Katılım Bankacılığı

İslam Kalkınma Bankası Başkanı, 18. Küresel İslami Finans Forumu’nda girişimci liderlerin yetiştirilmesi çağrısında bulundu


18. İslam Kalkınma Bankası İslami Finans Küresel Forumu, 28 Nisan 2024 tarihinde, Suudi Arabistan Krallığı’nın Riyad kentinde düzenlenen İsDB Grubu Yıllık Toplantıları ve Altın Jübile Kutlaması oturum aralarında başarıyla gerçekleştirildi.

Açılış konuşmasında, IsDB Başkanı HE Dr. Muhammad Al-Jasser, dünyayı etik ilkelere ve sürdürülebilir kalkınmaya dayalı bir geleceğe doğru ilerletmeye yardımcı olabilecek bir nesil girişimci liderler yetiştirme çağrısında bulundu.

“İslami Finansta İnovasyon, Girişimcilik ve Liderlik” teması altında düzenlenen foruma, girişimciliğin sürdürülebilir kalkınmayı nasıl ilerletebileceği konusunda tartışan bir dizi düşünce lideri, politika yapıcı, finans uzmanı ve İslami finans sektöründeki önemli paydaşlar katıldı.

Dr. Al-Jasser, Alibaba, Alphabet, Amazon, Apple, Microsoft, Nvidia ve Tesla gibi dünya çapında insanlar için büyük değer yaratan girişimlerden örnekler vererek girişimciliğin hem bireysel hem de küresel ekonomiler üzerindeki etkisini vurguladı. Bu şirketlerin toplam mevcut piyasa değerinin neredeyse 12 trilyon ABD doları olduğunu ve bunun İngiltere, Fransa ve Rusya’nın 2023’teki ekonomik çıktısını aştığını belirtti.

Ayrıca, yüksek gelirli ve düşük gelirli ekonomiler arasındaki yeni iş yaratma oranlarındaki eşitsizliğe dikkat çekti ve girişimciliği destekleyen ve besleyen elverişli bir ortamın teşvik edilmesiyle bu açığın kapatılması gerektiğini vurguladı. Cumhurbaşkanı, İslami finans ilkelerine uyacak şekilde tasarlanmış mikrofinansman gibi girişimlerin bu açıdan çok önemli olabileceğini öne sürdü.

Dr. Al-Jasser ayrıca girişimcilik ruhunu İslami finans alanıyla da ilişkilendirdi ve Hz. Muhammed’in (SWA) kendisinin güvenilirlik, risk paylaşımı ve toplumun iyileştirilmesine bağlılık niteliklerini bünyesinde barındıran başarılı bir girişimci olduğunu belirtti. “Finansal kurumlar bu ilkelere dayandıklarında, sürdürülebilir büyümeye katkıda bulunan ve potansiyel girişimcileri güçlendiren girişimleri etkili bir şekilde teşvik edebilirler” diye ekledi.

Suudi Ulusal Kalkınma Fonu Valisi HE Dr. Stephen Groff ve Suudi KOBİ Bankası Yönetim Kurulu Üyesi Mühendis Mutlaq H. Al-Morished, sürdürülebilir ekonomik kalkınma için İslami finans ilkelerinin girişimcilikle nasıl sinerjilendirilebileceğini vurgulayan açılış konuşmaları da yaptı.

Ardından, 2024 IsDB İslam Ekonomisinde Etkileyici Başarı Ödülü’nü kazanan, Durham Üniversitesi’nde Orta Doğu ve İslami Politik Ekonomi ve Finans profesörü Profesör Mehmet Asutay’a ödül takdimi yapıldı. Ödül, Sayın Başkan Dr. Muhammad Al Jasser adına IsDB Başkan Yardımcısı (Operasyonlar) Dr. Mansur Muhtar tarafından takdim edildi.

Forumda, İslami finansın sosyal girişimciliği ve etki yatırımını destekleme potansiyelini araştıran “İslami Finans Yoluyla Sosyal Girişimciliği Katalizlemek” başlıklı yeni bir IsDBI raporunun lansmanı yapıldı.

Bir panel oturumunda uzmanlar, özellikle İslami finans paradigması kapsamında sürdürülebilir kalkınmayı ilerletmede girişimciliğin önemli rolünü araştırdı. Oturumdaki panelistler arasında Prens Muhammed Bin Salman Koleji (MBSC) Yönetici Dekanı Dr. Zeger Degraeve; TAKADAO CEO’su ve Kurucusu Sayın Morrad Irsane; ve IsDB Enstitüsü Genel Müdür Vekili Dr. Sami Al-Suwailem.

İkinci oturumda, IsDB Enstitüsü tarafından geliştirilen ve blockchain şirketi SettleMint tarafından uygulanan, finansal piyasalarda istikrarı artırmaya yönelik patent bekleyen bir algoritma olan Akıllı İstikrar Sistemi sergilendi. SettleMint Kurucusu ve CEO’su Bay Matthew Van Niekerk ve IsDBI Bilgi Çözümleri Ekibi Müdür Yardımcısı Dr. Hilal Houssain, sistemin temel özelliklerini ve finans sektörünü destekleme potansiyelini vurgulayan bir sunum yaptılar.



Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir