %1,5’i ve fon işletim gider kesintisi oranı %1,35’i aşamayacak.



Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir