Ekonomi ve Finans

“Katılım finans sektörünün gelişimini kesintisiz sürdürmesi için çalışmalarımıza devam ediyoruz”

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, “İstanbul’un aynı zamanda katılım finans alanında da bir merkez haline gelmesi için çalışmalarımıza devam ediyoruz.” dedi.


Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, “Türkiye Yüzyılı Zirvesi ve Para Sohbetleri” isimli programda yaptığı konuşmada, bundan 100 sene evvel, nasıl ki milletin her bir ferdiyle topyekun bir İstiklal Mücadelesi verildiyse Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın açıkladığı Türkiye Yüzyılı vizyonun da esasen ülkenin İstikbal Mücadelesi olduğunu belirtti.

– “Biz faizi, milli gelirin bütçe içindeki payını uyguladığımız politikalarla daha da azaltacağız”

Bütçedeki faiz giderlerinin payının 2002’deki yüzde 43’lerden bugün yüzde 10’lara kadar indirmeleri sayesinde eğitime, sağlığa, ulaşıma çok daha fazla kaynak ayırdıklarından hiç ama hiç bahsedilmediğini, bütçedeki yatırım harcamasının sadece bir kısmının faiz giderinden daha düşük olduğunu gündeme getirerek asıl başarıların üzerinin örtülmeye çalışıldığını ifade eden Nebati, şunları kaydetti:

“Bunlar, biz finansal istikrarı güçlendirmek için Kur Korumalı Mevduat ve Katılım Hesaplarını uygulamaya aldığımızda da ‘Hazine’nin altına dinamit koydunuz, mali disiplini yok ettiniz.’ deyip durmuşlardı. Şimdi dönüp 1 yılın muhasebesine bakıyoruz, elhamdülillah bütçemiz son yılların en iyi performanslarından birisine ulaşmış. 2022 yılı, konuşalım. Biz faizi, milli gelirin bütçe içindeki payını uyguladığımız politikalarla daha da azaltacağız. Yine biz, düşük faiz ortamında vatandaşımızın birikimleri yatırıma gitsin, ülkemizin refahı daha da artsın diyoruz, muhalefet ise faiz lobilerinin sözcüsü gibi davranmaya devam ediyor. İşte bizimle muhalefet arasındaki asıl fark budur. Uyguladığımız bu politikaların etkisiyle, sanayi katma değerinin GSYH’deki payı son dönemde önemli bir artış kaydetmiştir.”

Bakan Nebati, öte yandan, yeni ilan ettikleri Katılım Finans Garanti Fonu’nun kararnamesinin yayınlandığını belirterek çiftçi, sanayici ve esnafın her türlü talebini karşılamaya hazır olduklarını ifade etti.

– “Katılım finans sektörünün gelişimini kesintisiz sürdürmesi için çalışmalarımıza devam ediyoruz”

İstanbul Finans Merkeziyle ilgili kanuni düzenlenmeleri yaptıklarını belirterek merkezin önemini aktaran Nebati, “Tam Türkiye Yüzyılı’na ve İstanbul’a yakışır bir finans merkezi. İstanbul Finans Teknoloji AŞ’yi de kurarak İFM’yi aynı zamanda bir Fintek merkezi haline getiriyoruz. Yakın bir zamanda, hem yerli hem de yabancı yatırımcıların ilgisiyle bölgesel bir finans, ticaret ve teknoloji üssüne dönüşeceğine birlikte şahitlik edeceğiz. Bugün orada yer alan önümüzdeki süreçte muhteşem bir merkezde yer aldığı için iyi bir yatırım yaptığını da görmüş olacak.

İstanbul’un aynı zamanda katılım finans alanında da bir merkez haline gelmesi ve katılım finans sektörünün gelişimini kesintisiz sürdürmesi için çalışmalarımıza devam ediyoruz. Bu kapsamda kurulacak olan Katılım Finans Kefalet Şirketi’ne Hazine ve Maliye Bakanlığımız olarak yüzde 4 oranında hisseyle iştirak edeceğiz. Diğer yandan, geleneksel yatırım araçlarına dijital çözümler üretmeyi de sürdürüyoruz. Özellikle Darphanemiz tarafından gerçekleştirilen Altın Sertifikası ihracı, bireysel yatırımcılarımız tarafından büyük bir ilgiyle karşılanmıştır.” diye konuştu.

– “Yeşil Sukuk Rehberleriyle Sürdürülebilir Finansman Çerçeve Dokümanı”

Bakan Nebati, “Türkiye Yüzyılı Zirvesi ve Para Sohbetleri” isimli programda yaptığı konuşmada, Türkiye Yüzyılı’nın başarının, üretimin, gücün ve değerlerin yüzyılı olduğu gibi sürdürülebilirliğin de yüzyılı olacağını ifade etti.

Bu doğrultuda, BDDK tarafından “Sürdürülebilir Bankacılık Strateji Planı”, SPK tarafından da “Sürdürülebilirlik Uyum Çerçevesi”nin yayımlandığını dile getiren Nebati, Bakanlık olarak kendilerinin de Yeşil Tahvil ve Yeşil Sukuk Rehberleriyle Sürdürülebilir Finansman Çerçeve Dokümanı’nı yayımladıklarını, bu sene içerisinde bu alanda bir ihraç gerçekleştirmek için çalışmalara da başladıklarını söyledi.


Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir