AkademiRaporlarSosyal Finans

Sürdürülebilir Kalkınmada Yeşil Sukukun Türkiye’deki Önemi ve Politika Önerileri


İslam İktisadı Araştırma Merkezi (İKAM) Araştırma Raporları serisinin 30’uncusu Esma Karabulut tarafından “Sürdürülebilir Kalkınmada Yeşil Sukukun Türkiye’deki Önemi ve Politika Önerileri” başlığıyla yayınlandı.

Yeşil sukuk, Türkiye’nin sürdürülebilir kalkınma hedeflerine ulaşmasına, enerji bağımlılığını azaltmasına ve iklim kriziyle mücadelede yardımcı olmaktadır. İslami finansın geliştiği bazı ülkelerde yeşil sukuk sürdürülebilir finansa uzun vadeli kalkınma planlarında önemli bir rol oynamaktadır.

Türkiye’de yeşil sukukun etkin bir araç olabilmesi için düzenleyici kurumlar, finans kurumları ve yatırımcılar arasında iş birliği önem arz etmektedir. Türkiye, sürdürülebilir kalkınma hedeflerini gerçekleştirmek ve ekonomik büyümeyi çevresel ve sosyal etkileri göz önünde bulundurarak sürdürmek için çeşitli finansal araçlara olan ihtiyacını arttırmaktadır.

Bu rapor yeşil sukuk enstrümanının Türkiye’de iklim değişikliği ile mücadelede, ekonomik kalkınmada ve Türkiye’nin katılım finans sektöründe merkez üssü olması hedefine ulaşmada etkin bir araç olması için birtakım tespit ve politika önerileri içermektedir.

İslam iktisadında sürdürülebilir kalkınma, İslami finans prensiplerini temel alarak ekonomik büyümenin ve kalkınmanın sürdürülebilirliğini hedeflemektedir. İslami finans, sürdürülebilir kalkınma hedeflerini destekleyen bir çerçeve sunmaktadır. Adil dağılım, çevreyi koruma, insan haklarına saygı ve faizsiz finans gibi İslami prensipler, sürdürülebilir kalkınmanın başarılmasına katkı sağlamakta ve İslam iktisadını sürdürülebilir kalkınmanın bir çözüm aracı haline getirmektedir.

İslami finans prensipleri, çevresel ve sosyal sorumlulukla uyumlu projelerin finansmanında etkili bir araç olarak yeşil sukuku öne çıkarırken; Türkiye’nin bu enstrümanı kullanarak enerji bağımlılığını azaltma, karbon ayak izini düşürme ve sürdürülebilir büyümeyi teşvik etme hususlarında fırsatı bulunmaktadır.

Çalışmanın ilk bölümünde sürdürülebilirlik perspektifinden yeşil tahvillerin işleyişi hakkında teknik bilgi verilmiştir. İkinci bölümünde ise İslami finansın sürdürülebilir kalkınma alanındaki önemine, yeşil sukukun işleyişine ve ihraç süreçleri hakkında seçilmiş yeşil sukuk uygulamaları üzerine detaylı bilgilere yer verilmiştir.

Son bölümde ise yeşil sukukun sürdürülebilir kalkınmada Türkiye’deki rolü vurgulanmış, yeşil sukukun gelişimi için politika önerileri sunulmuş, Türkiye’nin bu alandaki potansiyelini artırma yolları ele alınmıştır. Türkiye’nin sürdürülebilirlik ve İslami finansın bir araya geldiği bu önemli dönüşümü destekleyerek hem ekonomik büyümeyi hem de çevresel ve sosyal sorumluluğu bir arada başarabileceği iddiası temellendirilmeye çalışılmıştır.

Raporun tamamına ulaşmak için buraya tıklayınız.

Esma Karabulut kimdir?

Esma Karabulut, lisans eğitimini 2011 yılında Marmara Üniversitesi Sermaye Piyasaları Bölümünde; yüksek lisans eğitimini de 2013 yılında İstanbul Bilgi Üniversitesinde MBA üzerine tamamladı.

Kariyerine 2011 yılında Kuveyt Türk Katılım Bankası A.Ş.’de başlayan ve Aktif-Pasif Yönetimi Müdürlüğünde Sukuk ve Sendikasyon Servisinin Kıdemli Yönetmeni olarak görev alan Karabulut, Temmuz 2019 itibariyle Türkiye Emlak Katılım Bankası A.Ş.’de sukuk, yatırımcı ilişkileri, katılım esaslı sermaye piyasası enstrümanları, portföy saklama ve sürdürülebilirlik konularından sorumlu Yatırım Bankacılığı Yatırım Bankacılığı ve Yatırımcı İlişkileri Direktörlüğünde Direktör olarak görevine devam etmektedir.


Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir