Ekonomi ve Finans

İİT Genel Sekreteri Taha: İslam Kalkınma Bankası’nın “kapsamlı ve destekleyici” çözümler üretmesi gerekli

İstanbul Kongre Merkezi’nde düzenlenen İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) Ekonomik ve Ticari İşbirliği Daimi Komitesi (İSEDAK) 38. Toplantısı’nda konuşan Taha, Ukrayna-Rusya savaşı sonrası enerji arzında yaşanan aksamaların Kovid-19 salgınının yarattığı ekonomik krizi daha da kötüleştirdiğini belirtti.

İİT üyesi 57 ülkede, ekonomik gerilemenin yanı sıra turizm faaliyetlerinin azaldığına dikkati çeken Taha, Ukrayna-Rusya savaşının “gıda üretimini artırma ihtiyacını” gözler önüne serdiğini aktardı.

Taha, üye ülkeler arasında yaşanan gıda güvensizliğinden doğan sorunları çözmek için İslami Kalkınma Bankası’nın “kapsamlı ve destekleyici” çözümler üretmesi gerektiğini dile getirdi.

Pakistan’da 1700’den fazla kişinin ölümüne yol açan sel felaketini değerlendiren Taha, iklim değişikliği nedeniyle milyonlarca kişinin yerinden olduğunu ve iklim krizinin Pakistan’da ve bazı Afrika ülkelerinde daha kötü sonuçlar doğurduğunu vurguladı.

Taha, örgütün 2025 yılı eylem planının üye devletler tarafından hayata geçirilmesi gerektiğini ifade etti.

Taksim’deki terör saldırısına değinen Taha, “Türkiye’de barış ve huzur için dua ediyoruz. Terörün bütün şekil ve tezahürlerini reddediyoruz.” ifadelerini kullandı.

Toplantıda konuşan Nijerya Dışişleri Bakanı Zubairu Dada da İSEDAK tarafından belirlenen hedeflere bağlı olduklarını söyleyerek, üye ülkeler arası ticaret bariyerlerinin kaldırılması için mücadeleye devam etmeleri gerektiğini vurguladı.

Yoksulluğun Afrika ulusları için temel sorun olduğunu anlatan Dada, İslam Kalkınma Bankası’nın sürdürülebilir sosyo-ekonomik iyileşme için üye ülkelere daha çok destek vermesi gerektiğini belirtti.

İslam Kalkınma Bankası Başkanı Muhammed Al Jasser ise “farklı ulusların ekonomik iyileşmesine yardımcı olacak stratejik programların” başlatıldığına işaret etti.

Al Jasser, Kovid-19 salgını ve çatışmaların, gelişmekte olan ülkelere sermaye akışını olumsuz etkilediğini ve gıda güvensizliği yarattığını kaydetti.


Cumhurbaşkanı Yardımcısı Oktay: Yoksulların acil ihtiyaçlarının karşılanmasında sosyal yardımlar giderek önem kazanmakta

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın açılışını yaptığı İSEDAK 38. Bakanlar Toplantısı’nın Çalışma Oturumu, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay‘ın başkanlığında İstanbul Kongre Merkezi’nde başladı.

Oturumun açılışında konuşan Oktay, İSEDAK’ın gündemindeki önemli projelerde kaydedilen gelişmelerin memnuniyet verici olduğunu söyledi.

Bu kapsamda, uzun yıllardır gündemlerinde yer alan Tercihli Ticaret Sistemi’ni (TPS-OIC), bu yıl 1 Temmuz itibarıyla hayata geçirdiklerini belirten Oktay, sistem kapsamında taraf ülkeler arasında ticaretin başlamasından duyduğu memnuniyeti de dile getirdi.

Oktay, henüz taraf olmamış ülkeleri bir an evvel gerekli adımları atıp sisteme dahil olmaya davet ederek, şöyle konuştu:

“Bu noktada, dün gerçekleştirilen Ticaret Müzakereleri Komitesi’nde bu yönde alınan kararları da çok önemsediğimi belirtmek istiyorum. İnşallah, siz değerli bakanlarımızın da konunun takipçisi olacaklarına yürekten inanıyorum. Özellikle, Körfez İşbirliği Konseyi’nin 6 üyesinin, Suudi Arabistan, Kuveyt, Birleşik Arap Emirlikleri, Umman, Bahreyn ve Katar’ın, sisteme ilişkin yükümlülüklerini tamamlamaları, sisteme yeni ve güçlü bir ivme kazandıracaktır. Körfez İşbirliği Konseyi üyesi ülkelerimizin kıymetli bakanlarını burada aramızda görmekten büyük memnuniyet duyuyor ve kendilerinden bu konuda güzel haberler beklediğimizi ifade etmek istiyorum.”

İİT/İSEDAK 50 İslami Endeksi’ne dayalı kurulan yatırım fonu

Fuat Oktay, bu yılki İSEDAK çalışmalarındaki diğer somut gelişmenin, İİT/İSEDAK 50 İslami Endeksi’ne dayalı kurulan yatırım fonunun, Türkiye, Malezya, Endonezya, Kuveyt, Katar, Birleşik Arap Emirlikleri ve Suudi Arabistan’da teknik altyapısının tamamlanarak yatırımcıların hizmetine sunulması olduğunu kaydetti. Oktay, “Bu kapsamda, İSEDAK çatısı altında geliştirdiğimiz somut bir helal yatırım ürünü olan bu fona, ülkelerinizden yatırımcıları teşvik etmek noktasında, her türlü gayreti göstereceğinize gönülden inanıyorum.” ifadesini kullandı.

İSEDAK Yüksek Düzeyli Dijital Dönüşüm Programı

İSEDAK Yüksek Düzeyli Dijital Dönüşüm Programı’nı da hatırlatan Oktay, bu alanda yapılan geniş katılımlı teknik toplantılar sayesinde, üye ülkelerin mevcut durumunun ve ihtiyaçlarının ortaya konulduğunu anlattı.

Fuat Oktay, üye ülkelerin bu alandaki üst düzey yetkililerinin katıldığı toplantıda, bu girişimin, “dijital devletin geliştirilmesi, dijital dayanıklılığın ve güvenliğin güçlendirilmesi, dijital bağlanabilirlik, geniş bant altyapısı ve erişimi, dijital beceri ve yetkinliklerin geliştirilmesi ile gelişen teknolojiler ve veri yönetimi” alanlarına odaklanması noktasında mutabık kalındığını aktardı. Oktay, gelecek yıldan itibaren bu girişimin meyvelerini almaya başlayacaklarını ifade etti.

Kovid-19 salgınının etkileri doğrultusunda etkili sosyal yardımlar

Görüş Alışverişi Oturumu’nda, “İİT üyesi ülkelerde Kovid-19 salgınının etkileri doğrultusunda etkili sosyal yardım sağlanması ve sosyoekonomik güçlendirme” konusunun tartışılacağını söyleyen Cumhurbaşkanı Yardımcısı Oktay, pandemi sonucu küresel bir ekonomik yavaşlama yaşandığını hatırlattı.

Başta enerji, ulaştırma ve tarım alanlarında olmak üzere birçok girdinin fiyatında önemli artış yaşandığına işaret eden Oktay, şöyle devam etti:

“Son verilere göre, eylül ayı itibarıyla dünya çapında 674 milyon insan, yoksulluk içinde hayatlarını sürdürmeye çalışmaktadır. Küresel problemler ve ekonomik toparlanmadaki yavaşlık göz önüne alındığında, özellikle yoksulların acil ihtiyaçlarının karşılanması, sosyal yardımların etkin şekilde sunulması, giderek daha fazla önem kazanmaktadır. Sosyal yardımların etkinliğinin artırılması için ihtiyaç sahiplerinin doğru ve hızlı şekilde belirlenmesi, bilgilerinin korunması ve güncellenmesi, farklı programlar arasında mükerrerliğin önlenmesi, bu programların birlikte çalışabilirliğinin artırılması, başvuru süreçlerinin kolaylaştırılması ve verimli hale getirilmesi gibi hususlar üzerinde çalışılması gerekmektedir.”

Türkiye’nin, salgın döneminde, hızlı şekilde belirlediği ihtiyaç sahiplerine yine hızlı şekilde yardımları ulaştırdığını anlatan Oktay, Türkiye’nin bu konuda edindiği tecrübeleri, üye ülkelerle paylaşabileceğini de aktardı.

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, Bakanlar Toplantısı Çalışma Oturumu öncesinde, İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) Genel Sekreteri Hüseyin İbrahim Taha’yı kabul etti. Görüşme, basına kapalı yapıldı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir