Ekonomi ve FinansRaporlar

İslami finans varlıkları, küresel belirsizliğe rağmen 4,5 trilyon dolara ulaştı


İslami Özel Sektörü Geliştirme Kurumu (ICD) ve Londra Menkul Kıymetler Borsası Grubu (LSEG), İslami finans endüstrisine ilişkin “Belirsizliği Gidermek” başlıklı yıllık raporunu açıkladı.

Rapor, Bahreyn Merkez Bankası’nın desteğiyle düzenlenen 18. AAOIFI-IsDB Yıllık İslami Bankacılık ve Finans Konferansı sırasında tanıtıldı.

Rapor, küresel ekonomik belirsizliklere rağmen dirençli bir İslami finans sektörünün varlığını ortaya koyuyor; varlıklar 2022’de rekor 4,5 trilyon dolara ulaştı. Bu, bir önceki yıla göre %11, 2012’den bu yana ise %163’lük bir artışı temsil ediyor. Özellikle İslami bankacılık %72’lik bir paya sahip. sektörün toplam varlıkları arasında yer alıyor.

Rapor, bu büyümeyi yönlendiren çeşitli faktörlerin altını çiziyor:

– Körfez İşbirliği Konseyi, Malezya ve Endonezya gibi büyük pazarlarda Yerel İslami finans sektörlerinin güçlendirilmesi,

– Pakistan’ın finansal sistemini İslami ilkelerle uyumlu hale getirme yönündeki kayda değer çabaları,

– Yeşil ve sürdürülebilir Sukuk ihracının artması Dubai’deki COP28’in ana teması. Küresel ESG Sukuk’un değeri 2022’de 8,4 milyar dolara ulaştı; İslami ESG fonlarının ödenmemiş değeri ise 6,6 milyar dolardı.


Raporda ayrıca 136 ülkede sektörün genel gelişimini ölçen bileşik bir endeks olan İslami Finans Kalkınma Göstergesi (IFDI) de tanıtılıyor. Veriler; bilgi, yönetişim, sürdürülebilirlik ve farkındalık dahil olmak üzere 10’dan fazla temel ölçüme dayalı olarak toplanmaktadır.

Eng, “Sektörün büyüme yörüngesini sürdürmesi bekleniyor” dedi. Hani Salem Sonbol, İslami Özel Sektörü Geliştirme Kurumu’nun CEO Vekili. “Dünya çapındaki düzenleyici otoriteler ve çok taraflı kuruluşlar tarafındanİslami Finans Kalkınma Göstergesi’ne tutarlı bir şekilde atıfta bulunulduğunu görmekten memnuniyet duyuyoruz.”

Londra Menkul Kıymetler Borsası Grubu (LSEG) İslami Finans Başkanı Mustafa Adil şunları ekledi: “Bu rapor, İslami finans sektörünün gelişimini izleme ve planlama konusundaki kararlılığımızın altını çiziyor. İslami Finans Kalkınma Göstergesi’nin 10. yıldönümüne ulaşmak önemli bir kilometre taşına işaret ediyor ve bize hızla büyüyen bu sektöre sürekli destek verilmesi ihtiyacını hatırlatıyor.”

Raporda, küresel belirsizliklere rağmen İslami finans sektörünün dirençli kaldığı ve güçlü temeller ve sürdürülebilir uygulamalara bağlılık sayesinde sürekli büyümeye hazır olduğu sonucuna varılıyor.


Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir