Katılım Sigortacılığı ve BES

“Katılım fonları getiride pozitif ayrıştı”



Katılım Emeklilik Genel Müdürü Ayhan Sincek, BES’teki büyüme ve fonların getirileri hakkında değerlendirmelerde bulundu.



Katılım Emeklilik Genel Müdürü Ayhan Sincek, BES’te, katılım fonlarında, diğer fonlara göre getiride 5 puanlık fark olduğunu, katılım fonlarının ayrıştığını söyledi. Ayhan Sincek, BES’teki büyüme ve fonların getirileri hakkında değerlendirmelerde bulundu.



Son birkaç yıldır altın ve dövizdeki hareketlilik nedeniyle emeklilik fonlarında ciddi getiriler yaşandığını belirterek, ancak 2022’de değişen ekonomik koşullar ve enflasyon nedeniyle getirilerde fonların farklılaştığını kaydetti.





KATILIM ENDEKSİ PERFORMANSI

Sincek, sene başından bu yana BES fonlarının ağırlıklı getirisinin enflasyonun iki-üç puan üzerinde, yüzde 54’lerde olduğunu ifade ederek, “Faizsiz fonlar açısından bakıldığında ise son beş yıldır getiride pozitif ayrışıyoruz. Bu da konjonktür gereği altın ve dövizden kaynaklanıyordu.


Ama bu yıl Borsa İstanbul’un performansı hem hisse tarafında hem de katılım endeksi tarafında iyi performans yakalandı. Dolayısıyla arada yine beş puanlık katılım fonları lehine pozitif bir fark mevcut. Daha iyi bir getiri söz konusu” dedi.





BES FONLARI İKİ KATI BÜYÜDÜ

Ayhan Sincek, BES’teki gelişmelere de değindi. Hem müşteri adedi hem de fon büyüklüğü açısından iyi bir yıl geçirdiklerini vurgulayan Sincek, BES’te fon büyüklüğünün 390 milyar TL’ye yaklaştığını ve sene sonuna kadar da 400 milyar TL’yi aşacağını söyledi.


Sene başında sektörün fon büyüklüğünün 244 milyar TL’lerde olduğunu, şimdi ise 390 milyar TL’ye çıktığını belirten Sincek, fon büyüklüğünün sene başından bu yana iki katı büyüdüğünü kaydetti.


Ayhan Sincek, sisteme yeni giren 1,3 milyon katılımcı olduğuna dikkat çekerek, “Bunların da büyük bölümü 18 yaş altı kişiler. 18 yaş altı geçen sene devreye girdi ve 550 bin sözleşmeye ulaştı. Hem yeni katılımcılar hem de devam eden otomatik katılım sistemi sayesinde toplamda BES’te 14 milyon üzerinde katılımcıya ulaşıldı” şeklinde konuştu.






Kaynak: https://sigortagazetesi.com/






Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir