Akademi

TKBB iş birliğiyle ASAS hakkında tanıtım webinarı düzenlendi

Türkiye Katılım Bankaları Birliği (TKBB) ve Malezya İslami Finans Şeri Danışmanları Birliği (ASAS) iş birliği ile 7 Mart 2023 tarihinde “İslami Finans Alanında Sürekli Mesleki Gelişim İçin Öncü Kurum ASAS” başlıklı tanıtım webinarı gerçekleştirildi.

TKBB Direktörü Fatma Çınar’ın moderatörlüğünde gerçekleştirilen webinar, ASAS CEO’su Makhtar Abdullah’ın açılış konuşmasıyla başladı. Çevrim içi düzenlenen etkinlikte ASAS’ın kuruluşu, fonksiyonu ve İslami finans sektörünün gelişimindeki rolünün yanı sıra Malezya’daki şeri birliğin oluşumu hakkında bilgi verildi.

Webinar, TKBB Danışma Kurulu üyeleri, TKBB üyesi 6 katılım bankasının (Albaraka Türk, Türkiye Emlak Katılım, Türkiye Finans, Kuveyt Türk, Vakıf Katılım ve Ziraat Katılım), İslami Finans Uyum Birimleri (Katılım Finansmanı), Hukuk, Eğitim ve Öğretim Departmanları ve Azerbaycan’da İslami Finans alanında araştırma merkezi heyeti ile birlikte sektörden 35 profesyonelin aktif katılımıyla gerçekleşti. TKBB Direktörü Fatma Çınar’ın moderatörlüğünde gerçekleştirilen webinar, ASAS CEO’su Makhtar Abdullah’ın açılış konuşmasıyla başladı.

ASAS CEO’su Makhtar Abdullah konuşmasında; “Her iki kurumda karşılıklı öğrenme ve bilgi paylaşımı girişimlerine olanak tanıyacak benzersiz ekosistemlere sahip. Konu uzmanlarının değişimi, sektörün zorlu paydaş taleplerini karşılayabilecek yeteneklerle ilerlemesini de hızlandıracaktır. Çeşitli seviyelerde (uzman, akademisyen, endüstriyel işgücü ve düzenleyiciler gibi) yeterli sayıda insan kapasitesinin geliştirilmesi, sektörün bir sonraki ekonomik döngüde sürdürülebilirliğini sağlayacaktır. TKBB’nin Türkiye ile Malezya arasında köprü kurma ve üstlendiği rolü icra etme konusunda son derece iddialı olmasını takdir ediyoruz.”


Açılış konuşmalarının ardından Makhtar Abdullah; ASAS’ın kuruluşu, işlevleri ve rolü hakkında bir sunum gerçekleştirdi. Sunumda ayrıca Bank Negara Malaysia tarafından 2017 yılından bu yana ASAS’a devredilen iki sertifika programı Sertifikalı Şer’i Danışman  (CSA) ve  Sertifikalı Şer’i Uygulayıcısı (CSP) ve ASAS Üyeliği ve Sürekli Mesleki Gelişim fırsatları hakkında bilgi verildi.

Her iki program, İslami alanda eğitimi almış Âlimler ile uygulayıcılar arasındaki bilgi açığını kapatmayı amaçlamaktadır. Yirmi iki modül, Malezya’daki yaklaşık seksen sekiz konu uzmanından yararlanılarak yapılandırılmış eğitim modeli, 2022 itibariyle Malezya Merkez Bankası’na hizmet veren İslami Akademisyenlerin yaklaşık %80’ini ve üst düzey endüstriyel İslami iş gücünün %30’unu kapsamaktadır. Programlar aynı zamanda finans sektörlerinde Malezya ulusal profesyonel kapasite geliştirme kapsamında da desteklenmektedir.

ASAS’ın sunumu Türkiye ve Malezya arasında İslami finans ekosisteminin ve projelerinin geliştirilmesi için fırsatlar ve zorluklar üzerine karşılıklı müzakere ile sona erdi.


Malezya İslami Finans Şeri Danışmanları Birliği (ASAS)

İslami finans dünyasındaki Şeriat danışmanları ve uzmanları arasında profesyonelliği sağlamak için küresel bir kuruluşa sahip olma hedefi temelinde, Malezya İslami Finans Şeriat Danışmanları Birliği (ASAS) kurulmuş ve 12 Nisan 2011 tarihinde resmi olarak tescil edilmiştir. Finansal Sektör Planı 2022-2026’da ASAS, Stratejik İtici Güç 5 – İslami finans liderliği yoluyla değer temelli finansın geliştirilmesi başlığı altında yer almaktadır.

ASAS ayrıca Asya ve İİT’deki İslami Finans Piyasası için Küresel Geçidi desteklemekle görevlendirilmiştir. ASAS, INCEIF & IBFIM ile birlikte Küresel İslami finans ihtiyaçlarına hizmet eden canlı bir yetenek ekosistemine odaklanmaktadır.

Yeteneklerin İslami finans ekosistemi için önemi ve yukarıdaki beklentisi göz önüne alındığında, ASAS, Bank Negara Malaysia’nın desteğiyle, üyelerinin İslami finans alanındaki bilgi ve yetkinliklerini, özellikle de karşı tarafa etkili Şeri danışmanlık hizmetleri sunma ve yenilikçi ve yaratıcı yeteneklerin geliştirilmesini sağlamayı amaçlayan bir Mesleki Gelişim Programı (PDP) hazırlamıştır.

PDP, Şeri Danışmanlar için ASAS’ın öncü sertifika programları olan Sertifikalı Şeri Danışmanı ve Sertifikalı Şeri Uygulayıcısı ile Sürekli Mesleki Gelişim adlı sürekli öğrenme ve deneyime dayalı programdan oluşmaktadır.






Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir