Ekonomi ve Finans

Helal Akreditasyon Kurumu ile Katar, Endonezya ve Rusya arasında işbirliği

Helal Akreditasyon Kurumu (HAK) ile Katar, Endonezya ve Rusya Federasyonu arasında helal kalite altyapısı alanında iş birliğini geliştirmeye yönelik mutabakat zaptı imzalandı.


Türkiye Cumhuriyeti ile Katar Devleti arasında helal kalite altyapısı alanında iş birliğini geliştirmeye yönelik mutabakat zaptı; 14 Ekim 2022 tarihinde Katar Emiri Sn. Temim bin Hamed es-Sani’nin ülkemizi ziyareti kapsamında Cumhurbaşkanımız Sn. Recep Tayyip ERDOĞAN’ın ev sahipliğinde düzenlenen törende imzalandı.

Türkiye adına Ticaret Bakanı Sn. Dr. Mehmet MUŞ ve Katar adına Halk Sağlığı Bakanı Sn. Dr. Hanan Mohamed Al KUWARI  tarafından imzalanan mutabakat zaptı ile; Helal Akreditasyon Kurumu (HAK) ve Katar Halk Sağlığı Bakanlığı Gıda Güvenliği ve Çevre Sağlığı Başkanlığı arasında eğitim ile bilgi değişimi alanları başta olmak üzere yürütülecek ortak faaliyetler vasıtasıyla iş birliğinin geliştirilmesi, ayrıca HAK tarafından akredite edilen helal belgelendirme kuruluşlarınca düzenlenen helal belgelerinin Katar Devleti tarafından doğrudan tanınmasına ilişkin ortak çalışmalar yürütülmesi amaçlanmaktadır.




Helal Akreditasyon Kurumu (HAK) ile Endonezya Cumhuriyeti Diyanet İşleri Bakanlığı Helal Ürün Güvencesi Düzenleme Kurumu (BPJPH) arasında helal kalite altyapısı alanında iş birliğini geliştirmeye yönelik mutabakat zaptı 17 Kasım 2022 tarihinde Endonezya/Semarang’da düzenlenen Helal 20 (H20) Zirvesi kapsamında imzalandı.


HAK Yönetim Kurulu Başkanı Sn. Zafer Soylu ve BPJPH Başkanı Sn. M. Aqil Irham tarafından imzalanan mutabakat zaptı ile iki kurum arasında eğitim ve bilgi değişimi alanları başta olmak üzere yürütülecek ortak faaliyetler vasıtasıyla iş birliğinin geliştirilmesi, ayrıca HAK tarafından akredite edilen helal belgelendirme kuruluşları tarafından düzenlenen helal belgelerinin  Endonezya’da doğrudan tanınmasına ilişkin ortak çalışmalar yürütülmesi amaçlanmaktadır.



Helal Akreditasyon Kurumu (HAK) ile Rusya Federasyonu Federal Akreditasyon Hizmeti (RusAccreditation) arasında helal kalite altyapısı alanında iş birliğini geliştirmeye yönelik mutabakat zaptı, 8. Dünya Helal Zirvesi ile 9. İİT Helal Expo çerçevesinde 24 Kasım 2022 tarihinde İstanbul’da imzalandı.


 
Mutabakat zaptı ile ülkemiz ve İslam Ülkeleri Standartlar ve Metroloji Enstitüsünün (SMIIC) gözlemci üyesi Rusya Federasyonu arasında helal akreditasyon ve helal ürünlerin uygunluk değerlendirmesi ile diğer ilgili süreçler dahil olmak üzere helal kalite altyapısı alanında iş birliğinin güçlendirilmesi ve bu alanda tecrübe, iyi uygulama örnekleri ve bilgi değişimine imkan sağlanması hedeflenmektedir.


 
Küresel seviyede işleyen güvenilir bir helal belgelendirme sisteminin oluşturulabilmesi, ticarette teknik engellerin kaldırılması ve helal belgeli ürün ve hizmet ticaretinin potansiyelinin güçlendirilebilmesi amacıyla daha önce Kurumumuz ile Kazakistan (Kazakistan Ulusal Akreditasyon Merkezi-NCA, Kazakistan Standardizasyon ve Metroloji Enstitüsü- KazStandard), Pakistan, Azerbaycan (Azerbaycan Cumhuriyeti Ekonomi Bakanlığı Antitekel ve Tüketici Piyasası Kontrolü Devlet Hizmeti, Azerbaycan Gıda Güvenliği Enstitüsü) Özbekistan, Cezayir, Sudan, Kırgız Cumhuriyeti, Katar ve Endonezya’daki ilgili kurumlarla da mutabakat zabıtları imzalanmıştı.








Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir