Ekonomi ve Finans

Helal Akreditasyon Kurumu 2023 Yılı Faaliyet Bülteni yayımlandı


Helal Akreditasyon Kurumu (HAK) tarafından 2023 yılındaki faaliyetlerini içeren “2023 Yılı Faaliyet Bülteni” yayımlandı.

Bültenin giriş bölümünde Helal Akreditasyon Kurumu (HAK) Yönetim Kurulu Başkanı Zafer Soylu şu ifadelere yer verdi;

“2023 yılı bizler için oldukça verimli geçti. Kurumumuzun, görev ve yetki sahası dairesinde, akredite helal belgelerinin ülkeler arasında karşılıklı/çok taraflı tanınmasına yönelik olarak İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) ve İslam Ülkeler Standartlar ve Metroloji Enstitüsü (SMIIC) başta olmak üzere uluslararası platformlarda yürütülen çalışmalara öncülük etmeye devam ettik. Ülkemizin bu alanda söz sahibi konumunun güçlendirilmesine katkı sağlamak için inisiyatif alarak, helal belgelendirme konusunda dünyadaki parçalı yapının ortadan kaldırılmasına yönelik helal akreditasyon kuruluşları için bir çatı kuruluş işlevi görecek ve İİT’ye bağlı bir kuruluş olan “Helal Akreditasyon Kuruluşları İslam Forumu (IFHAB)” adlı uluslararası bir yapının kuruluşunda önemli bir görev üstlendik. Bahse konu uluslararası kuruluşun faaliyete geçmesi için gerekli çalışmalar devam edecektir. Geçtiğimiz yıl gıdaya ek olarak helal alanında kozmetik, turizm, helal testler uygulayan laboratuvarları belgelendirme gibi alanların yanına yeni alanlarda ekleyerek hizmet yelpazemizi genişletmeye bu yıl da devam ettik. 2024 yılında çalışmalarımıza hız kesmeden devam etmek ve sadece helal akreditasyon alanında değil eğitim üssü olma yolunda da Kurumumuzu daha da ileri taşımak umudundayız.”

Helal Akreditasyon Kurumu 2023 Yılı Faaliyet Bülteni’ne ulaşmak için buraya tıklayınız.

Helal Akreditasyon Kurumu (HAK) Hakkında

Helal Akreditasyon Kurumu (HAK), helal belgesi veren kuruluşları denetlemek ve helal belgelerinin güvenilir olup olmadığını tespit etmek amacıyla kurulmuştur.

Türkiye’de helal belgelendirme faaliyetleri gibi helal akreditasyon faaliyetleri de isteğe bağlıdır. Diğer taraftan helal belgelerinin güvenilir olup olmadığı ancak bir denetim mekanizması yani akreditasyon ile anlaşılabilir.

Helal Akreditasyon Kurumu (HAK), helal belgesi veren kuruluşları denetlemek ve helal belgelerinin güvenilir olup olmadığını tespit etmek amacıyla kurulmuştur. Diğer bir ifadeyle HAK, ürün veya hizmetlere yönelik doğrudan helal belgesi düzenlememektedir. Bu belgeleri düzenleyen kuruluşları, en güncel ulusal ve uluslararası kurallar uyarınca denetleyerek akredite etmektedir.

Vizyon

‘Helal’ alanındaki tüm taraflar nezdinde, “şeffaflık, yetkinlik ve tarafsızlık ilkelerini uluslararası ölçekte en iyi uygulayan, lider bir akreditasyon kurumu olmaktır.”

Misyon

Türkiye’nin helal alanda akreditasyon yapmaya yetkili tek kurumu olarak HAK’ın üstlendiği misyonlar: 

  • Uluslararası helal akreditasyon kurallarının belirlemesinde etkin rol almak,
  • Helal in bir kalite markası olarak tanınırlık ve tercih edilirliğinin artırılması amacıyla objektif ve etkin bir akreditasyon denetimi sistemi yürütmek,
  • Kurumsal yapısının ve personelinin gelişmesine yönelik sürdürülebilirliği sağlamak,
  • Helal belgelendirme ve akreditasyon alanına yönelik ülkemizdeki kalite altyapısının gelişimine katkı sağlamaktır.





Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir