Akademi

Helal Akreditasyon Kurumu faaliyet bülteni yayımlandı

2022 yılında dünyada ve ülkemizde helal uygunluk değerlendirme sektöründe yaşanan önemli gelişmeler ve bunların yanında Helal Akreditasyon Kurumu’nun (HAK) yürüttüğü belli başlı faaliyetlere yer veren “2022 HAK Bülteni” yayımlandı.

Bültende 2022 yılında Helal Akreditasyon Kurumu’nun (HAK) gerçekleştirdiği faaliyetlere de istatistiklere yer verildi.



– Helal Akreditasyon Kurumu’nun (HAK)2022 yılı içerisinde verdiği belge sayısı nedir?

Helal Akreditasyon Kurumu’na (HAK) bugüne kadar 35’i yerli ve 33’ü yabancı olmak üzere 68 uygunluk değerlendirme kuruluşundan kapsam genişletme başvurusu da dahil olmak üzere toplam 88 akreditasyon talebi gelmiştir.

Söz konusu 88 adet talebin tümünün, başvuran kuruluşların ulusal ve uluslararası kurallara ve standartlara göre belge verip vermediklerine yönelik incelemeleri HAK personeli tarafından bitirilmiş, eksiklikler ilgili kuruluşlara bildirilmiştir. Gelinen noktada HAK, toplam 28 akreditasyon kararı almıştır.


Alınan akreditasyon kararları, ürün ve hizmetleri helal olarak belgelendiren yerli ve yabancı kuruluşların yanında ve personel belgelendirmesi yapan kuruluşlar ile laboratuvarları da kapsamaktadır. Ayrıca toplam 88 dosya arasından 33 tanesi de başvuru sahibi kuruluşların asgari gereklilikleri sağlayamamalarından dolayı olumsuz olarak neticelendirilmiştir.

Geriye kalan tüm dosyaların ise teknik incelemesi tamamlanmış ve tespit edilen eksiklikler kuruluşlara bildirilmiştir. Bu minvalde ilgili kuruluşların eksikliklerini gidermesinin ardından başvuruları takip eden aşamalara sevk edilmektedir.



– Genel olarak hangi sektörlerde helal belgesine sahip olunabiliyor?

Ülkemizde ve dünyada ağırlıklı olarak gıda sektöründe yoğun bir helal belgelendirme hacminin olduğunu görüyoruz. Bu kapsamda kesimhanelerin, dayanıklı veya dayanıksız gıda ürünleri imal eden firmaların tüketici tercihleri uyarınca ürünleri için helal belgesi aldıklarına rastlamak mümkündür. Ancak son zamanlarda helal belgelendirmenin gıda endüstrisi ile sınırlı kalmadığına şahitlik ediyoruz.


Bu kapsamda hem yemek sunumu ve gıda ambalajları gibi doğrudan temel gıda endüstrisiyle bağlantılı sektörlerin hem de kozmetik ve turizm hizmetleri gibi farklı dinamiklere sahip sektörlerin de helal belgelendirmeye konu edinilmeye başladığını görmekteyiz.

Nitekim HAK da 2022 yılı itibariyle sayılan tüm bu alanlarda helal belgelendirme faaliyeti yürüten kuruluşları asgari gereklilikleri sağlamaları halinde akredite etmektedir.



2022 HAK Bülteni için tıklayınız.




Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir