Katılım Sermaye Piyasası

SPK, yatırım fonları ve emeklilik yatırım fonlarına ilişkin esaslarda değişiklik yaptı


Sermaye Piyasası Kurulu (SPK), “Yatırım Fonlarına İlişkin Esaslar Tebliği’nde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ” ve “Emeklilik Yatırım Fonlarına İlişkin Rehber” ile birlikte yatırım fonları ve emeklilik yatırım fonlarına ilişkin esaslarda değişiklik yaptı.

Yatırım Fonlarındaki değişiklikler

Sermaye Piyasası Kurulunun (SPK) Yatırım Fonlarına İlişkin Esaslar Tebliği’nde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ’i, Resmi Gazete’de yayımlandı.

Buna göre, serbest fonlar, portföy ve işlem sınırlamalarına tabi olmaksızın fonun KAP sayfasında yer alan yatırım stratejileri ve limitler dahilinde yatırım yoluna gidebilecek.

Ayrıca paylarını serbest fonların portföylerine alacak yabancı fonlar, ilgili otoriteden izin alacak. Hangi ülkelerde kurulu fonların portföye alınabileceğine fonun KAP sayfasında ilan edilen yatırım stratejisinde yer verilecek ve serbest fonların portföylerine alınacak yabancı fon paylarına ilişkin kısıtlamalar getirilebilecek.

Serbest fonların portföyüne türev araçların yanı sıra swap sözleşmeleri de dahil edilebilecek. Serbest fonların portföylerinde yer alan vadeli işlem ve opsiyon sözleşmeleri ile swap sözleşmeleri nedeniyle maruz kalınan risklere ilişkin limitlere fonun KAP sayfasında yer verilecek. Limitlerin aşılması halinde ise kurucunun yönetim kurulu tarafından limitlere uyumun sağlanması amacıyla gerekli tedbirler alınacak ve fonun KAP sayfasında ilan edilecek.

Yapılan değişiklikler kapsamında;

  • diğer fon türlerinden farklı olarak, serbest fonların izahnamesinde, Tebliğ’in 2 nolu ekinde yer verilen izahnamede bulunması gereken asgari unsurlardan sadece fonun unvanı, türü, süresi, kurucunun, yöneticinin ve portföy saklayıcısının unvanı ve adresleri ile fon malvarlığından yapılabilecek harcamalara ilişkin esaslara yer verilmesi,

  • diğer unsurlar ile fon yönetim ücreti oranına ilişkin bilgilerin fonun Kamuyu Aydınlatma Platformu (KAP) sayfasında ilan edilmesi,

  • KAP’ta ilan edilen bilgilere ilişkin fon kurucusunun sorumluluğu,

  • KAP’ta ilan edilmekle birlikte yatırımcı kararını etkileyebilecek nitelikte olan bilgilerde değişiklik yapılmasına ilişkin esaslar düzenlenmiştir.

 

Bu doğrultuda, Tebliğ’in 11’inci maddesinin üçüncü fıkrası, 25’inci maddesinin birinci, ikinci, yedinci, sekizinci ve on birinci fıkraları değiştirilmiş ve aynı maddeye on dördüncü, on beşinci ve on altıncı fıkralar eklenmiştir.

 
Tebliğ’e eklenen Geçici Madde 4 ile Tebliğ değişikliklerinin yürürlüğe girdiği tarih itibarıyla izahnamesi onaylanmış serbest fonların söz konusu değişikliklere uyumuna açıklık getirmek üzere bu fonların yeni izahname standardına uyum sağlamasının ihtiyari olduğu, uyum sağlayacak olanlar tarafından ise gerekli değişikliklerin Kurulun onayı aranmaksızın yapılarak fonun KAP sayfasında ve kurucunun resmi internet sitesinde duyurulması ve konuya ilişkin olarak Kurula bilgi verilmesi gerektiği düzenlenmiştir.




Emeklilik Yatırım Fonlarındaki değişiklikler

SPK açıklamasına göre, “Finansal Mimari ve Alt Yapının Güçlendirilmesi Programı” ve “Yatırım Ortamını İyileştirme Koordinasyon Kurulu 2023-2024 Eylem Planı” kapsamında bireysel emeklilik yatırım fonlarının, girişim sermayesi yatırımlarının finansmanında daha etkin bir rol oynaması amacıyla “Emeklilik Yatırım Fonlarına İlişkin Rehber”de değişiklik yapıldı.

Yapılan değişiklikle; bireysel emeklilik sistemine giriş aşamasında herhangi bir fon tercihinde bulunmayan katılımcıların birikimlerinin yatırıma yönlendirildiği Standart Fonların, girişim sermayesi yatırım fonlarına yatırım yapabilmelerinin önü açılırken, portföylerinin asgari yüzde 1’i oranında yatırım şartı getirildi.



Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir