Ekonomi ve Finans

Helal Akreditasyon Kurumu ve Özbekistan Akreditasyon Merkezi arasında iş birliği


Helal Akreditasyon Kurumu ve Özbekistan Akreditasyon Merkezi arasında 2024-2025 Dönemi İş Birliği Programı imzalandı.

Helal Akreditasyon Kurumu (HAK) ve Özbekistan Akreditasyon Merkezi (O’ZAKK) arasında helal alanında iş birliğini geliştirmeye yönelik Mutabakat Zaptı 8 Nisan 2021 tarihinde imzalanmıştı.

Anılan Mutabakat Zaptı kapsamında gerçekleştirilecek çalışmaları somutlaştırmak, faaliyetlere ilişkin takvimi ve yol haritasını belirlemek üzere 2024-2025 İş Birliği Programı, 8 Mayıs 2024 tarihinde, Özbekistan heyetinin Helal Akreditasyon Kurumu’na (HAK) ziyareti esnasında imzalanmıştır.


 
Böylece, eğitim ile bilgi ve uzman değişimi gibi ortak faaliyetler vasıtasıyla Özbekistan’ın helal kalite altyapısının  kurulması ve güçlendirilmesine yönelik ortak adımların atılması amaçlanmaktadır.


Helal Akreditasyon Kurumu (HAK) Nedir?

Helal Akreditasyon Kurumu (HAK), helal belgesi veren kuruluşları denetlemek ve helal belgelerinin güvenilir olup olmadığını tespit etmek amacıyla kurulmuştur.

Türkiye’de helal belgelendirme faaliyetleri gibi helal akreditasyon faaliyetleri de isteğe bağlıdır. Diğer taraftan helal belgelerinin güvenilir olup olmadığı ancak bir denetim mekanizması yani akreditasyon ile anlaşılabilir.

Helal Akreditasyon Kurumu (HAK), helal belgesi veren kuruluşları denetlemek ve helal belgelerinin güvenilir olup olmadığını tespit etmek amacıyla kurulmuştur. Diğer bir ifadeyle HAK, ürün veya hizmetlere yönelik doğrudan helal belgesi düzenlememektedir. Bu belgeleri düzenleyen kuruluşları, en güncel ulusal ve uluslararası kurallar uyarınca denetleyerek akredite etmektedir.
 

Milyarlarca dolarlık ürün ve hizmeti belgelendiren ve binlerce “Helal Belgesi” düzenlemiş olan farklı ülkelerde (Türkiye, Avusturya, Brezilya, Avustralya, Şili, Japonya, Tayvan, Etiyopya, Litvanya, Sırbistan, Azerbaycan, Bulgaristan, İngiltere, İsviçre, Yunanistan, Hollanda, İspanya, Belçika, İtalya, Almanya, Hindistan) yerleşik 45 adet uygunluk değerlendirme kuruluşundan gelen toplam 50 farklı helal akreditasyon talebi değerlendirmeye alınmıştır. 

HAK tarafından yürütülen eğitim ve iş birliği faaliyetleri vasıtasıyla bir taraftan hem milli hem de küresel düzeyde helal uygunluk değerlendirme sektörüne nitelikli personel yetiştirilirken diğer taraftan da Türkiye’nin bu alandaki kural koyucu rolü uluslararası düzeyde bir kez daha vurgulanmakta, ihracatçımızın İslam ülkeleri pazarlarına daha kolay girmesini sağlayacak karşılıklı tanınan bir helal belgelendirme sisteminin tesisine bir adım daha yaklaşılmaktadır.

Sonuç olarak, HAK’ın faaliyetlerinin helal ticaretindeki mevcut engellerin azalmasına ve helal ürün ve hizmet ticaretinin gerçek potansiyelinin ortaya çıkmasına vesile olması hedeflenmektedir. 


Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir