Ekonomi ve Finans

“İstanbul Finans Merkezi ile katılım finans ürünlerinin harmanlandığı bir piyasa oluşacak”



Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) Başkanı İbrahim Ömer Gönül, “İstanbul Finans Merkezi Zirvesi”nde konuştu.

Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) Başkanı İbrahim Ömer Gönül, Turkuvaz Medya Grubu’nun İstanbul Finans Merkezi’nde düzenlediği “İstanbul Finans Merkezi Zirvesi”nde yaptığı konuşmada, İstanbul’un tarihi ve jeopolitik konum ile benzerlerine göre pozitif ayrıştığını, Türkiye’nin nitelikli insan kaynağı, nüfusu, dijital dönüşümdeki başarısı ve gelişmiş finans piyasaları da küresel finans merkezi olma yolunda büyük katkı sağladığını söyledi.



“İstanbul Finans Merkezi ile yapay zeka, veri analitiği, fintech, bigtech, block zinciri gibi teknolojilerle katılım finans ürünlerinin harmanlandığı bir piyasa oluşacak”

İstanbul Finans Merkezi bünyesinde yer alan veya yer alacak bankalar, üst kurullar, şirketlerin oluşturacakları ekosistemle finans sektörünü üst sıralara çıkaracağını belirten Gönül, şunları kaydetti:

“Finans merkezlerinin ülkelere pek çok avantaj sağladığını biliyoruz. İstanbul Finans Merkezi ile; uluslararası fonların ülkeye çekilmesi, ekonomik büyümeye katkı, istihdam artışına destek, uluslararası hukuk normlarına uyumun hızlandırılması, teknolojik altyapının geliştirilmesi, finansal ürün çeşitliliğinin artırılması, kaliteli insan kaynağına erişim ve verimlilik artışının sağlanması hedeflenmektedir. İstanbul’un kısa vadede bölgesel, orta ve uzun vadede küresel finans merkezi olmasıyla Türkiye’de farklı ülkelerden global şirketler yerini alacaktır. İFM ile sermaye piyasamız dünya klasmanında önemli bir yere sahip olacaktır. Böylece İstanbul Finans Merkezi’nde oluşturulacak sinerji toplumun  tüm kesimlerine pozitif yansıyacaktır.”


İstanbul Finans Merkezi ile yapay zeka, veri analitiği, fintech, bigtech, block zinciri gibi teknolojilerle katılım finans ürünlerinin harmanlandığı bir piyasa oluşacağını aktaran Gönül, İstanbul Finans Merkezi hem Batı’ya hem de Doğu’ya ait ancak Türkiye’ye özgü yeni finansal ürünlerin ortaya çıkacağı küresel merkez olacağını ifade etti.


“İstanbul Finans Merkezi paydaşlarıyla birlikte hem reel sektör hem de finans sektörü için ayrıcalıklı konuma yükselecek”

Gönül, yakın zamanda şirketlerin kurula halka arz, sermaye artırımı gibi bütün başvurularını elektronik ortamda alacaklarını belirterek,  “Projenin hayata geçirilmesiyle başvuru süreci şeffaf ve takip edilebilir olacaktır. Sermaye piyasamızda oluşabilecek risklere karşı da paydaşlarımızla oluşturacağımız Risk Merkezi Platformu ile piyasa verileri anlık olarak gün boyu takip edilebilecek. Muhtemel risklere karşı da gerekli önlemler alınacak. Özellikle son 2 yılda sermaye piyasasında arz ve talep tarafında ciddi artışlar yaşandı. 2021 ve 2022 yıllarda toplam 92 şirketin ilk halka arzı gerçekleşti. Böylece söz konusu şirketler sermaye piyasasından yaklaşık 41 milyar lira fon temin etti. Böylece İstanbul Finans Merkezi de paydaşlarıyla birlikte hem reel sektör hem de finans sektörü için ayrıcalıklı konuma yükselecektir.” şeklinde konuştu.


2023’de de halka arzların tüm hızıyla sürdüğünü ifade eden Gönül, “Nisan sonu itibarıyla 13 şirketin halka arzı gerçekleşirken, 1 şirketin süreci devam etmektedir. Yılbaşından bu yana şirketler, piyasadan 17,5 milyar lira fon sağladı. Pay piyasasındaki yatırımcı sayısı da son 2,5 yılda 2,8 milyon artışla yaklaşık 4,8 milyona yükseldi.” dedi.




Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir