Ekonomi ve Finans

Rusya’da İslami bankacılık yasal hale geliyor

Rusya’da İslami bankacılığın yasallaştırılmasına izin verildi.

Rusya’da, herhangi bir faiz kârı olmadığı anlamına gelen İslami bankacılık yürürlüğe koyulabilir. “Kommersant”, 13 Temmuz Çarşamba günü, ilgili yasa tasarısını atıfta bulunarak bildiride bulundu.

Kommersant gazetesi, Rusya’da “İslami usullerde” bankacılık yapılmasına olanak tanıyan bir yasa tasarısının hazırlandığını yazdı. 

Devlet Duması Finans Piyasaları Komitesi Başkanı Anatoli Aksakov, sözkonusu tasarının hafta sonuna kadar parlamento gündemine gelebileceğini söyledi.

Tasarı, faizsiz bankacılık için yeni bir finansal kurum kategorisi belirlenmesini öngörüyor. Bu kategori Ortaklık Finansman Kurumu (OPF) adı verildi.

Tasarıya göre, yeni tip kredisiz finans kuruluşları yani ortaklık finansman kuruluşları İslami bankacılıkla faaliyet gösterebilecek. Çalışmaları Merkez Bankası tarafından kontrol edilecek: kontrolör, bu tür şirketlerin kaydını tutacak ve onları denetleyecektir.

Kommersant’a konuşan Merkez Bankası yetkilileri, “finans sektörünün gelişimine katkıda bulunması beklenen” bu girişime destek verdiklerini söyledi.

Tasarıya göre, faizsiz finans kurumaları bireylerden ve tüzel kişilerden fon toplayabilecek ve bunları ortaklık temelinde İslam hukukuna uygun projelerde kar amaçlı değerlendirecek.

Merkez Bankası, yeni faizsiz finans kurumu uygulamasını ilk önce Tataristan ve Çeçenistan’da test etmeyi planlıyor.  



– “Banka müşteriye kredi vermez, malları onun için tedarikçiden satın alır”

TeleTrade bilgi ve analitik merkezinin baş ekonomisti Mark Goichman’ın Izvestia’ya açıkladığı gibi, İslami bankacılık, kredi fonlarını çekmek ve yerleştirmek için ekonomik gereksinimi İslam’ın kanunlarıyla birleştiren özel bir finansal tutumdur. Böyle bir kombinasyonun genel prensibi, faizin yerine ortak fon ödemeleri koyulmasıdır, bu nedenle bu tür bankacılığa genellikle ortak bankacılık denir.

“Örneğin, tipik borçlu-borç veren kredi yapılandırma işlemleri aşağıdaki gibidir. Banka müşteriye kredi vermez, malları onun için tedarikçiden satın alır. Bu mallar daha sonra müşteriye zamlı olarak taksitler halinde yeniden satılır. Ve böylece malları nihai alıcıya sattıktan sonra parayı bankaya geri aktarır ve faiz, fiyat zammı ile yer değişir. Böylece, kredi vermenin temel ilkeleri olan kredi verme, vade ve ödeme korunur. Ancak Goichman İslam kredide faizi yasaklar” dedi.

Ayrıca bilirkişi, varlığın banka tarafından taksitler halinde satılmadığını, ancak finansal kiralama işlemlerine yakın olan borçlu tarafından kademeli bir itfa ile kiralandığı seçeneğini de örnek olarak gösterdi. Yatırım projelerinin finansmanı, inşaat, üretim, banka ve müşterinin ortak katılımı esaslarına göre gerçekleştirilebilir. Bu durumda banka likidite sağlar ve müşteri iş süreçlerini yönetir.


Girişimci, yapılandırmada peşinat ödemesine benzer şekilde kendi fonlarını da yatırabilir. Ama her halükârda proje ortak bir projedir, yani bir ortaklıktır. Bundan elde edilen gelir, taraflar arasında sözleşme şartlarına göre dağıtılır, riskler de ortaktır ve başarısızlık durumunda tarafların her biri zarara maruz kalır.

3 Temmuz’dan bu yana Rusya, banka müşterilerine sunulan krediyle ilgili bilgileri attırdı. Böylece, kredi kuruluşları, garanti edilen asgari oranın yanı sıra, üçüncü ondalık basamağa kadar tahakkuk eden belirli bir faiz miktarını sözleşmelerde belirtmeyi taahhüt eder. Ayrıca, belgede mevduatın vadesi ve geri ödeme tarihi, faiz oranlarının uygulanması için koşullar ve süre (örneğin, erken ödeme durumunda), faiz ödeme prosedürü ve diğer veriler belirtilecektir.

Aynı zamanda, sözleşmenin elektronik ortamda imzalanması ancak vatandaş ayrıntılı koşullara hâkim olduktan ve garanti edilen asgari oranı öğrendikten sonra mümkün olacaktır.





Kaynak: Mirat Haber




Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir