Finansal Teknolojiler

İSEDAK Yüksek Düzeyli Dijital İşbirliği Girişimi Toplantısı gerçekleştirildi

27 Kasım 2022 tarihinde “Yüksek Düzeyli Dijital İşbirliği Girişimi Toplantısı”nda, İSEDAK üyesi ülkelerin dijital dönüşüm ve veri yönetimi alanındaki yüksek düzeyli yetkili ve temsilcileri bir araya geldi.


Başkanlığını Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi Sayın Ali Taha KOÇ’un yürüttüğü toplantıya Kişisel Verileri Koruma Kurulu Üyesi ve Kurul İkinci Başkanı Sayın Hasan AYDIN ve beraberindeki Kişisel Verileri Koruma Uzman Yardımcıları, Kazım Alper DAŞTAN ve Burak ÖZER katılım sağlamıştır.


Toplantıda İslâm İşbirliği Teşkilâtına üye ülkelerin dijital dönüşüm ve veri yönetimi alanındaki durumlarına dair sunumlar, görüş ve bilgi alışverişleri yapılmakla birlikte, İslâm İşbirliği Teşkilâtı’nın dijitalleşme alanında koyduğu hedeflere ulaşabilmek amacıyla yüksek düzeyde katılım sağlanabilir ve sürdürülebilir, düzenli bir platforma ve tam teşekküllü bir dijital dönüşüm eylem planına ihtiyaç duyulduğu vurgulandı.


Bu kapsamda söz konusu toplantı neticesinde, üye ülkelerin yetkili otoriteleri arasında teknik iş birliği, deneyim paylaşımı ve ortak projeler yürütülmesi amacıyla “Yüksek Düzeyli Dijital İşbirliği Girişimine Dair Deklarasyon”un kabulüne ve “İSEDAK Yüksek Düzeyli Dijital Dönüşüm Forumu” adı altında düzenli olarak bir araya gelinmesine karar verilmiş olup veri yönetimi de söz konusu deklarasyonda yer alan tematik iş birliği alanlarından birini teşkil etmektedir.


Söz konusu deklarasyonun İngilizce metnine ulaşmak için tıklayınız…



Deklarasyonda şu ifadelere yer verildi;

“İSEDAK Oturumu vesilesiyle 27 Kasım 2022 tarihinde İstanbul’da bir araya geldiğimiz İSEDAK Üst Düzey Dijital İşbirliği Girişimi/Programına katılan İKT Üyesi Ülkelerde dijital dönüşümden sorumlu Bakanlar/Kuruluş Başkanları/Temsilciler olarak bizler, dijital dönüşüme ilişkin küresel gündemin ve Üye Ülkelerdeki mevcut durumun tartışılması ve bu önemli alanda Üye Ülkeler arasında yakın işbirliğinin nasıl sağlanabileceği konusunda görüş alışverişinde bulunulması ve iş birliğinin güçlendirilmesi amacıyla tematik alanlar üzerinde anlaşmaya varılarak sonuçlandırılması ve ortak değerler ve karşılıklı çıkarlar üzerine inşa etmek.

İSEDAK Stratejisinde öngörülen temel ilke ve hedeflere, İİT-2025 Eylem Programının ilgili hedeflerine olan bağlılığımızı yeniden teyit ederek ve İKT Zirveleri, CFM’ler ve İSEDAK Bakanlar Toplantılarında alınan kararları dikkate alarak;

İİT Bölgesi’ndeki dijital dönüşümün, ülkelerin ekonomik ve sosyal kalkınması için hayati önem taşıdığını ve iş süreçlerini yeni bilgi ve iletişim teknolojileri doğrultusunda dönüştürerek dijital ekonomiyi geliştirme fırsatlarından yararlanmada önemli bir role sahip olduğunu kabul ederek;

Üye Ülkelerde dijital dönüşümden sorumlu ilgili makamlar arasında teknik iş birliği ve işbirliğini geliştirmek, deneyim paylaşımı, ortak program ve projeler tasarlamak amacıyla “İSEDAK Üst Düzey Dijital Dönüşüm Forumu” altında düzenli olarak toplanmaya karar veriyoruz. yukarıda belirtilen tematik alanlar.

Ayrıca Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi’nin (DTO) Forum’a sekreterya hizmeti vermesine karar verdik.

Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Recep Tayyip ERDOĞAN’a İSEDAK kapsamındaki işbirliği çabalarında gösterdiği bilge liderlikten dolayı en derin şükranlarımızı sunuyoruz.

Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi’nin (DTO) çabaları, düzenlemeleri ve misafirperverlikleri için de derin takdirlerimizi ifade ediyoruz.”





Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir