Ekonomi ve Finans

“Darphane Altın Sertifikası” Borsa İstanbul’da işlem görmeye başladı

Hazine ve Maliye Bakanlığı Darphane ve Damga Matbaası Genel Müdürlüğü (Darphane) tarafından ihraç edilen Darphane Altın Sertifikası, Borsa İstanbul’da gerçekleştirilen gong töreniyle ALTIN.S1 kodu ile Emtia Pazarı’nda işlem görmeye başladı.

Törene Hazine ve Maliye Bakan Yardımcısı Murat Zaman, Borsa İstanbul AŞ Genel Müdürü Korkmaz Ergun, Ziraat Yatırım Menkul Değerler AŞ Genel Müdürü Uğur Boğday, Darphane ve Damga Matbaası Genel Müdürü Abdullah Yasir Şahin ve Darphane çalışanları katıldı.

Hazine ve Maliye Bakan Yardımcısı Murat Zaman törende yaptığı konuşmada, “Darphane ve Damga Matbaası Genel Müdürlüğümüz bugünden itibaren fiziki altına dayalı Darphane Sertifikalarını halka arz yolu ile ihraç edecek ve bu sertifikalar Borsa İstanbul’da işlem görmeye başlayacaktır.” ifadesini kullandı.

Altının, Türk yatırımcısı için çok önemli bir yatırım aracı olduğuna dikkati çeken Zaman, sözlerini şu şekilde sürdürdü:

“Bununla beraber (altın) çoğunlukla kökeni ithal bir yatırım aracı noktasındadır. Bu nedenle amacımız büyük ilgi gören bu yatırım aracını mümkün olduğu kadar menkulleştirerek, ekonomiye katkısını daha yüksek hale getirmektir.”

Zaman, Darphane ve Damga Matbaası Genel Müdürlüğünün bundan sonra da yeni ve inovatif ürünler geliştirmeyi sürdüreceğini ifade ederek, “Önümüzdeki günlerde Darphane’nin yeni inovatif ürünlerle, özellikle altına dayalı yeni ürünlerle yakın bir sürede tekrar karşınıza çıkacağını biliyorum.” şeklinde konuştu.

Darphane ve Damga Matbaası Genel Müdürü Abdullah Yasir Şahin de konuşmasında, “Mesai arkadaşlarımla ülkemiz ve milletimiz için faydalı olacağına inandığımız yeni fikirler ve yeni projeler üreterek, kurum vizyonumuz olan dünyanın en önde gelen darphanelerinden birisi olma hedefine ulaşmaya çalışıyoruz.” ifadesini kullandı.

Şahin, Darphane Altın Sertifikası’na ilişkin olarak, şunları kaydetti:

“İlk etapta 5 ton olmak üzere, 995 saflıkta, 500 milyon adet sertifikayı Borsa İstanbul da yatırımcıların işlem yapabilmeleri için arz ediyoruz. Yatırımcılar, Borsa İstanbul da oluşan emtia pazarında sahip oldukları altının alım satımını yapabileceği gibi istedikleri zaman da sahip oldukları sertifikaları fiziki altına dönüştürüp Darphane’den alabilecekler. Böylece yatırım amacı olarak kullanılan altın, yatırımcısına istediği zaman alma satma ve fiziki olarak tekrar sahiplenme imkanı verecektir.

Yatırımcılar, Darphane Altın Sertifikası projesi sayesinde fiziki alım satıma kıyasla Borsa İstanbul Pay Piyasasında hızlı nakde dönüşüm, alım-satım fiyat farkının düşük olması, çalınma riskinin olmaması ve bununla birlikte vergi muafiyeti gibi önemli avantajlara sahip olacaktır.”

“Altın sertifikasından elde edilecek kazançlar için stopaj oranı sıfır”

Borsa İstanbul AŞ Genel Müdürü Korkmaz Ergun ise konuşmasında altın sertifikasının avantajlarına dikkati çekerek, şunları kaydetti:

“Yatırımcılarımız, pay piyasasında hisse senedini alıp sattıkları gibi, altın sertifikasını da alıp satabilecekler. Yatırımcılarımız altın sertifikasının karşılığı olan altınların saklama maliyetlerine katlanmayacaklar. Çünkü altınlar Darphane tarafından saklanacaktır. İsterlerse altın sertifikasının karşılığı olan altınları Darphaneden fiziken teslim alabileceklerdir. Altın sertifikası, 1 gram altının yüzde biri değerinde, yani küçük parçalar halinde alınıp satılabildiği için her bütçeye uygun bir üründür. Altın sertifikasından elde edilecek kazançlar için stopaj oranı sıfırdır.”

Ergun, bu ürünün yatırımcılar tarafından yüksek bir ilgi görmesini beklediklerini belirterek, “Diğer emtiaları da borsamıza kazandırarak finansal ürün çeşitliliğimizi artırmayı hedefliyoruz” dedi.

“Darphane Altınları, ‘Darphane Sertifikası’ olarak MKK nezdinde kayden izlenecek”

“Tören sonrasında edinilen bilgiye göre, Sermaye Piyasası Kurulu düzenlemesi kapsamında, menkul kıymetleştirilen Darphane altınları, Darphane Sertifikası olarak MKK sisteminde ihraç edilerek, yatırımcı hesaplarında saklanmaya başlanacak. Menkul kıymetleştirme ile Borsa İstanbul’un ilgili piyasasında gerçekleşen alım satım işlemlerinin yanı sıra yatırımcı hesaplarında gerçekleşen tüm işlemler, MKK e-YATIRIMCI Bilgilendirme Sisteminden yatırımcılar tarafından izlenebilecek, istenmesi halinde ilgili kıymetlerin yatırımcı inisiyatifi dışında hareketini engellemek amacıyla bloke edilmesi sağlanabilecek.

Altınların fiziki teslimi sürecinde, yatırımcı talepleri aracı kurumlar tarafından MKK sistemine bildirilecek, MKK ile Darphane arasında geliştirilen entegrasyon ile taleplerin Darphane’ye iletilmesi sağlanacak.”

10 soruda borsada işleme açılan “Altın Sertifikaları”

Soru 1: Darphane Altın Sertifikası nedir?

Her biri 0,01 gram altını temsil edecek şekilde vadesiz olarak ihraç edilen 0,995 saflıkta sahibine Kamuyu Aydınlatma Platformu’nda yayınlanan izahname kapsamında fiziki altına dönüşüm imkanı sağlayan sertifikadır.

Soru 2: Darphane Altın Sertifikalarını nasıl alabilirim, nasıl satabilirim?

Darphane Sertifikaları Borsa İstanbul’da ALTIN.S1 koduyla alınıp satılabilir. Yatırımcılar pay piyasasında işlem yapmaya yetkili herhangi bir aracı kurumdaki yatırım hesaplarından alım satım yapabilir.

Soru 3: Darphane Altın Sertifikaları’ndan en az kaç tane, en çok kaç tane alabilirim?

Sertifikalarda verilebilecek en küçük emir adedi 1 sertifika, tek seferde verilebilecek en büyük emir ise 1 milyon liraya tekabül eden emir büyüklüğüdür.

Soru 4: Darphane Sertifikaları alım satımında masrafım olacak mı?

Darphane Altın Sertifikaları’nın alım-satımı, transferi, fiziki dönüşümü ile ilgili yatırımcılar aracı kurumlara komisyon ödemek durumunda kalabilir.

Soru 5: Darphane Altın Sertifikalarını fiziki altına dönüştürebilir miyim?

Darphane Sertifikaları sertifikaların ilk ihraç tarihinden 4 ay sonra yani 21 Mart 2023’ten itibaren fiziki altına dönüştürülebilecektir.

Soru 6: Darphane Altın Sertifikaları’nda fiziki altına dönüştürme alt ve üst sınırı nedir?

Her yatırımcı için fiziki dönüşüm tutarı minimum 50 gr ve 50 gram üzeri için 10 gramın katları olacak şekilde yapılacaktır. Azami fiziki dönüşüm miktarı günlük 1000 gramdır.

Soru 7: Darphane Altın Sertifikaları’nı nasıl fiziki altına dönüştürebilirim?

Darphane Altın Sertifikaları’nın fiziki altına dönüştürülmesi için 21 Mart 2023’ten itibaren yatırımcının yatırım hesabının bulunduğu aracı kuruma, fiziki altını Darphane merkezine giderek ya da adresine gönderilmesini istediği bilgisini belirterek fiziki altına dönüşüm talebi vermesi yeterlidir.

Soru 8: Darphane Altın Sertifikaları’nı ne zaman teslim alabilirim, bu hizmet için masrafım olacak mı?

Fiziki dönüşüm talebinin Darphaneye iletilmesini takip eden dördüncü iş günü yatırımcı fiziki altını teslim alabilecektir. Yatırımcı ikamet adresine gönderilmesini talep ettiği takdirde, talebi takip eden dördüncü iş gününde fiziki altın taşıma firmasına verilecek, taşıma maliyetleri yatırımcıya ait olacaktır. Fiziki altın talebinde bulunulmasının ardından 10 iş günü içerisinde altınlar alınmazsa yatırımcılardan 50-500 gram için her gün 50 lira, 500 gram üzeri için her gün 75 lira saklama masrafı tahsil edilecektir.

Soru 9: Darphane Altın Sertifikaları’ndan elde ettiğim kazançtan vergi ödeyecek miyim?

Darphane Altın Sertifikaları’ndan elde edilecek kazançlara uygulanacak olan stopaj oranı yüzde 0’dır. Bu varlıktan elde edilen gelirlerden vergi alınmayacaktır.

Soru 10: Darphane Altın Sertifikaları’nı en erken ne zaman satabilirim?

Darphane Altın Sertifikaları alım gerçekleştirildikten hemen sonra satılabilir.



Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir