Ekonomi ve Finans

Katılım Endeksi’nde temettü verimi en yüksek hisseler açıklandı



Borsa İstanbul Pay Piyasası’nda işlem gören ve katılım finans prensiplerine uygun hisse senetlerinden oluşan Katılım Endeksi’nde temettü verimi en yüksek hisseler açıklandı.

Endeks kapsamına alınacak hisse senetlerinin seçimi, katılım finans prensiplerine uygunluk kapsamında belirlenen Endeks Kurallarına dayanmaktadır. Bu endeks, faizsiz finans prensiplerine uyan hisse senetlerini takip ederek yatırımcılara bu prensiplere uygun portföy oluşturma fırsatı sunar.

Prensip ve kurallar faize dayalı finans, ticaret, hizmet, aracılık (bankacılık, sigorta, finansal kiralama, faktoring ve diğer faize dayalı faaliyetler), alkollü içecek, kumar, şans oyunları, domuz eti ve benzeri gıdalar, basın, yayın, reklam, turizm, eğlence, tütün ürünleri, silah, vadeli altın, gümüş ve döviz ticareti gibi faaliyet alanlarını kapsam dışı bırakır. Ayrıca endekse dahil olmak isteyen şirketlerin belirli finansal oranları karşılaması gerekmektedir.

Bu oranlar, şirketin faaliyetlerinin ve mali yapısının katılım finans prensiplerine uygunluk derecesini belirlemeye yardımcı olur. Bu kriterler genellikle şirketin borçlanma düzeyi, faize dayalı gelir ve giderlerin toplam gelir ve giderlere oranı gibi parametreleri içerir.

Katılım Endeksi ile ilgili fikir sahibi olduysak, son 3 yılda yüksek temettü verimiyle kârını ortaklarıyla paylaşan şirketler:

  1. Enerjisa Enerji (ENJSA) Temettü Verimi: 32,6%

  2. Doğuş Otomotiv (DOAS) Temettü Verimi: 21,4%

  3. Türk Traktör (TTRAK) Temettü Verimi: 18,9%

  4. Pınar ET (PETUN) Temettü Verimi: 14,4%

  5. Vakko (VAKKO) Temettü Verimi: 13,8%

  6. Vestel Beyaz Eşya (VESBE) Temettü Verimi: 13,3%

  7. Yünsa (YUNSA) Temettü Verimi: 13,1%

  8. Pınar Süt (PNSUT) Temettü Verimi: 12,8%

  9. Sanko Pazarlama (SANKO) Temettü Verimi: 11,5%

  10. Aksa Akrilik (AKSA) Temettü Verimi :10,8%

  11. Alkim Kağıt (ALKA) Temettü Verimi: 10,4%

  12. Bim (BIMAS) Temettü Verimi: 10,3%




Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir