Katılım BankacılığıRaporlar

TKBB 2023 Sektör Faaliyet Raporu yayınlandı


Türkiye Katılım Bankaları Birliği (TKBB) 2023 yılı Sektör Faaliyet Raporu yayınlandı.

TKBB tarafından yayınlanan raporda TKBB Yönetim Kurulu Başkanı Onur Gök “Katılım bankacılığı sektör paydaşları olarak Türkiye’nin sürdürülebilir kalkınmasına destek olmak ve bizleri bekleyen geleceğe daha hazır hale gelebilmek için çalışmaya devam ediyoruz.” dedi.

– “Faaliyetlerimiz ve iş süreçlerimizde insana, topluma ve çevreye duyarlı bir anlayışla hareket ediyoruz”

TKBB Yönetim Kurulu Başkanı Onur Gök sözlerine şöyle devam etti;

“2025’e kadar temel odak noktalarımız arasında; dijitalin gücünden daha fazla istifade edeceğimiz ürün ve hizmetleri yaygınlaştırmak, müşteri deneyimini iyileştirmek, uzaktan müşteri edinimindeki müşteri kazanım performansımızı artırmak, finansal okuryazarlığı artırarak finansal kapsayıcılığımızı genişletmek yer alıyor. Katılım finans ekosisteminin bütüncül bir şekilde yönetişimi, finansal ve yapısal açıdan gelişimi için uzun zamandır üzerinde çalışılan kapsayıcı yasal düzenleme çalışmaları sürdürülüyor.

Katılım finans ekosisteminin bütüncül bir şekilde yönetişimi, finansal ve yapısal açıdan gelişimi için uzun zamandır üzerinde çalışılan kapsayıcı yasal düzenleme çalışmaları sürdürülüyor. Yeni katılım bankalarının sektöre dahil olmasıyla pazar payını büyütmeyi amaçlayan katılım bankacılığı sektörünün sigorta, sermaye piyasaları ve banka dışı finansal kuruluşların gelişimiyle de önemli bir büyüme ivmesi yakalamasını bekliyoruz.

Sektör paydaşları olarak önceliklerimizi belirlerken Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları’nı referans olarak alıyor; faaliyetlerimiz ve iş süreçlerimizde insana, topluma ve çevreye duyarlı bir anlayışla hareket ediyoruz. Faaliyet dönemi içerisinde sosyal ve çevresel faydamızı artırmak için hem Birliğimiz hem de sürdürülebilirliği kurumsal stratejilerinin merkezinde konumlayan üye bankalarımız önemli gelişim kaydettiler. Gelecek yıllarda da katılım bankalarımızın sürdürülebilir finansal gelişim kaydetmek için tüm müşteri, çalışan ve diğer paydaşları ile ülkemiz ekonomisine değer katarak büyüme performanslarını devam ettireceklerine dair inancım tamdır.”

– “Katılım bankalarımızın 2017 yılında %5 olan sektördeki pazar payı, 2023 yıl sonunda %8,7’ye ulaştı”

Ayrıca raporda TKBB Genel Sekreteri İsmail Vural “Katılım bankacılığı, önceki yıllarda olduğu gibi 2023 yılında da istikrarlı büyümesini sürdürdü.” dedi.

TKBB Genel Sekreteri İsmail Vural sözlerine şöyle devam etti;

“Türk bankacılığı bu dönemde de dinamik yapısı sayesinde para politikası ve makro ihtiyati çerçevede yaşanan değişimlere hızla intibak etti. Katılım bankacılığı ise önceki yıllarda olduğu gibi 2023 yılında da sektörün üzerinde bir ivmeyle büyüme yolculuğunu sürdürdü. Katılım bankalarımızın 2017 yılında %5 olan sektördeki pazar payı, 2023 yıl sonunda %8,7’ye ulaşırken, aktif büyüklük ise 2 trilyon TL’yi aştı.

Stratejimiz çerçevesinde Türkiye’de katılım bankacılığının sağlıklı ve sürdürülebilir gelişimi için belirlediğimiz temel hedeflerimiz arasında standart oluşturma ve yönetişim hususları bulunuyor. Katılım bankalarının faaliyetlerinin meslek ilke ve standartlarına uygun olarak yerine getirmesini sağlamak amacıyla 2018 yılında kurulan Danışma Kurulu, katılım finans ekosistemi için ilke ve standartlar geliştirmeye 2023 yılında da devam etti. Danışma Kurulumuz tarafından 2023 yılında; Pay Senedi İhracı ve Alım Satımı, Murabaha, Kefalet, Teverruk ve Mudarebe standardı olmak üzere beş standart yayınlandı. Yine Kurul tarafından Pay Senedi İhracı Alım-Satımına İlişkin Rehber ve Pay Senedi Arındırma Rehberi oluşturulurken, Kurul’a yöneltilen çeşitli konulara yönelik 26 adet karar alındı.”

Raporda 2023 yılında dünya ve Türkiye ekonomisinin gelişimi, global İslami finans sektörü ve bankacılık sektörünün gelişimi ile Türkiye’de katılım bankacılığı standardizasyon çalışmaları ve katılım bankacılığı ilkelerine uyum yönetişimi gibi konular yerini aldı.



Türkiye Katılım Bankaları Birliği (TKBB) 2023 yılı Sektör Faaliyet Raporu’na buraya tıklayarak ulaşabilirsiniz.





Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.