AkademiEtkinlikler

MÜİSEF ve TKBB işbirliğiyle “Katılım Bankacılığı Fon Toplama Ürün Geliştirme Süreci Çalıştayı” gerçekleştirildi

Marmara Üniversitesi İslam Ekonomisi ve Finansı Enstitüsü (MÜİSEF) ile Türkiye Katılım Bankaları Birliği (TKBB) iş birliğinde düzenlenen Katılım Finans Çalıştayı Serisi’nin ilki Marmara Üniversitesi ev sahipliğinde düzenlendi.


Çalıştayın açılış konuşmaları MÜİSEF Müdürü Prof. Dr. Ertuğrul Boynukalın, TKBB Genel Sekreter V. İsmail Vural, TKBB Yönetim Kurulu Başkanı Osman Çelik ve Marmara Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Kurt tarafından gerçekleştirildi.

Katılım finans alanında çalışan akademisyenlerin ve sektör temsilcilerinin yoğun katılımıyla gerçekleştirilen çalıştayda, katılım bankacılığı sektöründe fon toplama ürünlerinin geliştirilme süreci ve bu süreçte karşılaşılan sorunlar ve çözüm önerileri ele alındı.

– “Bugün olduğu gibi önemli çalışmalara üniversite olarak ev sahipliği yapmaktan büyük memnuniyet duyacağım”

Rektör Prof. Dr. Mustafa Kurt konuşmasında, 86 bin öğrencisi ile akademik ve idari kadrolarının oluşturduğu büyük bir yapı olan Marmara Üniversitesi’nin şu an için 9 farklı kampüste faaliyetlerine devam ettiğini, ilerleyen dönemde ise akademik birimlerin Maltepe’de bulunan Recep Tayyip Erdoğan Külliyesi’ne geçişiyle birlikte daha da güçlü bir yapı haline geleceğini belirterek “2021 yılında araştırma üniversiteleri arasındaki yerini alan üniversitemiz, gelecekte de çalışmalarına hız kesmeden devam edecek ve İslam Ekonomisi ve Finansı Enstitüsü gibi çok değerli araştırma merkezlerimizle birlikte bugün olduğu gibi önemli çalışmalara üniversite olarak ev sahipliği yapmaktan büyük memnuniyet duyacağım” dedi.


– “İstanbul’un İFM projesinin en önemli paydaşları arasında yer alacağını düşünüyoruz”

TKBB Yönetim Kurulu Başkanı Osman Çelik; sektör adına yapılan bu çalışmaların yararlı olacağının altını çizerek Marmara Üniversitesi’nin ev sahipliğinde bir araya gelmekten memnuniyet duyduklarını ve Fon Toplama Ürün Geliştirme’nin katılım mevduat çalışmalarında önemli olduğunu belirterek katılım finans sektör temsilcileri olarak bu tür çalışmalara destek verileceğini söyledi.

TKBB Yönetim Kurulu Başkanı Osman Çelik; “Sektör katkısının ve sahiplenmesiyle yapılacak olan düzenlemelerin daha etkin sonuçlar doğuracağını inanıyoruz. Yasal otoriterlerle beraber üniversiteler, sektörde faaliyet gösteren kurumların birlikte bu stratejiyle katılım finansın ülkemizin katılım finans dönüşümünü artıracağı gibi İstanbul’un İFM projesinin en önemli paydaşları arasında yer alacağını düşünüyoruz.

Katılım Finans Kurumları olarak bildiğiniz gibi bankacılık sektörü üzerinde bir büyüme trendindeyiz. 2017 yılında yüzde 5 olan sektör payımız, Eylül ayı itibariyle yüzde 8,6’ya ulaşmış durumda. Sektör payımızda hedefimiz öncelikle yüzde 15 pazar payına ulaşmak. Bu konuda da emin adımlarla ilerliyoruz. Kamu otoritelerimizin desteği ve kamu katılım finans kurumlarının sektöre girmesiyle büyüme trendimiz hızlandı. Eylül ayı itibariyle aktif büyüklüğümüzü 1.1 trilyon TL’ye, şube sayımızı 1370 ve çalışan sayımız ise 18.000’e yaklaşmış durumda. Sektördeki payımız yüzde 8.5 olmasına rağmen toplanan fonlardaki payımız yüzde 10’u geçmiş durumda. Merkez Bankası liralaşma stratejisine katılım bankaları olarak destek verdik. Sektör payımızın üzerinde bir performansla kur korumalı hesaplara dönüş gerçekleştirdik” dedi.


TKBB Yönetim Kurulu Başkanı Osman Çelik; “Bu çalıştayın fon toplama ve ürünleri geliştirme açısından da önemsiyorum. Emeği geçen herkese teşekkür ediyor ve çalıştayın hayırlara vesile olmasını diliyorum.” dedi.


Açılış konuşmalarının ardından çalıştayın ilk oturumları, Dr. Necip Saygın Sungur ve Prof. Dr. Necdet Şensoy moderatörlüğünde “Katılım Bankalarının Mevcut ve Yeni Geliştirilecek Fon Toplama Ürünleri Hakkında Yaşanan Zorluklar ve Fırsatlar” konusuyla sektör temsilcileri ve akademisyenlerin değerlendirilmeleri ile gerçekleşti.


Çalıştayın ikinci oturumu ise, Doç. Dr. Abdulkadir Atar moderatörlüğünde “Fon Toplamada Ürün Geliştirme, Birim/Şube Uygulayıcılarıyla İletişim ve Eğitim Süreçleri” konusu hem akademisyen hem de katılım bankası sektör temsilcileri tarafından mevcut durum, sorunlar ve çözüm önerileri ile ele alınmasının ardından üçüncü ve son oturuma geçilerek, Prof. Dr. Abdullah Kahraman ve Prof. Dr. Murat Şimşek moderatörlüğünde “Fon Toplama Ürünlerinin Katılım Finans İlkeleri Açısından Uyumu” konusuyla akademik alanda ve sektörel bakış açısıyla müzakere edildi.


Çalıştay Katılım Bankacılığı Fon Toplama Ürün Geliştirme Süreci’nde mevcut durum, sorunlar ve çözüm önerilerinin ele alınacağı oturumlarla devam edecek.





Çalıştay Program Akışı İçin Tıklayınız




Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir