Katılım Bankacılığı

TKBB ve WABA, katılım finans sektörünün gelişimini desteklemek için güçlerini birleştirdi



Batı Afrika Bankacılar Birliği (WABA) ile Türkiye Katılım Bankaları Birliği (TKBB), Türkiye ve Afrika’da başta İslami finans sektörünün gelişimi olmak üzere dış ticaret, muhabir ilişkileri ve dijitalleşme alanlarında ortak işbirliği yapmak amacıyla bir mutabakat zaptı (MoU) imzaladı.

Mutabakat Zaptı, üye kuruluşları arasında karşılıklı yarar sağlayan iş birliği yoluyla tarafların ortak çıkarlarını teşvik etmeyi amaçlamanın yanında Afrika’da İslami finansın gelişimini ve bu alanda hizmet veren kurumların kapasite geliştirme faaliyetlerini destekleyecek. Anlaşmaya göre, WABA ve TKBB, katılım bankacılığı ve finans alanındaki gelişmelerle ilgili seminer, forum, konferans ve diğer etkinlikler düzenlemek için birlikte çalışma kararı aldı.

Ayrıca bu iş birliğiyle ortak eğitim ve değişim programlarının düzenlenmesi, Türkiye ile Afrika ülkeleri arasında hem İslami finans ekosistemi hem de finans kuruluşları ile  doğrudan muhabirlik ilişkilerine de katkıda bulunulması hedeflenmektedir.

TKBB ve WABA arasında gerçekleşen anlaşma hakkında konuşan TKBB Genel Sekreteri İsmail Vural, “Her iki kurumun arasında gerçekleşen mutabakat zaptı (MoU) imza töreninde siz değerli kardeşlerimizle bir arada olmaktan büyük bir onur ve memnuniyet duyuyorum. Türkiye ile Afrika arasındaki ilişkilerin tarihten gelen derin bir dostluğa dayandığını bu anlaşma vasıtasıyla hatırlatmak istiyorum. Türkiye ve Afrika ülkeleri arasındaki ilişkilerimiz ekonomi, siyasi, insani ve kültür boyutları çerçevesinde ikili, bölgesel, kıtasal ve küresel olmak üzere dört boyutta devam ediyor. Yıllardır ticaret alanında dostluğumuzun pekiştiği Afrika kıtası ile bunu bankacılık ve finans sektöründe çok güzel bir konuma getirebileceğimize inanıyorum. Özellikle ülkemizdeki bankacılık kapasitesi ve potansiyeli ile sizlerin arasında olmak bizler için çok önemli.  Gerçekleştirdiğimiz bu anlaşma, finans ve bankacılık sektörünün gelişimine, Afrika ekonomisine ve uluslararası paydaşlarımıza önemli katkılar sağlamasını temenni ediyorum.” dedi.

Bu anlaşmanın her iki taraf arasında birçok ortak projeye imkân sağlayacağını belirten Vural, finansal araçların çeşitlendirilmesi başta olmak üzere; finans alanına ilişkin eğitim, teknik danışmanlık, etkinlik ve benzeri konularda paylaşımları Afrika’daki ülkelere aktarılması için ellerinden geleni yapacaklarını söyledi. Vural, Türkiye olarak 40 yılı aşkın İslami finans tecrübesini diğer ülkelerdeki paydaşlara aktarmaya ve eğitim üssü olmak adına önemli adımlarla hedefe doğru yol aldıklarını vurguladı.

MoU anlaşması hakkında konuşan Dr. Fondjo, TKBB ve WABA arasındaki iş birliğine övgüde bulunarak ‘’Bu işbirliği her iki Kurum için özellikle bankacılık sektörünün kendi yetki alanlarımızda gelişmesi açısından karşılıklı olarak fayda sağlayacaktır.’’ dedi.

WABA ve TKBB, bilgi ve en iyi uygulamaların paylaşımı yoluyla Afrika’da katılım bankacılığı ve finans sektörünün daha iyi konuma gelmesini teşvik etmek adına tarafların personeline yüksek kaliteli, donanımlı eğitim ve sertifika programları sağlamayı hedeflemektedir. Ayrıca her iki kurum arasında iş birliği ile girişimler yoluyla ekonomik kalkınmayı ve finansal alanlarda çalışmayı teşvik etmeyi amaçlamaktadır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir