AkademiRaporlar

11. İslam İktisadı Atölyesi Sonuç Bildirgesi yayımlandı


Türkiye, Mısır, Malezya, İngiltere, Pakistan, ABD, Katar, Cezayir, Suudi Arabistan, Güney Afrika, Endonezya, İran, İtalya, Bangladeş, Kanada gibi birçok ülkeden İslam İktisadı alanında çalışmalar yapmış olan akademisyenlerin katılımıyla gerçekleşmiş olan atölye; farklı çalışmaların paylaşılmasına ve tartışılmasına vesile olmuştur.

Her atölyenin sonunda, tebliğlerden ve tartışmalardan çıkan tespit ve öneriler bir sonuç bildirgesi ile kamuoyuna ilan edilmektedir.

İslam İktisadı Araştırma Merkezi (İKAM) tarafından 13-15 Ekim 2023 tarihinde gerçekleştirilen 11. İslam İktisadı Atölyesi’nde çevresel krizler konusu ele alınmıştır.

Türkiye başta olmak üzere, Endonezya, Katar, Malezya, Pakistan ve Birleşik Arap Emirlikleri gibi ülkelerden bilim insanlarının katıldığı iki günlük atölyede çevresel krizlerin sebeplerine ve bu krizler ile mücadele etmenin yollarına ve İslam iktisadı ve finansının sunabileceklerine ilişkin sunumlar yapılmıştır.

Mevcut sorunlar ve gereklilikler neticesinde adil bir dünya ve bereketli bir iktisat anlayışına duyulan ihtiyaç derinden hissedilmektedir. Bu ihtiyaçlar ve gereklilikler doğrultusunda İLKE İlim Kültür Eğitim Vakfı bünyesinde faaliyet gösteren İslam İktisadı Araştırma Merkezi (İKAM), 11. İslam İktisadı Atölyesi’ni “İslam İktisadı ve Çevre” başlığında gerçekleştirmiştir.

İKAM, “İslam İktisadı ve Çevre” konusunu kapsamlı bir şekilde ele alarak kavramsal, teorik ve pratik önerilerin uzmanlarca tartışılması ve analiz edilmesiyle nitelikli birikimler elde etmeyi hedeflemektedir.


Sonuç Bildirgesini Okumak ve İncelemek İçin Tıklayın



İSLAM İKTİSADI ATÖLYESİ HAKKINDA

İslam İktisadı Araştırma Merkezi (İKAM), İslam iktisadının geniş kitlelere ulaşması, akademik alanda daha fazla tartışılması ve politika yapıcılarına alternatif çözümler sunulması amacıyla İslam İktisadı Atölyeleri düzenlemeye başlamıştır. 2013 yılında başlayan ve hem yurt içinde hem de yurt dışında büyük ilgi gören atölyeler her yıl farklı bir tema ile düzenlenmektedir. İslam İktisadı İKAM’ın alana sağladığı katkıların somut bir örneğidir. Her yıl belirlenen bir kavram etrafında, konunun uzmanı araştırmacılar tarafından farklı açılardan derinlemesine ele alınmasına olanak tanınmaktadır. Dünyanın çeşitli ülkelerinden uzmanlarla ortak bir platform sağlayarak önemli bir boşluğu doldurmaktadır.

Atölye çalışmalarının hedefi, İslam iktisadı alanındaki çalışmaların geliştirilmesidir. Bu atölyeler aracılığıyla, İslam iktisadının çeşitli yönleri ele alınarak gelecekteki çalışmalar için bir çerçeve oluşturulması amaçlanmaktadır. Atölyeler aracılığıyla dünyanın ihtiyaç duyduğu konular üzerinde tartışmak ve gündem oluşturmak hedeflenmektedir. Bu çerçevede atölyeler, ilerleyen dönemde de tartışmaları sürdürmeyi ve dünya gündemine katkıda bulunmayı amaçlamaktadır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir