Akademi

HAK ve TOBB iş birliğinde gerçekleştirilen bilgilendirme seminerleri devam ediyor


Helal Akreditasyon Kurumu (HAK) ve Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) iş birliğinde geçtiğimiz dönemde Bursa, Balıkesir, Çanakkale, İstanbul, Tekirdağ ve Kayseri’de gerçekleştirilen “Ticarette Helal Belgelendirmenin Önemi ve Güncel Gelişmeler” başlıklı bilgilendirme seminerlerine 21 Aralık 2023 tarihinde Konya Ticaret Odası (KTO) ev sahipliğinde Konya’da, 22 Aralık 2023 tarihinde Karaman Ticaret ve Sanayi Odası ev sahipliğinde Karaman’da gerçekleştirildi.

Seminerlerde 7060 Sayılı Akreditasyon Kurumu ile ilgili Bazı Düzenlemeler Hakkında Kanun’da 4 Haziran 2022 tarihinde meydana gelen tadile, Helal Akreditasyon Kurumu’nun faaliyetleri ve helal belgelendirme sektöründeki güncel ulusal ve uluslararası gelişmelere temas edildi.

Seminerlerde ilk olarak helal belgelendirmede akreditasyonun zorunluluğuna değinen Helal Akreditasyon Kurumu Yönetim Kurulu Başkanı Sn. Zafer Soylu, “Üretici ve sektör paydaşlarının mağduriyetini önlemek ve söz konusu kanun değişikliğine uyumu kolaylaştırmak amacıyla bir yıllık bir geçiş sürecinin ardından 4 Haziran 2023 tarihi itibariyle kanunun fiili olarak yürürlüğe girdiğini” ifade etti.

HAK Yönetim Kurulu Başkanı Soylu, helal olduğu iddiasıyla Türkiye’de iç piyasaya arzı gerçekleştirilecek ürün ve hizmetlerin HAK tarafından akredite edilen helal belgelendirme kuruluşlarından helal belgeli olmasının kanuni bir yükümlülük olduğunu ve bu yükümlülüğü yerine getirmeyen helal uygunluk değerlendirme kuruluşlarının ve üretici firmaların cezai müeyyide ile karşı karşıya kalacağını aktardı.

Soylu, Helal Akreditasyon Kurumu’nun faaliyetleri ve helal belgeli ürünler için sağlanan devlet destekleri ve teşvikleri hakkında katılımcılara bilgilendirmelerde bulundu ve  HAK’ın bugüne kadar 150 akreditasyon başvurusu kapsamında 56 akreditasyon kararı verdiğini ve söz konusu akreditasyon kararları ile 1300’den fazla helal belgesinin akreditasyon güvencesi kapsamına alındığını belirtti.


Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir