Katılım Sigortacılığı ve BES

SEDDK, KOBİ’lere destek olmaya devam ediyor


Devlet Destekli Ticari Alacak Sigortası Sistemi’ne bu yıl eklenen DDAS-Finansman ürünü ile KOBİ’lerin faaliyetlerini geliştirmek için ihtiyaç duydukları krediye ulaşmaları kolaylaştırıldı.

Sigortacılık ve Özel Emeklilik Düzenleme ve Denetleme Kurumu (SEDDK), yapılan düzenlemelerle Özel Riskler Yönetim Merkezi’nce yürütülen Devlet Destekli Ticari Alacak Sigortası Sistemi’ni güçlendirerek KOBİ’lere destek olmaya devam ettiklerini duyurdu.

SEDDK’nin Devlet Destekli Ticari Alacak Sigortası Sisteminin Tarife ve Talimatları ile Çalışma Usul ve Esaslarına Dair Tebliğde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliği, dün Resmi Gazete’de yayımlandı.


– KOBİ’lerin kapsamını genişleterek daha çok KOBİ’nin sisteme dahil olması amaçlanıyor

SEDDK’den tebliğe ilişkin yapılan açıklamada, şöyle denildi:

“Yaptığımız düzenlemelerle Özel Riskler Yönetim Merkezi’nce yürütülen Devlet Destekli Ticari Alacak Sigortası Sistemi’ni güçlendirerek KOBİ’lere destek olmaya devam ediyoruz. 2023 yılında Devlet Destekli Ticari Alacak Sigortası Sistemi’ne eklediğimiz DDAS-Finansman ürünü ile KOBİ’lerin faaliyetlerini geliştirmek için ihtiyaç duydukları krediye ulaşımlarını kolaylaştırıyoruz.

6 Aralık 2023 tarihi itibarıyla Devlet Destekli Ticari Alacak Sigortası Sistemi’nde yaptığımız değişiklik ile DDAS-Ticari ve DDAS-Finansman ürünlerine başvuru yapabilecek KOBİ’lerin kapsamını genişleterek daha çok KOBİ’nin sisteme dahil olmasını amaçlıyor, KOBİ’lere kolaylık sağlayacak, daha düşük tutarlarda teminat sunan ve DDAS-Ticari bünyesinde yer alan yeni bir ürün düzenliyoruz.

Yeni ürün ile hem KOBİ’lerin DDAS-Ticari ürününü tanımalarına kolaylık getiriyor hem de yılda bir kez olmak üzere KOBİ’lere, ürüne daha kolay ve hızlı başvuru imkanıyla finansman sağlıyoruz.”


Devlet Destekli Alacak Sigortası (DDAS) Nedir?

Devlet Destekli Alacak Sigortası (DDAS), KOBİ’lerin herhangi bir teminata bağlanmamış yurt içi vadeli satışlarına ait ticari alacaklarını teminat altına alan bir sigorta ürünüdür.

Devlet Destekli Alacak Sigortası (DDAS), Özel Riskler Yönetim Merkezi tarafından yönetilmektedir.

Hangi Alacaklar Teminat Altına Alınabilir?

KOBİ’lerin, herhangi bir teminata bağlanmamış yurt içi vadeli satışlarına ait ticari alacakları teminat altına alınabilir. Bu kapsamda işletmelerin yurt içi vadeli satışlarından doğan 120, 180, 240 ve 360 güne kadar vadeli, TL bazlı faturalarından oluşan ticari alacakları için teminat sağlanır.

İşletmelerin satış vadesinin yer aldığı satış sözleşmeleri ile yapılan satışları, satış vadesinin fatura üzerinde belirtildiği satışlar, açık hesap satışlar, çek veya senet ile yapılan satışları kapsam dahilindedir.

Teminat altındaki alacakların tahsili için yürütülecek hukuki sürece ilişkin masraflar, ÖRYM tarafından karşılanır.

Katılım Esaslı Devlet Destekli Alacak Sigortası (DDAS)

Özel Riskler Yönetim Merkezi, “Katılım Sigortacılığı” modeli olarak, ilgili yasal mevzuata dayanan ve Danışma Komitesi nezaretinde sadece fıkhen meşru olan konu ve risklerin teminat altına alındığı, finansal varlıkların katılım esasları kapsamında yönetildiği Katılım Sigortacılığı Türkiye Modeli’ni benimsemiştir.

Özel Riskler Yönetim Merkezi 19/12/2020 tarih ve 31339 Sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan “Katılım Esasları Çerçevesinde Sigortacılık ve Bireysel Emeklilik Faaliyetlerine İlişkin Yönetmelik” ile belirlenen esaslara göre faaliyetlerini sürdürmektedir.

Katılım esasları çerçevesinde tanzim edilen poliçelerin primleri, İslami finans ilkelerine uygun, danışma komitesi kararları doğrultusunda, dinen meşru olan ve faiz içermeyen finansal varlıklarda değerlendirilmektedir. Bu poliçelere yansıyan hasar tazminat ödemeleri de yine katılım esaslı bu fon havuzundan yapılmaktadır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir