Ekonomi ve Finans

Finansal İstikrar Komitesi, Bakan Şimşek başkanlığında toplandı


Finansal İstikrar Komitesi, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek başkanlığında toplandı.

Bakanlıktan yapılan açıklamada, komitenin, fiyat istikrarına yönelik atılan adımların etkilerini değerlendirdiği kaydedildi.

Türkiye ve küresel ekonomik görünümün ele alındığı toplantıda, ülkenin bankacılık, sigortacılık ve sermaye piyasalarındaki güncel gelişmelerin değerlendirildiği, sektörel düzeyde atılması gereken adımların istişare edildiği belirtildi.

Büyümede başlayan yeniden dengelenme sürecinin, cari açıktaki düşüşün ve beklentilerdeki iyileşmenin makro finansal riskleri önemli ölçüde azalttığının gözlemlendiği aktarılan açıklamada, şu ifadelere yer verildi:

  • Toplantıda, Türkiye ve küresel ekonomik görünüm ele alınmış; ülkemiz bankacılık, sigortacılık ve sermaye piyasalarındaki güncel gelişmeler değerlendirilerek, sektörel düzeyde atılması gereken adımlar istişare edilmiştir.
  • Komite, fiyat istikrarına yönelik atılan adımların etkilerini değerlendirmiştir. Büyümede başlayan yeniden dengelenme sürecinin, cari açıktaki düşüşün ve beklentilerdeki iyileşmenin makro finansal riskleri önemli ölçüde azalttığı gözlemlenmiştir. Uluslararası rezervlerimizdeki güçlü artışın ve risk primimizdeki iyileşmenin finansal istikrarı pekiştirdiği vurgulanmıştır.
  • Mevduat ve kredi piyasalarına ilişkin genel görünüm değerlendirilmiş olup, önümüzdeki döneme ilişkin politika çerçevesi müzakere edilmiştir.
  • Komite, sürdürülebilir yüksek büyümenin önemli unsurlarından olan finansal istikrarın korunması amacıyla bütüncül bir yaklaşımla çalışmalarını sürdürecektir.



Finansal İstikrar Komitesi nedir?

İngilizcesi “Financial Stability and Development Committee” olan kurum 2011 yılında oluşturulmuştur. Ardından 18 Ocak 2019 yılında Resmî Gazete’de yayınlanmış olan torba kanunuyla kaldırılmıştır. Finansal istikrar ve kalkınma komitesi FİK-KO olarak kurulmuştur. Finansal İstikrar Komitesi, Hazine ve Maliye Bakanlığının başkanlığında kurulmuş bir komitedir.

Temel olarak üye kurumlar arasında eş güdüm sağlayarak finansal riskleri kontrol etmektir. Aynı zamanda sistemik risk oluşmasını da engellemek görevleri arasında yer alan bu komite dört farklı üyeye sahiptir. Finansal İstikrar Komitesi belirli dönemlerde toplanır ve gerekli durumlarda önlem alma yetkisine sahiptir. İstikrar komite üyeleri, başkanlıklar değiştikçe değişir ve yenilenir.

En yalın tanımı ile finansal risklerin kontrol edilmesi ve sistemik risk oluşmasını engellemek için oluşturulmuş kurumdur. Bu kurum 8 Haziran 2011 tarihinde yürürlüğe girmiş olan 637 sayılı kanun hükmünde kararname ile kurulmuştur. Kurumun cumhurbaşkanı tarafından gerekli durumlarda müdahaleler yapma ve bütün kamu kurumlarının bu müdahaleyi uygulama yetkisi bulunur. Finansal istikrar komitesi Türkiye Cumhuriyeti Hazine ve Maliye Bakanının başkanlığında toplanır.

Finansal İstikrar Komitesi üyeleri:

  • TCMB Başkanı
  • Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu Başkanı
  • Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu Başkanı
  • Sermaye Piyasası Kurulu Başkanı

Finansal istikrar komitesi görevleri arasında finansal sistemin ekonomik büyümeyi verimli bir şekilde desteklemesi yer alır. Aynı zamanda piyasalarda güvenin korunmasına yönelik sistemik risk yönetimi ve reel sektör ile eş güdüm görevleri bulunur. Finansal sistemlerin bütününe bulaşacak olumsuz bir gelişme gibi durumlarda Cumhurbaşkanı tarafından gerekli önlemleri alma konusunda yetkilidirler. Tüm kamu kurumları alınan önlemleri uygulamakla sorumludur.


Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir