Akademi

Helal belgelerinin küresel olarak tanınması hakkında panel İstanbul’da gerçekleştirildi


İslam İşbirliği Teşkilatı Ekonomik ve Ticari İşbirliği Daimi Komitesi (İSEDAK) 39.  Bakanlar Oturumu kapsamında İSEDAK ve Helal Akreditasyon Kurumu iş birliğinde düzenlenen “Helal Belgelerinin Küresel Olarak Tanınması Hakkında Panel”, Ticaret Bakan Yardımcısı Sn. Mustafa TUZCU’nun katılımlarıyla Helal Akreditasyon Kurumu (HAK) Yönetim Kurulu Başkanı Sn. Zafer SOYLU’nun moderatörlüğünde 3 Aralık 2023 tarihinde İstanbul’da gerçekleştirildi.

Helal belgelerinin akreditasyon mekanizması vasıtasıyla ülkeler arasında başkaca bir işleme gerek kalmaksızın tanınarak İslam İşbirliği Teşkilatı üyesi ülkeler arasındaki helal belgeli ticaretin önündeki engellerin ortadan kaldırılması hedefiyle kurulan Helal Akreditasyon Kurumları İslami Forumu (IFHAB) başta olmak üzere bu alanda atılan adımların ele alındığı panelin diğer konuşmacıları İslam Ülkeleri Standartlar ve Metroloji Enstitüsü (SMIIC) Yönetim Kurulu Başkanı ve Suudi Standartlar, Metroloji ve Kalite Kurumu (SASO) Başkanı Sn. Dr. Saad bin Othman ALKASABI ile Pakistan Başkonsolosu Sn. Nauman ASLAM ile oldular.

Panelde konuşan Ticaret Bakan Yardımcısı Sn. Mustafa TUZCU, helal belgelerinin farklı ülkeler tarafından tanındığı küresel bir sistemin önemine dikkat çekerek ülkemizin bu alanda atılan adımlara yönelik desteğinin devam edeceğini ifade etti.

TUZCU, Helal Akreditasyon Kurumunun kurulması sonrasında, ülkemizin köklü kalite altyapısını da kullanarak helal alanında güvenilir bir belgelendirme sistemi kurma konusunda çok kısa bir sürede önemli mesafe kat ettiğini belirterek HAK’ın öncülüğünde hazırlık çalışmaları tamamlanarak faaliyetlerine başlayan IFHAB vasıtasıyla önümüzdeki süreçte helal ürün ve hizmetlerin uluslararası ticaretinin önündeki engellerin ortadan kaldırılmış olacağına dikkat çekti.

Etkinliğin diğer panelistlerinden Sn. Dr. Saad bin Othman ALKASABI, helal ekonomisinin doğru yöntemlerle büyümesi gerektiğini, İslam ülkelerinin yeknesak standartları temel alan bir helal belgelendirme yaklaşımı vasıtasıyla ortak bir vizyona doğru ilerlediğini, bu kapsamda SMIIC altında yürütülen çalışmalar sonucunda teknik temelin sağlam şekilde kurulduğunu, IFHAB tarafından yürütülecek çalışmalar sonucunda ise helal belgeli ticaretin önündeki engellerin ortadan kalkmış olacağını ifade etti.

Paneldeki son konuşmacı olan Sn. ASLAM ise helal belgelerinin akreditasyon vasıtasıyla diğer ülkeler tarafından tanınmasının helal belgeli ticaretin gelişmesi için arz ettiği önemden bahsederek Pakistan’ın helal kalite altyapısına ilişkin bilgilendirmede bulundu.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir