Ekonomi ve Finans

Kamu Gözetimi Kurumu’nun sürdürülebilirliğe ilişkin web sitesi erişime açıldı



Kamu Gözetim Kurumu, sürdürülebilirliğin ve raporlamanın önemini vurgulamak ve kamuoyunun farkındalığını arttırmak adına www.kgk.gov.tr/surdurulebilirlik web sitesini kullanıcıların erişimine açtı.

Sürdürebilirlik son yıllarda bütün sektörler için başat konuma gelmiştir.

Başta iklim krizinin sebep olduğu; küresel ısınma, biyoçeşitlilik kaybı, kuraklık riski ve bunların yanı sıra gelir adaletsizliği, toplumsal cinsiyet eşitsizliği, iş ve toplumsal etik ihlalleri gibi konuların oluşturduğu finansal, sosyal ve çevresel sorunların göz ardı edilemez boyutlara gelmesiyle toplumlar sürdürülebilirlik konusunda giderek daha duyarlı ve bilinçli hâle gelmeye başladı. 

Sürdürülebilirliğin odağında ise şüphesiz işletmeler yer almakta olup işletmelerin sürdürülebilir kalkınma sürecine sağlayacağı katkılar, ekonomik çıktıları kadar önemli.

Kamu Gözetim Kurumu, şeffaf ve etkili raporlama yoluyla sürdürülebilir bir geleceği şekillendirmede ön saflarda yer almayı hedefleyerek, sürdürülebilirlik raporlamasının iş stratejilerine, finansal piyasalara ve toplumsal beklentilere sorunsuz bir şekilde entegre edilmesini sağlıyor.


KAMU GÖZETİM KURUMU’NUN SÜRDÜRÜLEBİLİRLİĞE İLİŞKİN HEDEFLERİ

Kamu Gözetim Kurumu’nun sürdürülebilirliğe ilişkin web sitesi ile hedeflenenler; Sürdürülebilirlik raporlamasına ve güvence denetimlerine ilişkin farkındalığı artırmak ve uygulamada yaşanan aksaklıkları gidermek amacıyla uygulama rehberleri oluşturmak, bilgilendirici dokümanlar oluşturmak eğitim, seminer, konferans ve diğer etkinlikleri düzenlemek şeklinde sıralanabilir.

Kamu Gözetim Kurumu bünyesinde 28/03/2023 tarihi itibarıyla Sürdürülebilirlik Standartları Dairesi Başkanlığı kurularak faaliyete geçirilmiştir. 

Sürdürülebilirlik Standartları Dairesi Başkanlığı‘nın görev ve yetkileri aşağıdaki şekildedir:
  • Uluslararası standartlarla uyumlu Türkiye Sürdürülebilirlik Raporlama Standartlarının oluşturulmasına ve yayımlanmasına ilişkin çalışmaları yapmak.

  • Görev alanıyla ilgili ikincil düzenlemelere yönelik çalışmaları yapmak.

  • Mevzuat taslaklarını standartlara uyumu açısından değerlendirmek ve diğer kamu kurumlarının Kurulca onaylanacak düzenlemelerine ilişkin çalışmaları yapmak.

  • Türkiye Sürdürülebilirlik Raporlama Standartlarına ilişkin dijital Taksonomi oluşturmak.

  • Ulusal ve uluslararası uygulama ve gelişmelerin izlenmesine, uluslararası kuruluşlarla ve diğer ülkelerin ilgili kurumlarıyla iş birliği yapılmasına ve gerektiğinde bu kuruluşlara üye olunmasına ilişkin görev alanıyla ilgili iş ve işlemleri yürütmek.

  • Faaliyet alanıyla ilgili olarak sürdürülebilirlik raporlaması yapacak işletmeler bünyesinde söz konusu alanda çalışma yapacak nitelikteki kişilere ilişkin düzenleme yapmak.

  • Sürdürülebilirlik raporlamasına ve güvence denetimlerine ilişkin farkındalığı artırmak ve uygulamada yaşanan aksaklıkları gidermek amacıyla uygulama rehberleri oluşturmak, bilgilendirici dokümanlar oluşturmak eğitim, seminer, konferans ve diğer etkinlikleri düzenlemek.


www.kgk.gov.tr/surdurulebilirlik bağlantısından ilgili web sitesine ulaşabilirsiniz.




Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir