AkademiEtkinlikler

18. Yüzyıl Osmanlısında Servet ve Hukuk: Eşitsizlik ve Adil Paylaşım Teorilerinin Uygulanması

Osmanlı Devleti, zamanla geliştirdiği kurumlar ile ekonomik olarak kendi kendine yetecek bir sistem geliştirdi. Bu sistemi hukuki, sosyal ve siyasi olarak besleyen arka plan, İmparatorluğun geniş bir coğrafyada faaliyet göstermesine yol açtı. Fiskal politikaları, kurulan ticari ağlar, fiyatlandırma, tarım politikaları, vakıflar, tımar, mukataa gibi birçok husus burada önemli bir rol oynadı. Gerek Osmanlı Devleti’nin iktisadi politikaları gerekse sözü edilen kurumlar günümüze kadar birçok çalışmaya konu edildi. Yapılan bu çalışmalarda geniş bir coğrafyaya yayılan Osmanlı Devleti’nde gelir ve servet dağılımına dair önemli tespitler yapıldı. Ancak Osmanlı Devletinin servet dağılımına etki eden önemli bir faktör de Osmanlı miras sistemiydi. Özellikle Avrupa ile mukayese edildiğinde farklı bir miras rejimi benimseyen Osmanlı Devleti’nin bu tutumunun etkileri geniş çalışmalara ihtiyaç duymaktadır. Çevrimiçi düzenlenecek olan bu seminer serisi bu noktadaki boşluğu doldurma yönünde atılacak önemli bir adımdır.

18. Yüzyılda bir yandan Avrupa’nın yeni ticaret yollarına hâkimiyet kurması diğer yandan sanayileşme süreci Osmanlı ekonomisi üzerinde önemli etkiler oluşturdu. Bu etkiler farklı kurumlar ve parametreler üzerinden incelense de Osmanlı miras sistemine dair yeterli çalışma yapılmaması seminer serisinde dönem olarak 18. Yüzyılın, odak olarak da mirasın seçilmesinin ana sebeplerindendir. Ancak bu seminerlerdeki temel amaç sadece Osmanlı miras sistemini incelemek olmayıp bu sistemi, servet dağılımına etkisi çerçevesinde ve Eşitsizlikler literatürü bağlamında ele almaktır. Böylelikle hem mirasın Osmanlı Devleti’nin kendi içinde nasıl bir servet dağılımı oluşturduğu hem de Avrupa ile mukayese edildiğinde karşımıza nasıl bir manzara çıkacağı tespit edilmeye çalışılacaktır.
 

Seminerlerde Osmanlı miras sistemine Adil Paylaşım Teorisi uygulanmak suretiyle, benimsenen bu sistemin ekonomik izahının nasıl yapılacağı da ela alınacaktır. Ayrıca tarih verisinden ekonomik model kurma ile ilgili ne tür imkânlar olduğu üzerinde de durulacaktır.


Bu çerçevede 12 haftalık seminer serisinde aşağıdaki başlıklar yer alacaktır:
  1. İslam/Osmanlı Miras Hukuku (Teori)/Necmettin Kızılkaya  
  2. İslam/Osmanlı Miras Hukuku (Teori)/Necmettin Kızılkaya  
  3. İslam/Osmanlı Miras Hukuku (Uygulama)/M. Selman Tüfekçioğlu
  4. İslam/Osmanlı Miras Hukuku (Uygulama)/M. Selman Tüfekçioğlu
  5. 18. Yüzyıl Osmanlı İktisadi Görünümü: Avrupa ile Mukayese/Sadullah Yıldırım
  6. Osmanli Sosyal ve İktisat Tarihi Araştırmalarında Tereke Defterleri ve Tereke Çalışmaları/Mine Arslan
  7. 18. Yüzyıl Osmanlı İktisadını Eşitsizlikler Literatürü Üzerinden İncelemek/Metin Coşgel
  8. 18. Yüzyıl Osmanlı İktisadı ve Miras Sistemi/M. Bedrettin Toprak
  9. Servet ve Eşitsizlik Çalışmalarında Kaynak Olarak Terekelerin İmkânları/Hülya Canbakal
  10. Adil Paylaşım Teorisi (Teori)/Sinan Ertemel
  11. Adil Paylaşım Teorisi (Uygulama)/Burak Doğan
  12. Terekeler Üzerinde Uygulamalı Panel Veri Analizi/Ozan Maraşlı

KAYIT FORMU İÇİN TIKLAYIN




Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir