Akademi

Uluslararası Helal Kongresi gerçekleştirildi


“Helal Ürün ve Hizmetlerde İzlenebilirlik ve Helal Ekosistemde Güncel Gelişmeler” ana temalı Uluslararası Helal Kongresi 17-19 Mayıs tarihleri arasında Lokman Hekim Üniversitesi tarafından düzenlendi.

Etkinlikte Müslümanlar için vazgeçilmez olan helal kavramı ile ilgili en güncel gelişmeler ortaya konulmuş ve konunun akademik, etik, hukuki, sosyal ve vicdani boyutları da ele alınmıştır.

Kongrenin açılış konuşmacıları arasında yer alan Helal Akreditasyon Kurumu (HAK) Yönetim Kurulu Başkanı Sn. Zafer Soylu devam eden oturumlarda da “OIC/SMIIC Helal Akreditasyonu ve IFHAB Hakkındaki Güncel Gelişmeler” başlıklı bir sunum gerçekleştirmiştir. Sn. Soylu helal belgeli ürün ve hizmet ticaretinin önündeki teknik engellerin IFHAB vasıtasıyla bertaraf edilebileceğini vurgulamıştır.   


 
Kongrede, Helal Akreditasyon Dairesi Başkanı Erdem Başdemirci ”Helal Uygunluk Değerlendirme Kuruluşlarının Uyması Gereken Standartlar” hakkında bir sunum gerçekleştirmiş ve helal uygunluk değerlendirmesi alanında faaliyet gösterecek kuruluşların taşıması gereken asgari gerekliliklere değinmiştir. Kongre süresince devam eden paralel oturumlarda ise Helal Akreditasyon Uzman Yardımcısı Dr. İsra Yiğitvar “Yapay Etin SMIIC Helal Belgelendirme Yaklaşımı Açısından Değerlendirilmesi” ve Helal Akreditasyon Uzman Yardımcısı Kardelen Tabaklar ise ”Boza Üretim Sürecinde Helalliği Etkileyen Unsurların Belirlenmesi’’ başlıklı bildirileri sunarak katkı sağlamıştır.

 

Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü Konferans Salonu’nda yapılan programın açılışında konuşan Başkan Erbaş, “Ey Muhammed! De ki: Şüphesiz benim namazım da diğer ibadetlerim de yaşamam da ölümüm de alemlerin Rabbi Allah içindir.” ayet-i kerimesini hatırlatarak, “Bunu diyen bir insanın eli harama uzanır mı, haram işleyebilir mi, helalden sapabilir mi? Çünkü Allah bizi haramlardan uzak tutuyor.” dedi.

İnsanın üstün vasıflarla donatılmış bir varlık olduğunu dile getiren Başkan Erbaş, insanların saygınlığını koruyarak hayat yolculuğuna devam edebilmesi için mutlaka riayet etmesi gereken ilkelerin olduğunu söyledi.

“Haramlar kırmızı çizgimizdir”

Başkan Erbaş, helal ve haramın insanlar açısından önemine işaret ederek, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Rabbimizin bizlere haram olarak işaret ettiği boyut, esas itibariyle bilgi, varlık, gaye ve ahlak açısından insanın Rabbine, kendisine ve çevresine duyduğu üstün saygının ve devamlılık arz eden içselleştirilmiş bir şuurun gereği olarak uzak durulması gereken hususlardır. Haramlar bizim kırmızı çizgilerimizdir. Esasen yaratılış gayesi, yaratıcısıyla ilişki ve insani vasıflar bağlamında kişinin kalitesini belirginleştiren bu çizgiler karşısındaki duruşu ve salim fıtratına uygun bir şekilde sergilediği tutum ve davranışlardır. Rabbimiz Kur’an-ı Kerim’de; ‘Allah’ın size rızık olarak verdiklerinden helal, iyi ve temiz olarak yiyin ve kendisine inanmakta olduğunuz Allah’a karşı gelmekten sakının’ buyurarak, bütün müminleri helal çizgisinde kalmaları noktasında her vesileyle uyarmaktadır.”

Helal kavramının her açıdan ele alındığı kongreye Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş, İslam Ülkeleri Standartlar ve Metroloji Enstitüsü (SMIIC) Genel Sekreteri İhsan Övüt, Türk Standartları Enstitüsü (TSE) Başkanı Mahmut Sami Şahin, Lokman Hekim Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Fatih Gültekin’in yanı sıra birçok ülkeden akademisyen katılmış ve Kurumumuza tahsis edilen stantta ziyaretçilere Kurumumuz ve helal belgeli ürün ve hizmet ticaretine ilişkin güncel gelişmeler hakkında bilgilendirmede bulunulmuştur.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.