Raporlar

IFSB, üç yeni çalışma raporu yayımladı


İslami Finansal Hizmetler Kurulu (IFSB) 7 Aralık 2023 tarihinde IFSB Çalışma Raporu serisinde üç yeni belge yayınladı.

Üç çalışma raporunun bulguları, seçilmiş düzenleyici kurumlarla yapılan daha odaklı görüşmelerle desteklenmiştir yanı sıra üye istişaresi sırasında IFSB üyeleri tarafından alınan yorumlar aracılığıyla hazırlanmıştır. Belge ayrıca Suudi Arabistan’ın başkenti Riyad’da düzenlenen 1. IFSB Danışma Grubu toplantısındaki tartışmalardan faydalanmıştır. Bu toplantı, bulguların IFSB’nin ilgili alanlardaki gelecek çalışmalarını bilgilendirmesi öngörülmektedir.

IFSB Genel Sekreteri Dr. Bello Lawal Danbatta, “Bu üç çalışma raporu, İslami finansal hizmetler sektörünün gelişimi ve dayanıklılığı ile teknolojik ilerlemeler ve finansal hizmetlerin daha fazla sosyal etki yaratmasına duyulan ihtiyacın artmasıyla hızla gelişen küresel finans ortamına entegrasyonu ile ilgili ortaya çıkan bazı kritik konuları incelemek için tam zamanında hazırlanmıştır.” şeklinde açıklamada bulundu.

IFSB Çalışma Raporu serisinde üç yeni rapor yayınladı:
  • Dijital İslami Bankacılıkta Düzenleyici Uygulamalara İlişkin Çalışma Raporu (WP)-27

  • İslami Finansta Eşler Arası Finansman ve Paya Dayalı Kitlesel Fonlamaya İlişkin Düzenleyici Uygulamalara İlişkin Çalışma Raporu (ÇP)-28

  • İslami Sosyal Finansta Düzenleyici Uygulamalara İlişkin Çalışma Raporu (ÇP)-29


WP-27, dijital İslami bankacılık için düzenleyici ve denetleyici ortamı incelemektedir. WP-27’nin temel amacı Bu makalenin amacı, dijital İslami bankacılığın uygulandığı yargı alanlarındaki ortak ve farklı özellikleri incelemektir. uygulanmaktadır. Genel olarak IFSB üyeleri arasında yapılan bir ankete göre, dijital İslami bankacılığa ilişkin düzenlemeler henüz başlangıç aşamasındadır. Erken aşamalardadır ve çoğu yargı alanı şu anda benzer düzenleyici çerçeveleri hem dijital hem de geleneksel İslami bankalar ve mevcut düzenleyici çerçevelerin etkinliğinin izlenmesi ve herhangi bir Dijital İslami bankaların iş modeline özgü risklerin yeterince ele alınmasını sağlamak için boşluklar.

WP-28, eşler arası (P2P) finansman ve hisse senedi kitle fonlaması (ECF) dahil olmak üzere Şeriat’a uygun finansman platformlarına odaklanarak, yargı alanlarındaki düzenleyici çerçevelerin bir analizini ve karşılaştırmasını sunmaktadır. Çalışma, ECF ve P2P finansmanı için mevcut veya önerilen düzenleyici rejimler açısından üye yargı alanlarındaki gelişmelerin anlaşılmasını artırmayı ve bu alanda, özellikle Şeriat’a özgü özellikler ve bunların düzenleme ve denetimle ilgisi ile ilgili olarak ortaya çıkan eğilimleri ve sorunları vurgulamayı amaçlamaktadır. Çalışmanın bulguları, Şeriat uyumlu P2P finansmanı ve ECF için düzenleyici veya denetleyici boşlukları ele almak için daha fazla çalışma ihtiyacını ortaya çıkarmayı amaçlamaktadır.

WP-29, çeşitli yargı alanlarında İslami Sosyal Finansmana (ISF) ilişkin mevcut düzenleyici ve denetleyici uygulamaları analiz etmeyi amaçlamaktadır. Yetki alanları arasında İGF uygulamalarındaki uzlaşma ve farklılık alanlarını belirlemekte ve mevcut boşluk ve zorlukların bazılarını vurgulamaktadır. Çalışma raporu, zekât, sadaka, İslami mikrofinans, vakıf, mikro-takâful, İslami kooperatifler ve belirli yetki alanlarının İGF alanı altında kategorize edebileceği diğer kurumları kapsayan kapsamlı bir İGF kurumları kapsamına odaklanmakta ve bu tür kurumların denetlenmesi ve düzenlenmesinde karşılaşılan engelleri incelemektedir.


IFSB Çalışma Raporu Serisi, IFSB web sitesi www.ifsb.org adresinden indirilebilir.


Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir