AkademiEtkinlikler

Katılım bankacılığında yönetişim webinarı gerçekleştirildi



İstanbul Ticaret Üniversitesi’nde katılım bankacılığındaki yönetişimi ele alan bir webinar düzenlendi.

İstanbul Ticaret Üniversitesi İslam Ekonomisi ve Ekonomik Sistemler Uygulama ve Araştırma Merkezi ile İstanbul Ticaret Üniversitesi Ekonomi Topluluğu iş birliği yaparak “İslam Ekonomisi ve Katılım Bankacılığında Yönetişim” konulu bir webinar gerçekleştirdi.

İstanbul Ticaret Üniversitesi İslam Ekonomisi ve Ekonomik Sistemler Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdür vekili Prof. Dr. Necdet Şensoy ve misafir konuşmacı Kuveyt Türk Genel Müdür Yardımcısı Dr. R. Ahmet Albayrak, öğrencilerden oluşan dinleyicilere Katılım Bankacılığında yönetişimin önemi ve uygulamalar üzerinde durdular.

Kuveyt Türk İnsan Kaynakları İş Ortağı Muhammet Ali Erdoğan ise Kuveyt Türk katılım Bankasında staj ve iş imkanları hakkında bilgi verirken bankanın eğitim imkanları da sunduğunu anlattı.

KATILIM FİNANS KURULUŞLARI İÇİN STANDARTLAR OLUŞTURAN ULUSLARARASI ÖRGÜTLER TANITILDI

Prof. Dr. Necdet Şensoy konuşmasında ülkemizde faaliyet gösteren katılım bankalarının sektördeki payına değindikten sonra ana akım finans kuruluşları ve katılım finans kuruluşları için standartlar oluşturan uluslararası örgütleri tanıttı.

Özellikle İslami Finans Kurumları Muhasebe ve Denetim Örgütü AAOIFI’nin yönetişim standartları ile İslami Finansal Hizmetler Kurulu IFSB ile ortak hazırladıkları yönetişim (governance) konulu taslak standart üzerinde durarak AAOIFI Yönetişim Standartları Kurulu üyeliği görevi de bulunan Dr. R. Ahmet Albayrak’a sorular yöneltti.

TÜRKİYE’DEKİ KATILIM BANKALARININ İŞLEYİŞİ HAKKINDA BİLGİLER PAYLAŞILDI

Dr. R. Ahmet Albayrak, yönetişimin tanımı, tarihçesi ve önemini anlattığı konuşmasında şeffaflık ve hesap verebilirliğin ne kadar önemli olduğuna değinerek Türkiye’deki katılım bankalarının bütün dünyada geçerli olan bankacılık konvansiyonuna uyduklarını bunun yanında her bankada bulunan danışma komiteleri ve merkezi danışma kurulunun katılım finans ilkelerine uyum konusunda hassasiyetle çalıştıklarını anlattı.

Kamu gözetiminin de önemli olduğuna işaret ederken kendi bankaları özelinde müdürlerden oluşan ve “Prensipler Komitesi” adı verilen bir organ da bulunduğunu söyledi. Ayrıca çalışanların da katılım finans ilkeleri konusunda bilgili ve bilinçli olmaları gerektiğinin altını çizerek bu konuda iç eğitimler yapıldığını anlattı.

Necdet Şensoy sorularla R.Ahmet Albayrak’ın anlattıklarını açmaya çalışırken katılım bankalarının ana akım bankalar kadar yönetişim ilkelerine uymaları gereği yanında artı bir olarak ifade ettiği ilave düzenlemelerin bulunmasının hassasiyeti bulunan katılım hesap sahiplerine ve diğer sosyal paydaşlara güvence sağlayacağını söyledi. Bunun da katlanılması gereken ek bir maliyet doğurduğuna vurgu yaptı.

“Büyümek uğruna katılım finans ilkelerinden taviz vermemeliyiz” diyen Albayrak önceliklerinin ilkelere uygun faaliyet göstermek olduğunu dile getirdi.

Etkinliğin diğer oturumunda katılımcılara kariyer hakkında yol göstermek adına Muhammet Ali Erdoğan “Sıfırdan Bire Ulaşmak Hakkında 10 Adım” başlıklı sunumuyla Kuveyt Türk katılım Bankası hakkında bilgilerini paylaştı.



Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir