Ekonomi ve Finans

“Katılım Finans Stratejisi Buluşmaları”nın beşinci durağı Kocaeli oldu

Cumhurbaşkanlığı Finans Ofisi (CBFO) tarafından Ziraat Katılım’ın iş birliğiyle organize edilen “Reel Sektör Perspektifinden Türkiye’nin Katılım Finans Stratejisi Buluşmaları”nın yeni durağı Kocaeli oldu. 

Geçtiğimiz yıl Afyonkarahisar, Gaziantep ve Kahramanmaraş illerinde MÜSİAD şubelerinin ev sahipliğinde düzenlenen etkinliğin beşincisi, MÜSİAD Kocaeli ve Genç MÜSİAD Kocaeli üyelerinin geniş katılımıyla 9 Ocak 2023 tarihinde gerçekleştirildi.

Kocaeli’nde düzenlenen ve hoş geldiniz konuşmalarının MÜSİAD Kocaeli Şube Başkanı İsmail Uslu ve Genç MÜSİAD Kocaeli Şube Başkanı Emrullah Yolasığmaz tarafından gerçekleştirildiği etkinliğin açılış konuşmaları, Finans Ofisi Başkanı Prof. Dr. Göksel Aşan, Vakıf Katılım Yönetim Kurulu Başkanı Öztürk Oran ve Ziraat Katılım Genel Müdürü Metin Özdemir tarafından yapıldı. 

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Yaşar Çakmak ve Derince Belediye Başkanı Zeki Aygün’ün yanı sıra 70 reel sektör mensubunun katılımlarıyla gerçekleşen etkinlikte, Türkiye’nin katılım finans stratejisi ve ekosisteminin reel sektöre sunacağı öngörülen fırsatlar ve sektör temsilcilerinin katılım finans alanındaki beklentileri istişare edildi. 


“Katılım Finans Strateji Belgesi’nde yer alan kuruluşlara verilen görevlerin ve eylem maddelerinin takipçisi olacağız”

Etkinliğin açılışında konuşan Başkan Prof. Dr. Aşan, katılım finans alanında bugün gelinen noktaya çok büyük mücadelelerle gelindiğini belirterek, bu noktaya gelinirken karşılaşılan engelleri ortadan kaldırmak üzere bir şeyler yapıldığını ama bu alanda bir bütüncül altyapı oluşturulmasının hep geciktirildiğini söyledi. Prof. Dr. Aşan, bugüne kadar katılım finans alanında karşılaşılan sorunların çözümüne yönelik ya kararname çıkarıldığını, kanuna bir madde eklendiğini ya da bir yönetmelik çıkarıldığını ancak bütüncül, kendi başına, müstakil bir yapının bir türlü oturtulamadığını dile getirdi. 

Prof. Dr. Aşan, katılım finans çalışmaları için yola çıktıklarında iki şeyi amaçladıklarını vurgulayarak, “Amaçlarımızdan ilki katılım finansın Türkiye’de büyütülmesi, geliştirilmesi için tüm bu alanları kapsayacak bir strateji belgesi hazırlanmasıydı. İkincisi de katılım finansın kendisine özgün, müstakil bir kanununun oluşturulmasıydı” dedi. 

Amaçlardan biri olan strateji belgesini tamamladıklarını ve geçtiğimiz Ekim ayında Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın teşrifleriyle düzenlenen tanıtım toplantısında kamuoyu ile paylaştıklarını dile getiren Prof. Dr. Aşan, bundan sonraki aşamada, Katılım Finans Strateji Belgesi’nde yer alan kuruluşlara verilen görevlerin ve eylem maddelerinin takipçisi olacaklarını belirtti. 


– “Katılım finans kurumlarına ne kadar destek verirseniz bu alan o kadar gelişime açık olacak”

Katılım finans alanındaki kanun hazırlığı çalışmalarının da devam ettiğini belirten Prof. Dr. Aşan, “Sadece katılım finansa ilişkin bankacılık kanunu dışında müstakil bir kanunumuz olacak. Böylelikle sektörün ihtiyaçlarına dönük güçlü bir hukuki alt yapıya kavuşmuş olacağız.” dedi.

Dünyanın gözünün ülkemizde olduğunu söyleyen Başkan Aşan, “Görevimiz nedeniyle yurt dışına sık sık gidiyor ve oradaki finans çevreleriyle bir araya geliyoruz. Bu görüşmelerde Müslüman ülkeler, bizimle iş yapmak ve bu alanda Türkiye’nin önder olmasını istiyorlar. Bu coğrafyanın gözü Türkiye’de. Biz buradan ne kadar başarılı örnek çıkartırsak, bu coğrafyaya o başarılı örnekleri o kadar hızlı yayabilecek durumdayız. Bizim yapmamız gereken, bütün altyapıyı hazırlamak, var olan problemleri çözmek. Devletin desteği ile katılım finans alanını bir yere kadar büyütebiliriz. Burada asıl önemli olan siz değerli iş insanlarımızın desteği. Katılım finans kurumlarına ne kadar destek verirseniz bu alan o kadar gelişime açık olacak” dedi.


Konuşmaların ardından soru-cevap şeklinde devam eden etkinlikte, Kocaelili sanayiciler ve iş adamlarının da katkılarıyla ülkemizin katılım finans stratejisi değerlendirildi. 





Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir