Akademi

3. Uluslararası Helal Turizm Kongresi gerçekleştirildi


III. Uluslararası Helal Turizm Kongresi, T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı, Afyon Kocatepe Üniversitesi Turizm Fakültesi, Helal Akreditasyon Kurumu (HAK), Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA), Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD), Uluslararası Helal Turizm Derneği’nin (IHATO) katkılarıyla 10-12 Mayıs 2024 tarihleri arasında İzmir’de düzenlenmiştir.

Etkinlik, dünya genelinde Helal turizm konusunda çalışan akademisyenleri, turizm uzmanlarını, potansiyel müşterileri bir araya getirerek tüketicinin doğru bilgilendirilmesi ve sektör paydaşlarıyla birlikte helal turizm alanında kalite altyapısının oluşturulması amaçlanmıştır.

24 ülkedeki 55 üniversiteden 124 araştırmacı, helal turizmin kurumsal altyapısı, hizmet kalitesinin artırılması, standardizasyonu ve gelişim modellerine ilişkin 72 bilimsel çalışmasını sundu.

Helal Akreditasyon Kurumu Yönetim Kurulu Başkanı Sn. Zafer Soylu 10-12 Mayıs 2024 tarihlerinde İzmir’de düzenlenen III. Uluslararası Helal Turizm Kongresine iştirak ederek kurumsal faaliyetlerin tanıtımını da ihtiva eden bir açılış konuşması gerçekleştirmiştir.

Sn. Soylu yapmış olduğu konuşmada helal ürün/hizmet taleplerinin iki milyara yaklaşan Müslüman tüketicilerin tercih ve talepleri doğrultusunda çeşitlilik arz eden bir yapıya kavuştuğunu, artık helal ekonomisinin gıdaya münhasır kalmayıp finans, kozmetik, tekstil ve turizm gibi alanlara da açıldığını belirtmiştir.

Sn. Soylu konuşmasının devamında HAK’ın akreditasyon hizmetine ilişkin verileri paylaşarak şimdiye kadar başvurusu yapılan 166 akreditasyon talebinden 77’sinin olumlu neticelendiğini ve bu sayede aralarında helal turizm faaliyetlerini ifa eden firmaların da bulunduğu 1300 helal belgeli ürün ve hizmet tesisinin akreditasyon güvencesine kavuştuğunu beyan etmiştir.

Bilhassa 4 Haziran 2023 tarihinde 7060 sayılı Helal Akreditasyon Kurumu ile ilgili Bazı Düzenlemeler Hakkında Kanunda yürürlüğe giren değişiklik uyarınca iç piyasaya arz edilecek tüm ürün ve hizmetlere yönelik helal belgesi düzenleyen kuruluşlara HAK tarafından akredite olma zorunluluğu getirildiğine değinen Sn. Soylu; “helal turizm”, “Müslüman dostu turizm” vb. ifadelerle faaliyet gösteren firmaların da tüketicinin korunmasını temin amacıyla mezkûr kanun değişikliğine tabi olduğunu ifade ederek konuşmasını nihayete erdirmiştir.

Buna ek olarak, söz konusu kongrede Kurumumuz başdenetçilerinden Ayşe Merve Özdemir ve Dr.İsra Yiğitvar “An Innovative Approach in Halal Quality Infrastructure in Türkiye: Halal Tourism” ve “Halal Tourism Services in Türkiye: A Swot Analysis” başlıklı sunumlarını gerçekleştirmek suretiyle helal turizm sektöründe kalite altyapısının akademik yönden gelişimine katkı sağlamışlardır.

Afyon Kocatepe Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Karakaş, kongre ile helal turizme ilişkin farkındalık oluşturmak istediklerini ve ilk kongreden bu yana önemli mesafe katettiklerini söyledi.

Karakaş, bu alanda portföyün giderek genişlediğine dikkati çekerek, “Ciddi bir ilgi var, 6 kıtadan 40 ülkeden 300 civarında katılımcı var. Hem akademik dünya hem sektörden katılımlar var. Bu, beklentilerimize yavaş yavaş ulaştığımızı gösteriyor ama daha kurumsallaşmaya ihtiyaç var. Helal akreditasyon nedir, ne işe yarar? Bunların standartlarının daha net hale getirilebilmesi için hem akademisyenlerin hem sektör profesyonellerinin bu işe daha fazla kafa yormaları gerekiyor.” dedi.

“Bu pastadan Türkiye en büyük payı alabilir”

Helal turizmin tek başına bir alan olmadığına dikkati çeken Karakaş, sektörün diğer helal olgularıyla bir arada dikkate alınması gerektiğini, müşterilerin helal konseptin sadece bir boyutuyla karşılaşmak değil, tüm helal ihtiyaçlarını gidermek istediğini vurguladı.

Tatil yapmak isteyen ve helal duyarlılığı olan nüfusun dünyada giderek arttığını dile getiren Karakaş, şunları kaydetti:

“Müslüman nüfus fazlaydı ama tatil yapan nüfus azdı. Gittikçe artmaya başladı. Bu pastadan Türkiye en büyük payı alabilir. Bu konuda adımlar atıldı. Hem hükümet hem sivil toplum kuruluşları hem akademi hem de sektör düzeyinde daha fazla yatırım yapmamız gerekiyor ki Türkiye hak ettiği payı alabilsin. Bu hareketlilik gösteriyor ki 2030’a kadar helal turizmde çok ciddi mesafe alınacak. Turizm konusunda Türkiye’nin ciddi altyapısı var. Seyahat ve turizm kapsamında helal konseptlerine baktığımız zaman mevcut otellerimizin bazı dokunuşlarla helal konseptine hızlıca geçebildiklerini görüyoruz.”

“1300’ün üzerinde helal belgeli tesis”

Helal Akreditasyon Kurumu Başkanı Zafer Soylu da Türkiye’nin, sahip olduğu “Müslüman dostu turizm” potansiyelini dünya çapında ön plana çıkarmasının hedeflendiğini belirtti.

Soylu, Türkiye olarak İslam İşbirliği Teşkilatına bağlı İslam Ülkeleri Standartlar ve Metroloji Enstitüsünün standartlarının kullanılması gerektiğini düşündüklerini ifade ederek, şunları söyledi:

“Turizm faaliyetinden istifade edenlerin, ziyaretçilerin de bir kalite güvencesine kavuşması hedeflenmektedir. Kurulduğundan bugüne kadar bütün dünyada 170’e yakın belgelendirme kuruluşundan akreditasyon talebi aldık. Bunların yarısından fazlası yurt dışından talepler.

Şu an itibarıyla kurum olarak 80’e yakın akreditasyon kararı aldık. Bu akreditasyon kararlarıyla Türkiye’de ve dünyada 1300’ün üzerinde hem ürün hem hizmet sağlayan tesis akreditasyon güvencesine kavuşmuş oldu. Biz helal belgesi düzenleyen kuruluşları denetliyoruz. Kurulduğumuz dönemde en önemli faaliyet gıda ürünlerine yönelik helal belgelendirme faaliyetiydi. Buna kozmetik ürünleri ve laboratuvar hizmeti sunan kuruluşlar dahil edildi. Helal standartlarına yönelik eğitim faaliyeti düzenleyen kuruluşlar da personel belgelendirmesi anlamında akreditasyon kapsamına girdi.”

Helal turizm özelinde Malezya’nın çok önemli çalışmaları olduğunu belirten Soylu, “Türkiye, İslam İşbirliği Teşkilatının standartlarını uygulayan yani küresel bir standardı uygulayan bir ülke. Türkiye, dünyanın en önemli helal turizm alanında faaliyet gösteren ülkelerinden bir tanesi hatta en önde geleni. Hedefimiz, helal turizm alanında faaliyette bulunan kuruluşların tek bir standart üzerinde faaliyetlerini yürütmeleri.” ifadelerini kullandı.



Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir