Finansal Teknolojiler

2023’ün en önemli FinTech gelişmeleri


FinTech dünyası için hareketli geçen yıllardan birinin daha sonuna geldik. Yılı kapatırken 2023’ün en önemli FinTech gelişmelerine bir göz atalım.

2023 yılı teknolojinin birçok alanında olduğu gibi finansal teknolojiler alanında da özellikle yapay zekanın yükselişi ile hatırlanacak, ancak gelişmeler sadece yapay zeka özelinde değil. Ödeme ağlarının gelişimi, düzenleyici çalışmalar ve yeni ürünler de FinTech dünyasını fazlasıyla meşgul etti. İşte Finextra’nın 2023 yılında en çok öne çıkan FinTech haber başlıkları:

Evrensel Dijital Ödemeler Ağı Davos’ta hizmete açıldı

Stablecoin’ler ve Merkez Bankası Dijital Para Birimleri (CBDC’ler) için Evrensel Dijital Ödeme Ağı (UDPN), Davos’taki Dünya Ekonomik Forumu’nda (WEF) başlatıldı. Ağ, bu dijital para birimleri arasında birlikte çalışabilirliği sağlamayı amaçlıyor.

Klarna 1 milyar dolar zarar bildirdi

İsveç merkezli şimdi al, sonra öde (BNPL) şirketi Klarna, bu yılın Şubat ayında 2021’deki 680 milyon dolarlık zarara göre yüzde 47 artışla 1 milyar dolar yıllık zarar açıkladı.

FCA, ‘kabul edilemez’ riskler nedeniyle ödeme şirketlerini hedef aldı

Birleşik Krallık Mali Davranış Otoritesi, yaklaşık 300 ödeme şirketine, tüketicilere ve finansal sistem bütünlüğüne yönelik “kabul edilemez” riskleri ele almak için derhal harekete geçmemeleri halinde onları kapatacağı uyarısında bulundu. Bununla birlikte 291 ödeme firmasının CEO’larına yazılan bir mektupta, gözlemcinin Birleşik Krallık’ın ödemeler sektöründe gelişen rekabeti ve yeniliği memnuniyetle karşıladığı söylendi.

JPMorgan Chase patronu Dimon ‘çığır açan’ yapay zekayı övdü

CEO Jamie Dimon, JPMorgan Chase’in üretimde 300’den fazla yapay zeka kullanım örneğinin bulunduğunu açıkladı ve teknolojiyi “olağanüstü ve çığır açıcı” olarak nitelendirdi.

Eski Barclays patronu, bankaların “teknoloji müzeleri” haline geldiğini söyledi

Eski Barclays patronu Antony Jenkins, bankaları gerçek dijital dönüşümü gerektiği gibi benimsemekte başarısız olan ve sonuç olarak çok sayıda müşteriyi daha çevik, teknolojiye öncelik veren rakiplere kaptıran “teknoloji müzeleri” olarak nitelendirdi.

WhatsApp kullanımı nedeniyle bankalar milyonlarca dolar ceza ödedi

Wells Fargo ve BNP Paribas, çalışanların WhatsApp ve iMessage gibi resmi olmayan iletişim araçlarını kullanması nedeniyle ABD düzenleyicileri tarafından multimilyon dolarlık cezalara çarptırılan bankalar arasında yer aldı.

Revolut Swift’in rakibi RevTag’i piyasaya sürdü

Revolut Business, sınır ötesi ödemelerde Swift’e meydan okumayı amaçlayan anlık ve ücretsiz ödeme ekosistemi ‘RevTag’i başlattı.

Elon Musk X’i bir süper uygulamaya dönüştürmek istiyor

Elon Musk, X’in kullanıcıların “tüm finansal hayatını” yönetmesini ve böylece gelecek yılın sonuna kadar “banka hesabına ihtiyaç duymamalarını” istiyor.

HSBC tokenize altın sunan ilk banka oldu

HSBC, kurumsal müşterilerin bankanın Londra kasasında tutulan fiziksel altının mülkiyetini tokenize etmek için dağıtık defter teknolojisini kullanan bir platformu tanıttı.


Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir