Ekonomi ve Finans

Islamic Finance News, Finans Ofisi Başkanı Prof. Dr. Göksel Aşan’ın röportajına yer verdi


Cumhurbaşkanlığı Finans Ofisi’nin (CBFO) Katılım Finans alanında yürütmekte olduğu uluslararası çalışmalar kapsamında, Malezya’nın başkenti Kuala Lumpur’da gerçekleştirilen “Global Forum on Islamic Economics and Finance” etkinliğine katılan Finans Ofisi Başkanı Prof. Dr. Göksel Aşan, küresel İslami finans sektörü hakkında kapsamlı haber ve analizler sunan haftalık bir dijital bülten olan Islamic Finance News (IFN) için editör Nesreen Tamano ile bir röportaj gerçekleştirdi.

Röportajın tam halini aşağıda okuyabilirsiniz:

KATILIM FİNANS KANUNU VE İSLAMİ MEGABANK, TÜRKİYE’DE KATILIM FİNANSIN PAYINI ARTIRACAK

Türkiye’de katılım finans, yasalaşması beklenen Katılım Finans Kanunu, İslami megabankın kurulması ve Katılım Finans Derecelendirme Sistemi’nin uygulamaya konulması öncülüğünde büyük gelişmelere hazırlanıyor. Cumhurbaşkanlığı Finans Ofisi’ne göre, bu girişimler Türkiye’yi İslami finansta küresel bir merkez olarak konumlandırmayı amaçlıyor.

Katılım Finans Kanunu bu iddialı gündemin temel taşını oluşturmaktadır. Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanlığı Finans Ofisi Başkanı Prof. Dr. Göksel Aşan, IFN’ye yaptığı açıklamada, Kanun’un katılım finans sistemini güçlendirmeye yönelik daha geniş bir stratejinin parçası olduğunu söyledi. “Sektörün gelişimi açısından önemli gördüğümüz eylem maddelerinden biri olan Katılım Finans Kanunu için hazırlık çalışmaları devam etmektedir” dedi.

Önemli gördüğümüz eylem maddelerinden biri olan Katılım Finans Kanunu için hazırlık çalışmaları devam etmektedir.

Bu yasama çalışmalarıyla birlikte, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın ilk kez 2021’de açıkladığı, resmi adı Uluslararası İslami Likidite ve Altyapı Kuruluşu (IIILC) olan İslami megabank projesi üzerinde de çalışmalar devam ediyor. Akademisyenler ve alanında uzman kişilerden oluşan uluslararası bir çalışma grubu, şu anda İslami megabankın teorik, teknik ve hukuki çerçevesini geliştiriyor. Aşan, “Katılım finans kuruluşları için yeterli ve sürdürülebilir likidite erişiminin sağlanması ve kamu altyapı projelerinin finansmanı açısından, IIILC projesinin hayata geçirilmesi büyük önem taşıyor.” dedi.

Bunun yanı sıra Türkiye hem finansal kuruluşların hem de reel sektör şirketlerinin finansal performansını ve katılım finans ilkelerine uyumunu değerlendirecek Katılım Finans Derecelendirme Sistemi’ni hayata geçirecek. İstanbul Finans Merkezi’nin küresel bir İslami finans merkezi olma vizyonunun temel taşlarından biri olan Uluslararası Katılım Finans Tahkim Merkezi de çalışma kapsamında.

Bu mekanizmaların uluslararası uygulama potansiyeline sahip olduğunu ifade eden Aşan, Türkiye’nin İslami finansta küresel standartları etkileme arzusunu dile getirdi. “Uluslararası Katılım Finans Tahkim Merkezi’nin kurulması sürecinde İslami finans alanında uluslararası kuruluşlarla ve yabancı tahkim merkezleriyle iletişim ve iş birliği yapılmasının atılacak önemli adımlardan olduğuna inanıyoruz.”

Ayrıca Helal Park, sukuk garanti fonu, yeşil sukuk ve yeşil Belediye sukuku’nun kurulmasına yönelik çalışma raporları ve proje belgeleri de yolda. Benzer şekilde Hac ve Umre Fonu’nun kurulmasına ilişkin çalışmalar da devam ediyor; Geçtiğimiz günlerde Finans Ofisi olarak konuyla ilişkin bir çalıştay düzenledik ve oturum sonuçları da yayınlanacak.

İslami finans için bir strateji

2021 yılında Finans Ofisi bünyesinde Katılım Finans Dairesi’nin kurulmasından bu yana katılım finans alanında kayda değer ilerlemeler kaydedildi. Katılım Finans Dairesi, katılım finans sisteminin bir bütün olarak geliştirilmesine yönelik çerçeveyi çizen, Türkiye’nin ilk ulusal katılım finans strateji belgesini 2022 yılında başarıyla hazırlayarak hayata geçirdi. Yukarıda bahsedilen tüm girişimler, planlar ve projeler Strateji Belgesinin bir parçasını oluşturmaktadır.

Aşan, bu ekosistemin ayrılmaz bir parçası olan Türkiye sukuk piyasasının da önemli bir büyüme kaydettiğini söyledi. 2012’den 2023 yılına kadar Türk lirası cinsinden sukuk ihraçları 643,6 milyar TL’ye (19,82 milyar ABD Doları) ulaşırken, reel sektör tarafından yapılan ihraçlarda ise 2023 yılı sonunda bir önceki yıla göre %173,8 oranında kayda değer bir artış kaydedildi. Yeşil ve sürdürülebilir sukuk piyasası hızla genişlemekte; 2020 yılında bir enerji şirketi tarafından ülkenin ilk yeşil sukuk ihracını gerçekleşti ve Kuveyt Türk tarafından 2021 yılında başlatılan dünyanın ilk sürdürülebilir sermaye benzeri sukuk’u, ülkedeki ilk sosyal sukuk ve sonrasında yeşil sukuk olarak adlandırılan ilk istisna sukuk’u olmuştur.

Küresel ve bölgesel ortaklıklar Türkiye’nin stratejisi açısından oldukça önemli. Uluslararası İslami Likidite Yönetimi Kuruluşu (IILM) gibi kuruluşlar ve diğer uluslararası paydaşlarla yapılan iş birlikleri Türkiye’nin hedefleriyle örtüşüyor.

Aşan “Türkiye, İstanbul Finans Merkezi projesiyle bölgesel ve küresel İslami finans merkezi olma vizyonunu ortaya koydu. Bu vizyon doğrultusunda uluslararası iş birliklerinin geliştirilmesi çok önemli bir konudur. Nitekim Katılım Finans Strateji Belgesi’nde yer verdiğimiz eylem maddelerinin birçoğu uluslararası ölçektedir” dedi.

https://www.islamicfinancenews.com/daily-cover-story-upcoming-participation-finance-act-and-islamic-megabank-to-elevate-participation-finance-in-turkiye.html



Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.