AkademiKitap ve Dergiler

“Türkiye’de Katılım Bankacılığı El Kitabı” çıktı!

Türkiye Katılım Bankaları Birliği (TKBB) Yayınları tarafından “Türkiye’de Katılım Bankacılığı El Kitabı” isimli eser yayınlandı.


Katılım Bankacılığı’nın bilinirliğinin artması ve tanıtımı için TKBB Yayınları tarafından yeni bir çalışma yayınlandı. Çalışma TKBB Genel Sekreteri Osman Akyüz tarafından yazılan Sunuş yazısı ile başlayıp, Türkiye Katılım Bankaları Birliği ve Katılım Bankaları tanıtılmaktadır.


Faizsiz Bankacılık İlke ve Prensiplerinin de anlatıldığı eserde katılım bankacılığının Sektör Finansal Performansı isimli bölümde geniş analizlere yer verilmektedir.

Eserde ayrıca TKBB Danışma Kurulu’nun görevleri sıralanmış ve Global Faizsiz Finans ve Bankacılık isimli bir bölümde yer almıştır.





“Katılım bankacılığı konusunun Türkiye’de bilinirliğinin arttığını görüyoruz”

TKBB Genel Sekreteri Osman Akyüz eserde yazdığı Sunuş yazısında;

atılım finans sistemi; reel hayata ve toplumsal gelişmeye daha faydalı, daha uygun bir sistemdir. Bu sistem, emeğin istismarını önleyen faiz yasağı, risk paylaşımı esası, karşılıksız borçlandırma yöntemi ve kalkınmayı hedefleyen araçlarla insanı merkeze alan bir toplumsal adalet anlayışıyla çalışır. Aynı zamanda belirsizliğe, spekülasyona kapalı olması ve reel sektörle birebir ilişkili özelliği nedeniyle krizleri önleme potansiyeline sahiptir.

Türkiye’de özellikle son yıllarda katılım bankaları sektöründe ciddi anlamda mesafe katedildi. Hükûmetin girişimleri de bu gelişmeye ivme kazandırdı. Özellikle T.C. Cumhurbaşkanlığı ve T.C. Merkez Bankası bünyesinde katılım bankacılığı özelinde kurulan birimler ve yapılan çalışmaların sektörün geleceğinde olumlu etkisi olacaktır. 2018’de TKBB bünyesinde tesis ettiğimiz Merkezi Danışma Kurulu’yla standart geliştirme ve faizsiz bankacılık uygulamaları doğrultusundaki faaliyetleri çözümcü ve profesyonel bir zeminde ilerletiyoruz.

Katılım bankacılığı konusunun Türkiye’de bilinirliğinin arttığını görüyoruz ve çalışmalarımızla dünya çapında rekabet edecek bir sektör amaçlıyoruz. 2020 yılında güncelleme ihtiyacı duyduğumuz strateji belgemiz; ülkemizde katılım bankacılığının sağlıklı ve sürdürülebilir şekilde gelişimi için gerçekleştirilecek aksiyonları içeriyor. Bu çalışmayla, sektörü hızla geliştirmek ve finansal mimariyi inşa etmek hedefleniyor.



Hedeflerimizi gerçekleştirmeye giden yolda dünyadaki gelişmeleri de yakından takip ediyoruz. Küresel ölçekte kendimize uyarlayabileceğimiz; ürün, dijitalleşme, iletişim ve eğitim anlamında da kazanımlar elde etmeye çalışıyoruz. 2025 için toplam aktifte yüzde 15’lik bir pazar payı hedefimiz bulunuyor. Sektörümüzün potansiyelini biliyoruz. Bugüne kadar bu potansiyelin verimli şekilde kullanılması için çalıştık ve çalışmaya da devam edeceğiz.



Kitabın tamamına ulaşmak için;

https://tkbb.org.tr/Documents/Yonetmelikler/Turkiyede_Katilim_Bankaciligi_El_Kitabi.pdf






Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir