Ekonomi ve Finans

SPK Başkanı: “Finansal okuryazarlık tek çatı altında olacak”

Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) Başkanı İbrahim Ömer Gönül, Turkuvaz Medya tarafından düzenlenen Türkiye 2023 Zirvesi ve Para Sohbetleri Finans Sektörünün 2023 Vizyonu Paneli’nde yaptığı konuşmada, sermaye piyasalarının sadece arz taraflı değil, talep taraflı da çok ciddi geliştiğini söyledi.


Yatırımcı sayısının bu yıl 3,5 milyona yaklaştığına dikkati çeken Gönül, başvurulara bakıldığında şirketlerin sermaye piyasalarına talebinin arttığını ve sermaye piyasalarına korkuyla bakma sürecini atlattıklarını ifade etti.

Gönül, şirketlerle artık çok yakın temasta olduklarını belirterek, “Kendilerine halka arzı ve sermaye piyasalarını anlatmaya çalışıyoruz. Bilgilendirmelerle daha kolay ve sürdürülebilir finansmana ulaşım imkanını anlatacağız.” dedi.

2023 yılı halka arzlarına ilişkin için sayı vermenin doğru olmayacağını ancak başvuruların güçlü olduğuna değinen Gönül, şu andaki başvurularda gördüklerine göre gerçek anlamda sanayi ve reel sektörden, yatırımcılardan çok ciddi bir teveccüh olduğunu ifade etti.


Gönül, yerli yatırımcının borsaya talebiyle birlikte sosyal medya düzenlemelerinin de devam ettiğini belirterek, sosyal medyadaki bazı hesaplarda vatandaşların hedef alındığını kaydetti.


Sosyal medyadaki paylaşımların ardından kapalı gruplarda fiyatları kendi çıkarlarına göre biçimlendirmeye çalışanların olduğuna işaret eden Gönül, işlerinin bunlarla mücadele etmek olduğunu söyledi.




– “Finansal okuryazarlık tek çatı altında olacak

İbrahim Ömer Gönül, gerekli yasal düzenlemelerle birlikte finansal okuryazarlığın artırılması için çabaladıklarını aktararak, sosyal medyada milyonlarca hesap olduğunu ve bunların hepsini engelleme gibi bir imkanlarının bulunmadığına dikkati çekti.


Gençlerin ve ev hanımlarının finansal okuryazarlığını geliştirmenin ayrı ayrı birer hedef olduğunu kaydeden Gönül, “Bundan sonraki yol haritamızda yapmak istediğimiz en önemli şey finansal okuryazarlığı tek bir çatı altında organize etmek.” değerlendirmesinde bulundu.


Gönül, yatırımcıya ulaşmanın öneminden bahsederek, “Bunun da belirli yolları var. Madem bazı hesaplar sosyal medyada bu işi manipüle ediyorlar. Biz de sosyal medyayı çok ciddi anlamda güçlü kılarak kullanmamız lazım. Bunun için bu konuda çalışmalarımıza başladık.” dedi.


SPK Başkanı Gönül, sertifikalandırma ve bu sertifikaları geçerliliğini sağlama yöntemi için paydaşlarıyla fikir alışverişlerine devam ettiklerini kaydederek, çok kısa bir zamanda bu hedeflerine doğru yürümeye başlayacaklarını dile getirdi.


Borsaya gelenlerin belirli bir testten geçmek zorunda olduklarını hatırlatan Gönül, “Kısa bir sürede bu testi merkezileştiriyoruz. Bireyler böylece daha ciddi bir testten geçtikten sonra pay piyasasında yatırımcı olabilecekler.” ifadelerini kullandı.




Panelde, Cumhurbaşkanlığı Finans Ofisi Başkanı Prof. Dr. Göksel Aşan, Borsa İstanbul AŞ Genel Müdürü Korkmaz Ergun ve Finansal Kurumlar Birliği Başkanı Ali Emre Ballı da konuşma yaptı.












Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir