Katılım Bankacılığı

Fitch, İslami bankalar için sağlam kârlılık ve likidite öngörüyor


İslami bankaların sektör varlıklarındaki pazar payı %85 ile %16 arasında değişiyor.

Fitch Ratings, Avrupa, Orta Doğu ve Afrika’daki (EMEA) İslami bankalar için sağlam kârlılık ve sağlam likiditenin devam etmesini, sermaye tamponlarının ise riskler için yeterli kalmasını bekliyor.

Fitch, “Finansman büyümesinin makul ve geleneksel bankalara göre İslami bankaların daha yüksek olması bekleniyor. İslami bankaların yüksek kar oranlarına rağmen varlık kalitesinin istikrarlı kalması gerekiyor” dedi.

EMEA’da İslami bankacılık sektöründe daha fazla konsolidasyon öngören Fitch, Körfez İşbirliği Konseyi ve Ürdün’de İslami bankaların sektör varlıklarındaki pazar payının %85 ile %16 arasında değiştiğini ve büyümenin 2024’te muhtemelen geleneksel bankaları geride bırakacağını söyledi.

Birleşme ve satın alma yeni bölgesel liderler yaratacak

Daha zayıf franchise’lara ve fiyatlandırma gücüne sahip, daha yüksek fonlama maliyetlerine ve daha ince sermaye tamponlarına sahip olan daha küçük İslami bankalar en çok baskı altında olanlardır. Birleşme ve satın almalar, yakın zamanda Kuveyt Finans Kurumu’nun Ahli United Bank’ı satın almasında olduğu gibi, yeni bölgesel liderler yaratabilir. İslami bankalar aynı zamanda dijital ve fintech girişimleriyle genişlemeye de odaklanmış durumdadır.

EMEA İslami bankaların faaliyet koşulları, özellikle ana Körfez İşbirliği Konseyi piyasalarındaki yüksek petrol fiyatlarından ve kar oranlarından yararlanıyor ve bu da Fitch Ratings’in 2024 yılı için nötr sektör görünümüne yön veriyor.

EMEA İslami bankalara verilen İhraççı Temerrüt Derecelerinin (IDR’ler) üçte ikisi yatırım yapılabilir seviyededir. Bunlar esas olarak potansiyel devlet desteğinden kaynaklanmaktadır (%59); Bu nedenle derecelendirmeler ülke notu baskılarına karşı oldukça hassastır. IDR’lerin ‘A+’dan ‘CCC+’ya (ikincisi esas olarak Irak’ta) kadar olan geniş dağılımı çoğunlukla ülke notlarını yansıtmaktadır.

Çoğu derecelendirme görünümü Stabil

Olumlu Görünümler, Katar İslami bankalarıyla ilgili olup, dış bilançodaki iyileşmeler ve daha iyi borç/GSYİH tahminlerinden kaynaklanan devlete de yansıyor. Negatif Görünümler üç İslami Türk bankasına ilişkindir ve bu bankaların finansal profillerinin faaliyet ortamı risklerine karşı hâlâ yüksek düzeydeki kırılganlığını yansıtmaktadır. Derecelendirme İzleme Negatifi Irak’ta kendine özgü bir durum.

Kolaylaştırıcı düzenlemelerin varlığı ve segmentin köklü olması nedeniyle bu pazarlarda şeriata duyarlılık, farkındalık ve güven daha yüksektir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir