AkademiEtkinlikler

“İnsanlığın Yararına Bir Ekonomiyi Yeniden Tasarlamak”


Cihannüma İstanbul Forum Konuşmaları-2 kapsamında “İnsanlığın Yararına Bir Ekonomiyi Yeniden Tasarlamak” başlıklı programda dünyaca ünlü İslam hukukçusu Muhammed Taqi Usmani konuşmacı olarak katılacak.

Ömer Korkmaz’ın moderatörlüğünü yapacağı program 5 Ağustos Pazartesi Saat 18.00’de İSAM Konferans Salonu’nda gerçekleştirlecek.


Muhammed Taqi Usmani Kimdir?

Muhammed Tâkî Osmânî, 1943’te Hindistan’da dünyaya gelmiş. O henüz beş yaşındayken Pakistan’ın bağımsızlığı sonucu ortaya çıkan ihtiyaçlar sebebiyle babası Muhammed Şefî’ye görev verilmiş ve Pakistan’a hicret etmiştir.

Muhammed Tâkî Osmânî’nin ilimle ilgilenmeye başlaması küçük yaşlara dayanıyor. İlk eğitimini annesinden almış. Erken yaşta Farsça ve Urduca öğrenmiş. İlk medrese eğitimine Pakistan’da babasının kurmuş olduğu Daru’l-Ulum Karaçi Medresesi’nde başlamış. Buradan Klasik İslâmî İlimler ve Arap Dili ve Edebiyatı’ndan dersler alarak mezun olmuş. Daha sonra babasının rehberliğinde fıkıh alanında Daru’l-Ulum Karaçi’de uzmanlık derecesine ulaşmış. Onun İslâmî İlimlere yönelmesinde babasının rehberliği çok büyük bir önem taşıyor.

Muhammed Tâkî Osmânî, edebiyat lisans, hukuk lisans aynı zamanda Arap Dili ve Edebiyatı yüksek lisans diplomasına sahip. Güncel meselelere daha fazla hâkim olabilmek için ekonomi ve siyaset alanlarıyla da ilgilenmiş. Yani hem dünya hem de ahiret ilimlerinin bizlere gerekli olduğunun bilinciyle hareket etmiş. Kendisinin çeşitli tasavvufi icazetleri bulunmakla birlikte daha çok fakih ve muhaddis olarak biliniyor.

Muhammed Tâkî Osmânî’nin çalışma hayatı da eğitim hayatı gibi dolu ve bereketli geçmiş. Emekli oluncaya kadar Pakistan’da şerî davalar bölümünde hakimlik yapmış. Şimdilerde ise Daru’l-Ulum Karaçi’de rektör yardımcılığı yapmakta. Günümüzün önde gelen İslami finans araştırmacısı olarak görülüyor. Bundan dolayı da birçok ulusal ve uluslararası kurumlara danışmanlık yapıyor.

İslami finans ile ilgili yetkinliğinden dolayı Uluslararası İslami Finansal Kuruluşlar Muhasebe ve Kuruluşu’nun (AAOIFI) başkanlığını yapıyor. İslam Konferansı Teşkilatı İslam Fıkhı Akademi’sinin daimi üyesi. Daha birçok kurum ve kuruluşta önderliği ve üyeliği sürüyor.

Muhammed Tâkî Osmânî, başarılarla dolu hayatında çeşitli ödüller de almış. 2004’te Birleşik Arap Emirlikleri tarafından Dubai’deki yıllık İslam Finans Formu (IIF) sırasında İslami finans alanındaki hizmet ve başarılarından dolayı bir ödül verilmiş kendisine. Aynı zamanda “Dünya’nın En Etkili 500 Müslümanı” listesinde 2017’den beri 6. sırada yer alıyor ve geçen yüzyılın İslam’ı yeniden canlandırıcı girişimcilerin en başarılılarından biri olarak kabul ediliyor.

Muhammed Tâkî Osmânî’nin muhtelif alanlarda makaleleri, çeşitli dergilerde yazıları ve İslami ilim dallarında Arapça, Urduca ve İngilizce olarak yazılan 100 civarında önemli eseri mevcut. Bu eserlerden bazıları: Sünnetin Değeri ve Bağlayıcılığı, İtikaf Risalesi, Fetva Usulü, Ulum’ul Kuran, İslam Ekonomisine Giriş, Mezhep Taklidinin Şer’i Hükmü, Çağdaş Fıkhî Meseleler Hakkında Araştırmalar.


Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir