Ekonomi ve Finans

İSEDAK 40. İzleme Komitesi Toplantısı gerçekleştirildi


İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) Ekonomik ve Ticari İşbirliği Daimi Komitesi’nin (İSEDAK) 40. İzleme Komitesi Toplantısı 22-23 Mayıs 2024 tarihlerinde Ankara’da gerçekleştirildi.

40. İSEDAK İzleme Komitesi Toplantısı’na daimi başkan Türkiye’nin yanı sıra, Komite üyeleri; Suudi Arabistan, Pakistan, Katar, Brunei Darussalam, Gambiya, Senegal, Kuveyt, Endonezya, Nijerya ve Filistin ile İİT Genel Sekreterliği ve ilgili İİT kuruluşlarının temsilcileri katılım sağladı.

Toplantıda İSEDAK’ın üye ülkeler arasında ekonomik ve ticari işbirliğini geliştirmeye yönelik çabalarına ilişkin son gelişmeler ele alınmış, 2-5 Kasım 2024 tarihlerinde gerçekleştirilecek olan 40. İSEDAK Bakanlar Toplantısı’nın gündemi oluşturularak kabul edildi.


“Filistin’in siyasi bütünlüğüne kavuşmadan bölgede gerçek anlamda bir barış ve huzurun sağlanamayacağı vurgulandı”

Toplantı kapsamında ayrıca İsrail’in Gazze’ye yönelik saldırıları kınanarak İslam Ülkeleri olarak Filistin davasında birlikte hareket etmenin önemi vurgulandı.

İsrail’in Gazze’ye yönelik giriştiği insanlık dışı vahşetin sona ermesi çağrısının yapıldığı toplantıda Filistin’in siyasi bütünlüğüne kavuşmadan bölgede gerçek anlamda bir barış ve huzurun sağlanamayacağı vurgulandı. Ayrıca Filistin’e gerekli ekonomik desteklerin sağlanmasının öneminin altı çizilerek İİT Üyesi Ülkelere bu konuda gerekli her türlü desteği sağlamaya devam etmeleri çağrısında bulunuldu.

İİT Tercihli Ticaret Sistemi (TPS-OIC), İslam İşbirliği Teşkilatı Tahkim Merkezi, İSEDAK Proje Finansmanı, İSEDAK Kudüs Programı başta olmak üzere İSEDAK’ın önemli program ve projelerine ilişkin son gelişmelerin de ele alındığı toplantı, 23 Mayıs 2024 tarihinde yapılan kapanış oturumuyla sona erdi.





İSEDAK (COMCEC) Nedir?

İslam İşbirliği Teşkilatı Ekonomik ve Ticari İşbirliği Daimi Komitesi (İSEDAK), İslam dünyasının en önemli çok taraflı ekonomik ve ticari işbirliği platformudur. İSEDAK, İslam ümmetinin ortak kalkınma sorunlarını ele almak ve bu sorunlara çözüm bulmak amacıyla hizmet veren merkezi bir Forum niteliğindedir.

İİT’nin dört Daimi Komitesi’nden biri olan İSEDAK, 1981 yılında Mekke/Taif’te düzenlenen Üçüncü İslam Zirve Konferansı’nda kurulmuştur. 1984 yılında Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı’nın Başkan olarak seçilmesi ve aynı yıl  bakanlar düzeyinde ilk toplantının gerçekleştirilmesiyle birlikte Fas Krallığı’nın Kazablanka kentinde düzenlenen Dördüncü İslam Zirve Konferansı’nda işlerlik kazanmıştır. İSEDAK’ın, dört kıtaya yayılmış toplam 57 Üye Ülkenin yanı sıra 5 de Gözlemcisi bulunmaktadır.

İSEDAK’ın amaçları:

  • İslam Ümmetinin önündeki ekonomik sorunları ele almak ve Üye Devletlerin kalkınma çabalarına katkıda bulunmak.

  • Bilgi üretmek ve yaymak, tecrübe ve en iyi uygulamaları paylaşmak, Strateji’de yer verilen vizyon ve ilkeler doğrultusunda Üye Devletler arasında ortak bir anlayış geliştirmek ve politikaları birbirine yaklaştırmak.

  • Uluslararası ekonomik ve ticari meselelerin tartışılması için Üye Devletlere yönelik merkezi bir forum olarak görev yapmak.

  • Üye Devletler arasında ekonomik ve ticari işbirliğinin güçlendirilmesine yönelik bütün imkanları araştırmak.

  • Üye Devletlerin refahını artırmaya yönelik programlar hazırlamak ve öneriler sunmak.

  • İİT’nin Üye Devletler arasında ekonomik ve ticari işbirliği ile ilgili faaliyetlerinin genel koordinasyonunu sağlamak şeklinde sıralanabilir.



Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir