Katılım Sermaye Piyasası

Fitch: “Türkiye, İslami finans konusunda kalkınma gündemiyle önümüzdeki iki yıl canlanmaya devam edecek”


Fitch Ratings, “Türk tahvil piyasası yatırımcıların risk iştahının iyileşmesiyle canlandı, sukuk ihraçları arttı” değerlendirmesinde bulundu.

Kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings, Türk borçlanma araçları piyasasının yatırımcıların risk iştahının iyileşmesiyle canlandığını ve sukuk, yani kira sertifikası ihraçlarının arttığını açıkladı.

Fitch Ratings, Türkiye’deki borçlanma araçları piyasasındaki ihraçların finansman, fon çeşitlendirme hedefleri ve İslami finans konusunda kalkınma gündeminin etkisiyle önümüzdeki iki yıl boyunca canlanmaya devam edeceğini belirtti.

Fitch’in bugün yayımladığı raporda maliyetlerin yüksek kalmaya devam etmesi göz önüne alındığında, bankaların ve şirketlerin borçlanma araçları piyasasında devlet kurumlarından daha küçük paya sahip olmalarının beklendiği ifade edildi.

“Kısa vadeli yeniden finansman riskleri azaldı”

Fitch Ratings İslami Finans Birimi Başkanı Bashar Al Natoor, “Döviz cinsinden tahvil ihraçlarında son dönemdeki artış, Türkiye’nin daha geleneksel makroekonomik politikaları benimsemesinin ardından risk iştahının iyileşmesi nedeniyle kısa vadeli yeniden finansman risklerinin azaldığına işaret ediyor” dedi.

Fitch’e göre 2023 yılında dış piyasalarda 10 milyar dolar borçlanma aracı ihraç eden Türkiye, bu yıl da aynı miktarda borçlanma aracı ihraç etmeyi planlıyor.

Öte yandan Fitch, Türk borç sermaye piyasasının yıllık bazda yüzde 8 büyüdüğünü (2024’ün 1. çeyrek sonu: 422,6 milyar dolar ödenmemiş), bunun neredeyse üçte ikisinin TL, üçte birinin dolar ve geri kalanın ise euro cinsinden gerçekleştiğini açıkladı.

“Türkiye, dünyanın dördüncü büyük sukuk ihraççısı”

Kamu ve özel sektörün dış finansmana erişim konusunda dirençli olduklarını kanıtladığını söyleyen Fitch, Türkiye’nin dünyanın dördüncü büyük sukuk ihraççısı olduğunu belirtti.

Fitch, 8 Mart’ta yayımladığı değerlendirmede geçen yılın Haziran ayından bu yana uygulanan ekonomi politikalarının etkinliğine ve kalıcılığına olan güvenin arttığını belirterek Türkiye’nin kredi notunu bir kademe artırarak B+’ya, not görünümünü de “pozitife” yükseltmişti.

Fitch’in raporuna göre Türkiye, dünyanın dördüncü büyük sukuk ihraççısı olup, sukuk piyasasında aktif olan üç G20 ülkesinden biri. Türkiye’nin geçen yılki sukuk ihracı, borçlanma aracı piyasasındaki ihraçların yüzde 15’ine yükseldi. Bu oran 2018’de yüzde 6.2’ydi.

Raporda, “Yabancı para cinsinden borçlanma aracı ihraçlarında son dönemde görülen canlanma, Türkiye’nin daha geleneksel makroekonomik politikaları benimsemesinden bu yana yatırımcı duyarlılığının artmasıyla yakın vadeli refinansman risklerinin azaldığının bir işaretidir.” ifadesi kullanıldı.

“Yurt dışı yerleşik yatırımcılar geri dönüyor”

Raporda, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankasının enflasyonu kontrol altına almak için politika faizini yüzde 50’ye çıkarmasının ardından yurt dışı yerleşik yatırımcıların geri dönmeye başladığına işaret edildi.

Güçlü gelir tabanı, yönetilebilir borç amortismanları ve iyileşen finansman koşullarıyla genel devlet borcunun düşük olduğu kaydedilen raporda, Türkiye’nin 2023’te dış piyasalarda 10 milyar dolar tahvil ihraç ettiği ve mevcut finansman planında bu yıl için de benzer bir tutarın öngörüldüğü belirtildi.

Raporda, “Derecelendirilen bankaların ve şirketlerin geçen yılın ikinci yarısından bu yana yabancı para cinsinden borç ihraçları piyasalarına geri döndüğüne dair işaretler, erişimin iyileştiğini ve uzun süren çok sınırlı ihraç döneminin ardından hala yüksek olsa da daha kabul edilebilir fiyatlara kilitlenerek varlıklarını sürdürmek için yaptıkları stratejik hamleleri yansıtıyor.” değerlendirmesinde bulunuldu.


Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.