Katılım Bankacılığı

TKBB ve üye bankalar Bahreyn’de yoğun ziyaretler gerçekleştirdi


TKBB Direktörü Fatma Çınar liderliğindeki TKBB ve üye bankaların eğitim ve insan kaynakları birimlerinin temsilcilerinden oluşan heyet Bahreyn’de bir dizi ziyaretlerde bulundu. 

Önemli toplantı ve lansmanların yapıldığı görüşmeler iki gün boyunca devam etti.

Türk Katılım Bankacılığı heyetinin 21 ve 22 Nisan 2024 tarihlerinde Bahreyn’de gerçekleştirdikleri iş gezisinde başta Bahreyn Bankacılık ve Finans Enstitüsü (BIBF), İslami Finansal Kurumlar Muhasebe ve Denetim Organizasyonu (AAOIFI), İslami Bankalar ve Finansal Kurumlar Genel Konseyi (CIBAFI), Uluslararası İslami Finans Piyasası (IIFMİslami finans kurumları olmak üzere bir dizi  temasta bulunuldu.

İLK GÜN BIBF TEMASLARI VE KUVEYT TÜRK ŞUBESİ ZİYARETİ

Türk heyeti, ziyaretin ilk gününde Bahreyn Bankacılık ve Finans Enstitüsü’nü ziyaret etti. Kurumu daha yakından tanımak, eğitim programları hakkında bilgi almak ve ortak iş birlikleri alanında görüşmek adına BIBF’in yeni binasında İslami Finans, Dijital Dönüşüm ve Liderlik Merkezleri ile toplantılar yapıldı.

Ardından Dijital Dönüşüm ve Sürdürülebilirlik konulu çalıştaylara katılım sağlandı. Katılım Finans 2025 Strateji Belgesi çalışmasında da yer alan ortak çalışma konuları olan Dijitalleşme ve Sürdürülebilirlik konuları özelinde istişareler edildi.

Programın sonunda TKBB ve BIBF, eğitim ve öğretim alanında iş birliğine olan bağlılıklarını teyit etmek amacıyla bir Mutabakat Zaptı (MoU) güncelleme töreni düzenledi.

ÇINAR: BU ZİYARET BİZLER İÇİN DEĞERLİ

TKBB Direktörü Fatma Çınar, “Ekosistemde kapasiteyi geliştirme ve ileri düzey standartlara taşımaya önemli katkı sağlayan BIBF ile diyaloğumuzun devam etmesinden mutluluk duyuyoruz. Dr. Ahmad Al Shaikh liderliğindeki değerli BIBF ekibi tarafından heyetimiz için düzenlenen nazik konukseverlik, kapsamlı paylaşımlar ve sofistike çalıştaylar için teşekkür ederiz.

Bu ziyaretin üye bankaların eğitim ekipleriyle daha fazla iş birliğini teşvik edeceğine ve sektörün insan kaynağının niteliklerini artıracağına inanıyoruz. Muhtelif eğitimleri deneyimlediğimiz, BIBF ekibiyle tanıştığımız ve yenilenen MoU kapsamında karşılıklı özveriyle yürütülecek olası iş birliği alanlarını değerlendirdiğimiz bu ziyaret bizler için çok değerli” ifadelerini kullandı.

BIBF CEO’su Dr. Ahmed Al Shaikh, TKBB ile sürekli iş birliğinin önemini vurgulayarak şunları söyledi: “TKBB ile ortaklığımız, küresel İslami bankacılık ve finans alanında kapasite geliştirmeye yönelik kalıcı kararlılığımızı yansıtıyor. Küresel finans merkezi olarak sektörde sürdürülebilir büyüme ve dayanıklılık sağlamak için eğitim ve geliştirme girişimlerine öncelik verilmesi şarttır. Ayrıca Bahreyn’nin İslami finansta küresel lider olarak tanınmasıyla beraber BIBF’te dünya çapında lider eğitim kuruluşu olarak İslami finans eğitimi konusunda insan sermayesinin gelişimine katkıda bulunuyor; sektörün küresel ayak izini geliştirecek ve genişletecek alanında yetkin profesyonellerden oluşan bir ekosistem oluşturuyor.”

Programın ardından Türkiye’de katılım bankacılığı alanında hizmet sunan Kuveyt Türk Katılım Bankasının Bahreyn’deki şubesi ziyaret edildi. Türk Katılım Bankacılığının yurt dışı çalışmalarıyla ilgili bilgi edinildi. 

AAOFI VE CIBAFI TEMASLARI ARDINDAN TÜRKÇE KİTAP PROJELERİ LANSMANLARI

Bahreyn ziyaretinin ikinci gününde Türk Heyeti İslami Finansal Kurumlar Muhasebe ve Denetim Organizasyonu (AAOIFI), İslam İşbirliği Teşkilatı üyesi İslami Bankalar ve Finansal Kurumlar Genel Konseyi (CIBAFI), Uluslararası İslami Finans Piyasası (IIFM) kurumlarını ziyaret etti.

AAOIFI ziyaretinde bazı Şer’i Standartların ilave çevirileri ile genişletilen AAOIFI Standartları kitabının Türkçe edisyonunun lansmanı yapıldı.

Lansmanın ardından CIBAFI’ye nezaket ziyaretinde bulunan heyet burada ikili ilişkilerin artırılması ve potansiyel iş birliği fırsatlarının geliştirilmesi üzerinde mutabık kaldı. Uluslararası İslami Finans Piyasası Kurumu ile yapılan toplantıda ise TKBB tarafından yürütülen “Seçili IIFM Standart Dökümanlarının Türkçe’ye çevrilmesi sonucu ortaya konan kitabın lansmanı yapıldı. 

Türkiye Cumhuriyeti Manama Büyükelçisi 2. Katibi Şeyma Hacıosmanoğlu’nun teşrifleriyle gerçekleştirilen lansman sonrası değerlendirme yapan TKBB Direktörü Fatma Çınar, “Projenin, İslami Finans sektöründe ekosistem içerisinde yer alan ülkelerdeki gerek yerel gerekse uluslararası finans kuruluşları ile işbirliğinin artırılması açısından önemli olduğunu ve diğer ülkeler için de iyi bir uygulama örneği teşkil edeceğini düşünüyoruz. Yayınlanan çeviri doküman, likidite yönetimi alanında çalışanların süreç yönetimi ve paydaş iletişimi konularında bilgi ve donanımlarına da önemli katkı sağlayacaktır. Bu sofistike kaynak dokümanı ülkemizdeki tüm paydaşlarımızın kullanımına sunmaktan büyük memnuniyet duyuyoruz.” ifadelerini kullandı.

Lansmanın ardından Türkiye Cumhuriyeti Manama Büyükelçisi Esin Çakıl tarafından kabul edilen heyet, tüm ziyaret ve temaslarla ilgili Sayın Büyükelçiye bilgilendirmelerde bulundu.

Yoğun geçen iki günlük Bahreyn temasları ardından TKBB ve Üye Bankaların yöneticileri yurda döndü.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir